Selecteer een pagina

In het kader van de blogkermis georganiseerd door Robbie Veldwijk is dit mijn bijdrage over mijn mooiste foto’s die ik heb gemaakt met mijn op het Android besturingssysteem draaiende Sony Ericsson Xperia Arc. De rest van de bijdragen aan de blogkermis kun je zien op Robbie’s site me4all.nl.

Nu heet de blogkermis “Ik Instagram, jij ook?, naar de bekende photo app voor de iPhone, maar gelukkig mogen ook Android-gebruikers meedoen.

Nu er op smartphones zulke goede camera’s zitten en er allerlei leuke fotobewerkingsapps voor beschikbaar zijn is de telefoon ideaal om onderweg leuke foto’s te maken en meteen te uploaden om zo te laten zien waar je bent of wat je aan het doen bent. Of je kunt het gebruiken als een andere manier om leuke foto’s te maken dan met je gewone camera.
Ik gebruik het op beide manieren.

De bovenste foto heb ik gemaakt met de app Pixlr-o-Matic. De zon schijnt net over het dak van ons huis. Ik heb de camera zo gehouden dat je de zonnestralen over het dak ziet komen. Meestal maak ik de foto’s met de standaard camera van de telefoon en pas daarna open ik hem in een bewerkingsprogramma, deze keer dus Pixlr-o-matic. Ik heb er een metallic effect aan gegeven en een frame erom. Ik vind hem wel geslaagd.

Het handige van de mobiele telefoon is dat je hem altijd bij je hebt en je dus foto’s kunt maken wanneer je iets leuks ziet.
De tweede foto is gemaakt in het Martini Ziekenhuis in Groningen en is bewerkt door hem naar zwart-wit om te zetten en een tekening-effect mee te geven met de app Picplz.

Architectuur met een tekening effect

De derde foto is een mooie gevel van een huis in Blokzijl. Ik heb het een sepia effect gegeven met de app Vignette.

Mooi pand in Blokzijl met sepia effect

Het is erg lastig om een selectie te maken van foto’s voor deze blogkermis. Ik heb gekozen voor een gevarieerde  selectie van foto’s die ik geslaagd vind. Het leuke vind ik dat je met de fotobewerkings apps heel andere resultaten krijgt dan met fotobewerking op de PC. Ik kan dit in ieder geval niet nadoen op de PC. Op de telefoon gaat het makkelijk met voorgeprogrammeerde effecten, maar het resultaat is wel het gevolg van de keuzes die jij hebt gemaakt bij het fotograferen en het bewerken. In die zin is het eindresultaat zeker een persoonlijk iets. Iedereen maakt foto’s op zijn eigen manier en in zijn eigen stijl.

Om mezelf te stimuleren een eigen stijl te ontwikkelen en betere mobiele foto’s te maken wil ik een 365 dagen project starten op mijn mobiele fotoblog Fototumblr (edit: inmiddels opgeheven). Elke dag een foto maken en plaatsen. 1 januari is een mooie dag om daarmee te beginnen.

Ik heb ook een tutorial geschreven over het maken van de mooiste foto’s met je Android telefoon en een overzicht van de 15 beste foto apps voor Android.