Selecteer een pagina

In dit artikel som ik de beste WordPress plugins op, in verschillende categorieën, waarmee je de functionaliteit van je website kunt uitbreiden. Dit is de derde in een serie artikelen waarin ik uitleg hoe je een fotoblog of ander soort website kunt maken met WordPress, het meest bekende en meest gebruikte CMS (Content Management Systeem). Ik noem 30 plugins op die zich inmiddels bewezen hebben door een lange staat van dienst, doordat ze veel gebruikt worden of omdat ik er goede ervaringen mee heb. Een lijst van aanraders dus. Doe er je voordeel mee.

Een aantal van de onderstaande categorieën plugins zijn eigenlijk onmisbaar in je WordPress installatie, zoals een goed contactformulier, andere zijn optioneel, zoals een reactie-plugin, omdat er al reactiemogelijkheid ingebouwd zit in WordPress. De genoemde plugins helpen je bij het verbeteren van de vindbaarheid in Google, het beveiligen van je website tegen hacken (mag eigenlijk ook niet missen) en spam, verhogen de snelheid van je website en helpen bij het delen van je berichten naar sociale media om ze onder de aandacht te brengen.

Al deze plugins zijn gratis, tenzij een uitzondering vermeld is.

– SEO (Search Engine Optimization)

Wanneer je een fotoblog of andere website hebt, wil je dat hij gezien wordt. Je wilt het werk niet voor niks doen. Om goed gevonden te worden in Google, Bing en andere kun je je website en blogposts optimaliseren voor zoekmachines.

WordPress SEO by Yoast

WordPress SEO by Yoast – een enorm populaire plugin van de Nederlander Joost de Valk, door velen beschouwd als de beste plugin om je blogposts te optimaliseren voor zoekmachines (m.n. Google). In de plugin kun je verschillende instellingen regelen. Een XML-sitemap maken is een belangrijke. Maar waar de plugin je het best bij helpt is de on-page optimalisatie van je blogposts door aan te geven met een rood, oranje, geel of groen rondje of je blogpost slecht of goed is geoptimaliseerd voor het focus-keyword van je bericht.

All-In-One SEO Pack – een goed alternatief is deze plugin die in grote lijnen hetzelfde doet, maar de uitgebreide hulp bij het schrijven mist. Het is net aan welke plugin je de voorkeur geeft.

– Contactformulieren

Een contactformulier mag op je site niet ontbreken. Het is niet handig wanneer iemand geen contact met je kan opnemen.

Contact Form 7

Contact Form 7 – de bekendste plugin om contactformulieren mee te maken. Handig in het gebruik en ook in het Nederlands beschikbaar. Je kunt meerdere formulieren aanmaken met verschillende velden.

Fast Secure Contact Form – veel instellingen die natuurlijk veel mogelijkheden geven, maar ook wat overdadig kan zijn. Je kunt meerdere formulieren aanmaken met verschillende velden. Nog niet in het Nederlands beschikbaar. De tekst in de velden kun je wel in het Nederlands invullen.

– Foto’s

Wanneer je een fotoblog maakt zijn de plugins in deze categorie wellicht interessant. Hoewel de mogelijkheid om foto’s in een gallery te tonen in WordPress ingebouwd zit, wil je soms net iets meer presentatiemogelijkheden om je foto’s te tonen.

NextGEN Gallery

NextGEN Gallery – jarenlang dé plugin om je foto’s te tonen op je WordPress website. Sinds de plugin overgenomen is door Photocrati heb ik er geen goede ervaringen meer mee. De overgang naar de 2.0 versie verliep niet soepel. Bij veel gebruikers leverde dit problemen op. Nu is het nog steeds een mooie en veelzijdige plugin en misschien zijn veel problemen inmiddels verholpen, dus je kunt proberen of dit de juiste plugin voor je is. Ik ben overgestapt naar Nimble portfolio.

