Selecteer een pagina

Foto’s maken, bewerken en delen via je GSM is mateloos populair. Voor elk apparaat zijn er diverse leuke apps beschikbaar. Ik bespreek hier de 20 beste foto apps voor Android. Wat de beste apps zijn is persoonlijk, dit zijn mijn favorieten. Het zijn in ieder geval handige apps waarmee je veel kunt. Foto’s maken met je mobiel is een sport op zich met deze leuke apps. Het is een leuke manier om te laten zien wat je hebt gedaan en waar je bent geweest. Veel van deze apps kunnen ongeveer hetzelfde. Het verschil tussen de apps is dat de ene gebruiksvriendelijker is dan de andere, mooiere effecten heeft of een bepaalde bewerking beter of mooier doet. Maar of iets mooi is is vaak een kwestie van smaak. De meeste apps zijn gratis. Van de apps waarvoor betaald moet worden is vaak een gratis probeerversie beschikbaar. Je kunt dus eerst kijken of het iets voor je is voordat je er geld aan uitgeeft. De betaalde apps hebben vaak wel meer functionaliteit of bevatten niet de hinderlijke reclame die in de gratis apps soms wel aanwezig is. Maar van andere apps kun je prima volstaan met de gratis versie. Je kunt ze zelf proberen. Dit overzicht kan je helpen te beslissen wat de beste foto app voor jou is.

  • Snapseed – Ik begin met mijn favoriet, Snapseed, van Nik Software (onlangs overgenomen door Google). Dit is een handige app waarmee je je foto’s in een handomdraai kunt pimpen tot iets mooiers. De app is overzichtelijk verdeeld in verschillende onderdelen, zoals Tune, Crop, Details, Drama, Vintage, Grunge, Frames en Tilt-Shift. Per onderdeel kun je met je duim van boven naar beneden vegen over het scherm om de verschillende sub-onderdelen te activeren. Zo zit er onder Tune Image de functie Ambiance die wonderen aan je foto verricht. Ook de functie Details kan ervoor zorgen dat je foto eruit springt. Voor de onderdelen Vintage en Grunge zijn meerdere presets beschikbaar. Daarbij kun je alle onderdelen zoals Brightness, Texture e.d. afzonderlijk weer bijstellen, zodat het resultaat naar je wens is. Net als bij de professionele Nik-software zoals Color Efex en Silver Efex heeft Snapseed ook de mogelijkheid om middels zogenaamde Control points selectieve aanpassingen te doen aan delen van de foto waarbij andere delen ongemoeid blijven. Dit doe je onder onderdeel Selective Adjust. Al met al is dit een veelzijdige en gebruiksvriendelijke app die altijd mooie resultaten oplevert.
Snapseed

Snapseed

  • Fotor – Een mooi vormgegeven en veelzijdige app, inclusief de mogelijkheid tot het maken van HDR foto’s (High Dynamic Range) en collages. De HDR resultaten zijn aardig, maar stel je er niet teveel van voor. Hij stelt een foto samen uit 1 onderbelichte en 1 overbelichte foto. Toch leuk dat het kan. Wanneer je een foto opent en bewerkt met Fotor heb je keuze uit een aantal basisbewerkingen en mooie effecten in verschillende categorieën (classic, lomo, B&W, art en vintage). De app is gebruiksvriendelijk, hoe alles werkt is vrij vanzelfsprekend. Fotor heeft een aantal leuke frames die andere apps niet hebben, zoals onderstaande.
Fotor

Fotor

  • Pixlr Express – Deze app heeft erg veel mogelijkheden in de vorm van allerlei aanpassingen en effecten.  De categorieën waarin de bewerkingen zijn onderverdeeld zijn Adjustment, Effect, Overlay en Borders. Onder deze hoofdcategorieën zit weer een groot aantal mogelijkheden. Mooi is dat je bij alle bewerkingen kunt aangeven  voor hoeveel procent deze uitgevoerd moet worden. Zo kun je bijvoorbeeld een overlay voor 50% over de foto heen projecteren in plaats van 100%. Pixlr Express heeft een groot aantal effecten die niet bij andere apps te vinden zijn, zoals onderstaande. Al met al is deze app de moeite van het proberen zeker waard.
Pixlr Express

Pixlr Express

  • Be Funky – Deze app is opgebouwd uit de onderdelen (van links naar rechts) Edits, Effects en Frames. Onder Edits zit een groot aantal normale fotobewerkingsmogelijkheden waarmee je je foto kunt verbeteren. Daarnaast heb je de keuze uit een groot aantal effecten en frames. Een goede app.
  • Photo Editor – Heeft veel mogelijkheden om aanpassingen aan de kleur te maken op een manier die wel wat heeft van professionele fotobewerkingssofware. Een aantal effecten en fotoframes en nog wat andere bewerkingen. Wat ik nog niet bij andere apps gezien heb zijn de bewerkingen Clone en Denoise. Veel mogelijkheden dus, de gebruiksvriendelijkheid vind ik iets minder.
  • PicsArt – Deze app heeft veel bewerkingsmogelijkheden en effecten. Ook speciale frames en het toevoegen van tekst behoort tot de mogelijkheden. Van veel effecten kun je de sterkte van een aantal parameters aanpassen, wat handig is om het juiste resultaat te bereiken.
PicsArt

PicsArt

  • Aviary – Bevat een groot aantal leuke effecten en een beperkt aantal aardige vrij standaard frames. Voor de rest zit er onder Verbeteren en de andere onderdelen Orientatie en Stickers weinig bijzonders.
Aviary

