Selecteer een pagina

Voor de derde keer heb ik foto apps voor Android getest. De 15 beste foto apps voor Android in 2015 bespreek ik in dit overzicht. De eerdere overzichten waren in 2011 en 2013. De ontwikkelingen gaan door. Er komen apps bij en vallen apps af. In deze nieuwe lijst zitten vast wel een of meer apps die je wilt gebruiken om je foto’s mee te bewerken en delen.

Ik begin deze top 15 bij mijn favoriet. Maar ook verderop staan interessante apps met veel mogelijkheden.
Alle apps zijn gratis, tenzij anders vermeld.

1. Snapseed

Mijn favoriet, zoals gezegd. De laatste paar jaren gaan al de GSM-foto’s die ik op het internet post eerst door Snapseed voor wat basisverbeteringen of grovere bewerkingen.

Onderaan het scherm kun je kiezen uit verschillende menu’s, waaronder rechtzetten en croppen. Onder de verschillende menu’s zitten meestal weer verschillende opties die je naar wens kunt verschuiven door met je vinger over het scherm te vegen. Voor verbeteringen aan je foto kun je het beste met het menu Tune Image uit de voeten. Daaronder zitten belichting, contrast, ambiance, saturatie, warmte en schaduw oplichten. Voor vintage, HDR, zwart-wit, tilt-shift, retro-effecten en de zware bewerking “grunge” zijn er aparte menu’s met hun eigen aan te passen instellingen. Frames ontbreken ook niet. Bijzonder aan Snapseed is ook dat je selectief delen van de foto kunt aanpassen met belichting, contrast en saturatie.

Snapseed

Snapseed: de instellingen onder menu Tune Image

Eerder schreef ik al een uitgebreider artikel over Snapseed: review en tutorial Snapseed

2. CameraZoomFX

Niet gratis (€1,99); er is een beperkte gratis versie.

Dit is een app die voor het fotograferen al extra instellingen geeft. Voordat je de foto maakt bepaal je of je een normale foto maakt, een HDR, een timelapse of een burst (meerdere foto’s achter elkaar). Ook eventuele effecten en frames stel je van tevoren in. Collages kun je hiermee maken. Wat ook handig is zijn de overlays die helpen bij de compositie van je foto: volgens de regel van derden of de gulden snede.

CameraZoomFX

3. Pixlr

Een prettige app met veel mogelijkheden. Kies in het startscherm uit een foto maken met de camera, een foto uit de gallerij bewerken of een collage maken. Het collage-deel werkt handig en heeft veel instelopties. Kies het aantal foto’s en pas de layout, achtergrond, dikte, kleur en ronding  van randen aan.

Wat foto’s bewerken betreft zijn er veel opties. Onder Adjustment zitten veel mogelijheden voor verbeteringen van je foto’s (zie middelste foto) en onder Effect, Overlay en Borders zitten veel erg opties in verschillende categorieën om je foto’s op te leuken. Vaak kun je met een schuif de sterkte van een effect aanpassen.

Pixlr is maker van meerdere goede apps en online editors: website Pixlr. Zie ook een artikel dat ik eerder schreef: De beste gratis foto software, het deel online editors.

Pixlr

4. PicsArt Photo Studio

Een erg uitgebreide app. Kies bij het starten wat je wilt: tekenen, een collage maken, een foto uit de galerij kiezen of de camera wilt starten. PicsArt heeft een eigen netwerk waar je je foto’s kunt delen en een onderdeel Contests waar je foto’s kunt uploaden voor steeds wisselende wedstrijden.

PicsArt bevat erg veel effecten. Van elk effect kun je verschillende parameters aanpassen zodat je de bewerking helemaal naar je hand kunt zetten.

Door de vele opties kost het even tijd om met deze app te leren werken. Maar dan heb je alles wat je nodig hebt, en meer.

PicsArt

5. PhotoStudio (van de KVADGroup)

Bij deze PhotoStudio (ik heb de maker erbij gezet omdat er meer apps zijn met deze naam) kies je ook uit de gallerij of een collage maken of via Camera kies je een van je geïnstalleerde camera-apps (naast de standaardcamera van je telefoon kunnen dit bijvoorbeeld de camera van Camera360 en Camera ZoomFX zijn, zie verderop) Ook bij deze app zijn collages mogelijk en de app bevat veel effecten, filters en frames. Veel verbeteringsmogelijkheden voor je foto’s en instelmogelijkheden per effect en filter. Ook tekenen en colorsplash kan met deze app.

Een aantal effecten zijn pas verkrijgbaar na aankoop (in-app aankopen).