Nimble Portfolio – en veelzijdige portfolio en gallery plugin waarmee je ook video’s en pdf’s in een portfolio op je website kunt plaatsen.

WP Smush.it – een website waarop veel foto’s staan kan traag laden. Met deze plugin worden onnodig bytes uit je afbeeldingen gehaald waardoor de bestandsgrootte verkleind wordt. Dit gebeurt op een “lossless” manier, dat betekent dat er geen kwaliteitsverlies is. De foto’s zien er nog hetzelfde uit als voor het “smushen”. Wel zul je het merken aan de snelheid waarmee je website laadt, vooral op sites met veel foto’s.

WP Content Copy Protection – veel (hobby-)fotografen willen hun foto’s beschermen tegen kopiëren en gebruik zonder hun toestemming. Dat kan met een plugin zoals deze. Het biedt geen volledige bescherming, maar scheelt altijd iets.

– Antispam

Het is onvermijdelijk dat je weblog op na verloop van tijd belaagd wordt door zogenaamde “bots” die automatisch spam-reacties op je website proberen te plaatsen.  Daarom zijn er plugins die de reacties filteren. De goede antispam-plugins laten die spamreacties niet door.

Akismet

Akismet – meegeïnstalleerd met WordPress, je hoeft hem alleen te activeren. Voor persoonlijk gebruik is deze plugin gratis. De plugin leert doordat je soms een onterechte spammelding krijgt. Die reactie laat je dan toe en de volgende keer wordt een reactie van die persoon niet meer als spam gezien.

Bad Behavior – Deze plugin houdt spammers op een andere manier tegen door te kijken naar hoe de bot zich gedraagt. De combinatie van Akismet met deze plugin werkt erg goed.

Antispam Bee – een andere populaire antispam plugin die ook goed schijnt te werken.

– Delen op sociale media en Reacties

Plugins voor het automatisch delen van je nieuwe berichten op sociale media, deelknoppen onder berichten en een alternatief reactiesysteem.

WP to Buffer – deze plugin deelt je berichten automatisch via Buffer naar de sociale netwerken twitter, Facebook (Profiel-persoonlijk, pagina of groep), Google+ pagina, en LinkedIn (profiel en pagina). De url wordt ingekort tot een buff.ly-link (zoals http://buff.ly/1xxnZEp). Je hebt hiervoor een Buffer-account nodig. Daarmee krijg je ook statistieken voor je gedeelde links.

NextScripts: Social Networks Auto-Poster – de plugin die naar de meeste sociale netwerken automatisch kan delen, al zul je voor Google+ en Pinterest de pro-versie moeten kopen van maar liefst €49,-.

Shareaholic | share buttons, related posts, social analytics & more – meer dan alleen een plugin die helpt bij het makkelijk delen van je berichten. Shareaholic zet naast share-buttons ook gerelateerde content onder je berichten en geeft statistieken over het delen.

Social – kan naast het automatisch delen op Facebook en Twitter ook de reacties en likes die op die sociale netwerken gegeven worden binnenhalen als reactie op je blog.

Disqus – een veelgebruikt alternatief reactiesysteem.

– Caching

Plugins die je website sneller maken.

W3 Total Cache

W3 Total Cache – door velen gezien als de beste caching-plugin, die ook CSS, JS en HTML-bestanden samenvoegt en kleiner maakt. Door de vele instellingen die ingrijpend zijn kan er wel eens wat fout gaan. Deze plugin zal voor sommigen ideaal zijn, voor anderen wat minder.

WP Super Cache – een goed alternatief voor bovengenoemde plugin met minder kans dat er dingen fout gaan. Helpt ook je website sneller te maken door statische HTML-bestanden te genereren en aan je bezoekers te presenteren.

