Selecteer een pagina

In deze eenvoudige tutorial leg ik uit hoe je beweging kunt vastleggen door middel van een langere sluitertijd. Je kunt hiermee leuke effecten bereiken. In tegenstelling tot het bevriezen van beweging, wat je bijvoorbeeld doet wanneer je een wielrenner met een hele korte sluitertijd als 1/2000 seconde vastlegt, laat je met een langere sluitertijd de beweging vervagen.
Omdat je met langere sluitertijden werkt is het noodzakelijk dat de camera helemaal stil staat zodat niet het hele beeld beweegt maar alleen beweging van je onderwerp te zien is. Een statief of een bonenzak/ rijstzak waarop je je camera kunt vastzetten is dus onmisbaar.

Zoek je onderwerp en de juiste omstandigheden
Mooie onderwerpen zijn bijvoorbeeld auto’s op de snelweg wanneer het donker is en stromend water. Wanneer je overdag fotografeert doe dat dan bij voorkeur tijdens de schemering of vlak voor zonsopkomst. Fotografeer je midden op de dag met een lange sluitertijd dan krijg je een overbelichte foto, waarop misschien alleen maar wit te zien is.

Bepaal de compositie
Bepaal hoe je bewegende onderwerp het mooist tot zijn recht zal komen en zet je camera in de juiste positie vast op je statief of bonenzak.

De juiste instellingen
Omdat je overbelichting wilt voorkomen kies je voor een niet al te hoge ISO (100 tot 400). Zet de camera op de handmatige stand (M van manual) of op de sluitertijdkeuze stand (Tv of S). Bij de laatste stand kiest de camera zelf het juiste diafragma bij de sluitertijd. Wanneer je alles handmatig wilt doen op de M-stand kies je zelf zowel sluitertijd als diafragma. Een kleiner diafragma (hoger f-getal) betekent minder licht in de lens dus minder kans op overbelichting, de juiste keuze bij een langere sluitertijd.
Hoe lang je sluitertijd moet worden hangt af van verschillende factoren: hoe veel bewegingsvervaging je wilt, de hoeveelheid beschikbaar licht en de snelheid van je onderwerp.
Voor deze foto van de snelweg in het donker heb ik een sluitertijd van 30 seconden gebruikt.

Highway at night 30 seconds
Maar voor deze foto op de kermis waar een overvloed aan licht was, was een veel kortere sluitertijd mogelijk. Ik heb hier 2,5 seconden gebruikt, wat nog steeds een leuk effect geeft.

Carnival 2,5 seconds

Filters
Krijg je vanwege de omstandigheden of instellingen toch teveel licht op je lens dan kun je voorzetfilters gebruiken die het licht wat tegenhouden, een ND-filter (neutral density filter). Door deze filters te gebruiken kun je je sluitertijd langer maken.
Voor onderstaande foto ben ik voor zonsopkomst op pad gegaan en heb een voorzetfilter gebruikt waardoor een sluitertijd van 4 seconden mogelijk was.

Moving water with filter, 4 seconds

Een andere manier om beweging vast te leggen is door te “pannen“. Dat is meebewegen met het onderwerp bijvoorbeeld een auto, zodat dat onderwerp scherp is en de achtergrond vaag. Dit doe je vanuit de hand en vergt enige oefening. Beweeg met het onderwerp mee en druk af wanneer hij recht voor je is. Die dit met een sluitertijd van 1/10 tot 1/60, afhankelijk van de snelheid van je onderwerp en de afstand tot je onderwerp. Voor onderstaande foto heb ik gepand met een sluitertijd van 1/10 seconde.

Panning-01-second