PhotoStudio

6. PhotoEditor (van dev.macgyver)

Erg veel bewerkingsopties, tot kleurkrommes aan toe (die had ik nog niet eerder gezien in een app). Basisverbeteringen, tekst toevoegen, tekenen, frames, effecten (met preview thumbnails) … er is erg veel mogelijk met deze app. Kies je voor deze app dan heb je aan één foto-app waarschijnlijk voldoende. Maar dit is niet de makkelijkste app om mee te werken.

PhotoEditor

7. EyeEm

Een sociaal netwerk. Een mooi alternatief voor Instagram. Waar je bij Instagram wordt beperkt door het verplichte vierkante formaat, ben je bij EyeEm vrij in de formaten van je afbeelding. Met name landschapsfoto’s komen veel beter uit in het rechthoekige (landscape) formaat. Het valt mij op dat hier veel mooiere foto’s worden geupload dan op Instagram.

Je kunt anderen volgen en foto’s liken net als bij Instagram. Er zijn wisselende uitdagingen (missies), net als bij PicsArt. Je kunt je foto’s bewerken met een beperkt aantal filters en frames.

De app werkt soepel. Het scrollen door de foto’s in verschillende categorieën werkt ideaal. Ik zou zeggen: probeer eens de overstap van Instagram naar EyeEm.

Via de EyeEm Market kun je je foto’s verkopen.

EyeEm

Mijn profiel op EyeEm: @FokkovdL

8. Camera360

Net als bij Camera ZoomFX bepaal je met deze app voor het fotograferen de instellingen. Er zijn veel leuke voorinstellingen in categorieën als Retro, Lomo, Sketch, Enhance en Magic Skin. Die namen spreken voor zich. Per categorie kun je weer kiezen uit meerdere effecten.

Leuk zijn de verschillende camera-presets: Selfiecam, Funnycam, Tiltshiftcam, Colorshiftcam en meer.

Na het fotograferen heb je een redelijk beperkt aantal bewerkingen, maar de leuke voorinstellingen maken dat ook overbodig.

Camera360

9. LapseItPro

Niet gratis: €1,99s. Er is ook een gratis versie, die kun je proberen voordat je hem aanschaft.

Een app om timelapse films te maken.  Je kunt het interval van fotograferen instellen en de snelheid van renderen. Renderen is het maken van een filmpje van een hele serie foto’s. Deze app maakt foto’s zo lang je wilt. Zorg dat je telefoon op stevig staat (op een soort statief bijvoorbeeld). Voor het renderen kun je het filmpje trimmen (bijknippen) en muziek toevoegen. Deze app doet dat prima.

Timelapse is ideaal om veranderingsprocessen versneld weer te geven, zoals een zonsopkomst en zonsondergang of het verrotten van fruit bijvoorbeeld.

Het maken van een timelapse neemt veel ruimte in op je telefoon (SD-kaart), vooral omdat er erg veel foto’s gemaakt worden. Hou hier rekening mee voordat je de app aanschaft en verwijder regelmatig de gemaakte foto’s om ruimte op te schonen.

Lees ook: timelapse maken Android

LapseItPro

Alternatief: Framelapse (een gratis versie en een donatieversie)

10. VSCOCam

Een fotonetwerk vergelijkbaar met Instagram en EyeEm. De app heeft mooie effecten die je aan kunt passen met basisbewerkingen zoals contrast, saturatie en warmte. Wat er anders is aan deze app is dat er meer filters te koop zijn via de shop, vaak niet zo goedkoop, maar ze zijn ook vaak professioneler dan de effecten van veel andere apps. Een aantal filters in de shop is gratis.

Er zitten een paar nadelen aan deze app. Een nadeel is dat de extra filters veel megabytes ruimte innemen, waardoor deze app veel ruimte inneemt. Een ander nadeel vind ik dat er geen interactie en feedback op foto’s is. Je kunt anderen wel volgen, maar foto’s kunnen niet geliket worden en je kunt niet op elkaars foto’s reageren. Het geeft mij het idee dat ik de foto’s net zo goed niet op VSCOCam had kunnen plaatsen.

De kwaliteit van de foto’s en filters op dit netwerk is vrij hoog. Vaak hoger dan bij Instagram en je bent niet gebonden het vierkante formaat dat Instagram verplicht.

VSCOCam

Mijn profiel op VSCOCam: fvdl.vsco.co

11. Instagram

De meest populaire fotonetwerk-app. Waarschijnlijk een van de meest populaire van alle apps, ook niet foto-apps.