– Beveiliging

Een noodzakelijke stap is je website beveiligen tegen hackers. Dat kan goed met deze plugins. Dit zijn ingrijpende plugins met veel instellingen. Maak eerst een backup (zie hieronder) voordat je hiermee begint! De gratis versies helpen al goed om je website dicht te timmeren, de betaalde versies voegen daar nog wat meer functies aan toe.

iThemes Security

iThemes Security (voorheen Better WP Security)

WordFence Security

– Database

WP-Optimize – helpt je database opgeruimd en geoptimaliseerd te houden.

WP-DBManager – Met deze plugin kan meer en daardoor kan er ook meer fout gaan. Je kunt er namelijk ook tabellen mee uit je database verwijderen. Gelukkig kun je er ook database-backups mee maken.

– Backup

Een website hebben zonder backups te maken is niet slim. Er kan van alles misgaan. Wanneer dat gebeurt is het handig om een backup te hebben waarmee je dat gemakkelijk kunt herstellen. Dit kan in de serverbeheersoftware zoals DirectAdmin, Plesk of CPanel, maar er zijn ook plugins voor die dit binnen je WordPress-installatie afhandelen.

Van deze twee gratis plugins zijn ook wat meer uitgebreide betaalde functies beschikbaar. Ze kunnen je backup lokaal opslaan of in de cloud (bv. Dropbox).

UpdraftPlus Backup and Restoration – de naam zegt het al: kan zowel backup als restore (het terugplaatsen van de backup).

BackWPup Free – deze kan alleen de backup maken. Voor het terugzetten van de backup zul je zelf aan het werk moeten (lees de FAQ op de plugin-pagina).

Duplicator

Duplicator – Deze plugin kan je WordPress installatie klonen en backuppen en helpen om je hele website te verhuizen van de ene locatie naar de andere.

– Overige

Redirection – helpt om links te verwijzen naar andere (oude naar nieuwe bijvoorbeeld). Kan je 404 errors (Niet gevonden-pagina’s) bijhouden waardoor je ze makkelijk kunt omzetten in 301 redirects.

Google Analyticor – statistieken van Google Analytics in je WordPress dashboard.

Broken Link Checker –  doorzoekt je site op links die niet meer werken, zodat je die kunt aanpassen of verwijderen.

MailPoet – maak een nieuwsbrief vanuit je WordPress dashboard.

JetPack (by WordPress.com) – een veel-in-een plugin. Deze plugin voegt mogelijkheden aan je WordPress-installatie toe die voorheen alleen op wordpress.com beschikbaar waren. Met deze plugin heb je een aantal van de features die hierboven genoemde plugins doen in één, zoals statistieken, delen naar sociale media, etc. in één. Het is daardoor ook een wat zware plugin, waarvan je niet alle onderdelen zult nodig hebben.

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan dit overzicht van 30 plugins die je WordPress website compleet maken. Kies eruit wat je nodig hebt en installeer zo weinig mogelijk om je website licht te houden.

Dit is maar een kleine selectie plugins. Heb je behoefte aan een bepaalde functie in je WordPress-installatie, dan is de kans groot dat er al een plugin voor is. Wil je een shop inbouwen? Een sociaal netwerk? Of een forum? Geen probleem.  Zoek op wordpress.org en je vind vast wat je nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld evenementen tonen op je website? Zoek dan op event plugin. Nou voert dit allemaal wat ver voor een fotoblog of beginnende website, maar ik probeer maar aan te geven dat er heel veel mogelijk is.

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel stel ze dan hieronder in het reactieformulier.

 

Inhoudsopgave van de tutorialserie Fotoblog maken met WordPress

  1. Fotoblog maken met WordPress deel 1 – Wat is WordPress/ Waarom voor WordPress kiezen/ Kosten
  2. Fotoblog maken met WordPress deel 2 – Werken met WordPress (opzet, installatie, hosting, thema’s, plugins)
  3. Fotoblog maken met WordPress deel 3 – De beste plugins voor WordPress websites (dit artikel)
  4. Fotoblog maken met WordPress deel 4 – Content