Aviary

  • Little Photo – Net als Vignette is dit een foto-app van de oude garde. Dat is te zien aan de wat extremere effecten. Toch is dit een app met veel mogelijkheden. Leuk voor wanneer je je eens te buiten wilt gaan aan heftige retro effecten. De app werkt wat anders dan de meeste apps. De bewerkingsmogelijkheden komen pas tevoorschijn wanneer je het scherm aanraakt.
Little Photo

Little Photo

  • Instagram – Nog altijd dé app om je foto’s online mee te delen. Dat is mijn mening althans. Er zijn wel alternatieven (Picplz, EyeEm, Streamzoo), maar die zijn minder leuk of minder handig of hebben een veel kleinere community dan Instagram. De app werkt simpel. Open een foto, kies een effect, maak de keuze uit mét of zonder frame, tilt-shift en helderheid vergroten en deel je foto op Instagram en eventueel ook op andere sociale media. Karakteristiek aan Instagram is dat je gebonden bent aan een vierkant formaat foto’s. Dat is enerzijds een beperking, maar aan de andere kant ook een uitdaging. De app is dus beperkt in bewerkingsmogelijkheden, maar de effecten die er zijn zijn leuk en Instagram is dus handig om je foto’s te delen. Eerder schreef ik en bericht met alles over Instagram.
  •       InstaFitIt €2,00 – Soms kan het handig zijn om het vierkante formaat bij Instagram te omzeilen. Dat kun je doen met deze app. Een rechthoekige foto wordt hiermee ingepast in een witte of zwarte achtergrond die het vierkant opvult, waarna je hem kunt delen op Instagram.
  •       InstaWeather €1,77 – Voor een klein bedrag kun je over je foto’s het actuele weer tonen. Leuk.
InstaWeather

InstaWeather

  • Snaptastic €3,68 – Deze app is wat aan de prijs, maar blinkt uit in het verbeteren van je foto’s met behulp van bewerkingen zoals Invullicht, Zwartniveau, Witniveau, Helderheid, Vignettering en Belichting. Met deze mogelijkheden komt Snaptastic meer in de buurt van professionele fotobewerkingssoftware dan andere foto-apps. Ook kun je kleuraanpassingen doen zoals verzadiging, tint en temperatuur en je kunt kiezen uit een preset als je wilt. De frames zijn niet bijzonder en de mogelijkheden van deze app zijn verder niet  heel groot.
  • Camera Zoom FX €1,99 – Een erg veelzijdige app met keuze uit een groot aantal effecten in de categorieën lomo, vintage, cinematic en funky. Verder kun je als je wilt kiezen uit verschillende vervormingseffecten, frames, textures en andere overlays en je kunt met deze app collages maken. De standaard fotobewerkingen zijn ook aanwezig, die zitten onder Levels. Gebruiksvriendelijk en veelzijdig. Als je wat geld voor een app over hebt is dit een prima keuze.
Camera Zoom FX

Camera Zoom FX

  • Vignette €1,95 – Zoals ik al eerder noemde is Vignette een van de oudere generatie apps met wat zwaardere effecten. De app is niet zo gebruiksvriendelijk, je moet er even mee leren werken. Toch zijn de effecten wel leuk.
Vignette

Vignette

 • Pano €2,11 – Een prima app die meerdere foto’s netjes samenvoegt tot en panorama. De app geeft door middel van een overlay aan op welke plek de volgende foto genomen moet worden. De resultaten vond ik verbluffend goed.

De volgende groep apps zijn geen fotobewerkingsapps, maar hulpmiddelen bij het fotograferen.

 • Photo Tools – Een app vol handige (onmisbare) tools voor de fotograaf. Een aantal voorbeelden van deze tools zijn een DOF calculator, lichtmeter, grijskaard, histogram viewer, time lapse calculator, en een gouden uur en blauwe uur calculator. Een ideaal hulpmiddel dus bij het fotograferen met je gewone (spiegelreflex-)camera.
 • DOF Calculator – Is alleen gericht op het berekeken van de scherptediepte, maar is daar wel goed in en overzichtelijk.
 • Weer & Zo – Alle details over het weer in Nederland. Erg handig bij landschapsfotografie.
 • The Photographer’s Ephemeris (TPE) €3,74 – Laat de banen van zon en maan zien zodat je je positie in het veld daarop aan kunt passen. Het helpt je bij het zoeken van de juiste plek bij landschapsfotografie, bijvoorbeeld bij zonsopkomst/-ondergang.
 • Posing App €2,49 – Een handige app bij het fotograferen van mensen. Per categorie ( kinderen, vrouwen, mannen, stellen, groepen en trouwerijen) zijn meerdere voorbeelden van poses beschikbaar. Vooral handig als je nog niet zo ervaren bent met modelfotografie, maar toch leuke foto’s wilt maken van mensen.

Deze apps wil ik nog noemen

 • Solaris Alpha €1,41 – Geeft aan wanneer er een zonnevlam actief is en wanneer het noorderlicht zichtbaar is in onze regio (of noordelijker).
 • Paper Camera €1,49 – Geeft leuke cartooneffecten aan foto’s.
 • Photoshop Touch for Phone €4,49 – Een net nieuwe app van Adobe. Ik heb hem nog niet getest, maar wat vooral opvalt is dat je de mogelijkheid hebt om te werken met lagen. De meningen over de ze app zijn verdeeld. Er wordt genoemd dat hij nogal traag is.

Ken je een toffe app die mist in dit overzicht maar er volgens jou in had moeten staan? Plaats een reactie en geef hem door!