Instagram heeft leuke filters. Recent zijn er weer vijf nieuwe togevoegd. Het bewerken en delen van een foto gaat in een paar stappen. Snij de foto bij naar vierkant formaat (je kunt de uitsnede kiezen), kies een filter, stel de sterkte van het filter in en als laatste kun je basisbewerkingen doen zoals helderheid en contrast aanpassen, etc. Dan is je foto klaar om te delen.

Een nadeel is dat je bij Instagram vast zit aan een vierkant formaat. In het begin is het nog wel een leuke uitdaging om er iets moois van te maken in een vierkant, maar na een tijdje is het vooral een beperking. Je kunt het vierkante formaat wel omzeilen met een app als InstaFitIt Pro, die plakt stukken wit of zwart aan je rechthoekige foto vast zodat er weer een vierkant formaat ontstaat. Maar dan wordt je landschapsfoto of andere foto nog kleiner getoond dan hij anders getoond zou worden.

Instagram heeft ook voordelen gelukkig en het is gewoon een leuke app. Instagram is ideaal om snel foto’s te bewerken en delen. Per keer kun je aangeven of je de foto wel of niet naar één of alle van de volgende netwerken wilt posten: Facebook, Twitter, Tumblr, Flickr en Foursquare. Je kunt dus per foto beslissen voor welk van deze netwerken je hem geschikt vind en daar wordt hij zonder extra moeite dan ook gepost. Dat maakt Instagram wel ideaal.

Lees ook: Instagram tutorial: tips en informatie over het sociale fotonetwerk

Instagram

Mijn profiel op Instagram: fokkionl

 

12. Pixlr-o-Matic

Een andere app uit de stal van Pixlr. Deze app richt zich op vintage effecten. Dus geen verbeteringen van je foto’s, alleen effecten. Maar wel leuke effecten en de app doet dat goed, zoals je van Pixlr kunt verwachten.

Het bewerken van je foto’s met Pixlr-o-Matic gaat in drie stappen. Kies een effect, kies een overlay, kies een frame en klaar is je foto. Simpel en snel. Hierna is je foto klaar om te delen.

Meer effecten, overlays en frames zijn te gratis krijgen via het filmrolletje rechtsboven.

Pixlr-o-Matic

13. Snaptastic

Niet gratis: €3,68. Er is een gratis versie, met watermerk.

Handig en overzichtelijk. Ideaal om snel verbeteringen aan je foto’s door te voeren met handige schuiven (sleep met je vinger over het scherm om de parameters te wijzigen). Niet teveel opties, maar daardoor misschien ook wat beperkt.

Kies een Preset, kies een uitsnede en frame onder Modify en doe basisbewerkingen onder Adjustments en Colour Adjustments

Snaptastic

14. Aviary

Een app die september 2014 is overgenomen door Adobe. De app heeft een aantal leuke effecten. Er kan tekst over de foto geplaatst worden (copyright als je wilt). Leuk is ook dat je via Spetterende selectief kleur kunt houden in een foto die voor de rest zwart-wit is.

Er zitten voldoende verbeteringsmogelijkheden in de app en naar mijn mening ook veel overbodige franje.  Extra frames, effecten e.d. kun je aanschaffen via de shop (in-app aankopen).

Aviary

15. Small Planet

Met deze app maak je zogenaamde little planets, niet alleen van je eigen foto’s, maar ook via Google Streetview. Dit maakt het mogelijk om vanuit je stoel little planets van bijvoorbeeld Rome of New York te maken. Het werk prima. Na het maken van je little planet kun je met je vinger over het scherm slepen om de planet te draaien en vervormen. Erg leuk om mee te spelen op een druilerige dag.

Lees meer over deze app en het maken van little planets: Little planets maken via streetview met de Small Planet app

SmallPlanet

 

Het vermelden waard

Twee apps die niet zijn om foto’s te bewerken op je telefoon, maar die helpen bij het fotograferen met je echte camera:

DSLRDashboard – bestuur je (spiegelreflex-)camera met je telefoon, tablet of laptop, waardoor timelapse, automatische bracketing en focusstacking mogelijk worden (als je dat nog niet had). Met deze app gebruik je je GSM als afstandsbediening.

Lees ook: Upgrade je camera met DSLR Dashboard

TPE (€3,74) – de app van The Photographer’s Ephemeris. Plan je shoots in de buitenlucht. Deze app laat zien waar de zon en maan opkomen en ondergaan op een bepaalde datum zodat je kunt plannen waar en hoe je kunt fotograferen in het gouden of blauwe uurtje.