Selecteer een pagina

Dataverlies kun je op verschillende manieren hebben. Alle opslagmedia hebben een bepaalde levensduur. Hoe goed zijn de cassettebandjes nog die je jaren geleden gebruikte?

Kun je ze überhaupt nog afspelen? Heb je nog een cassettespeler?

“You can have data without information, but you cannot have information without data.” – Daniel Keys Moran

Dataverlies

Stockfoto dataverlies (eigen foto)

Ook harde schijven gaan niet eeuwig mee. Daarom is het belangrijk om voor backups te zorgen. Dat kan met de backup-functie van Windows of je Mac of met gratis software zoals FBackup, Cobian of Comodo of online in de cloud bij bijvoorbeeld Dropbox.

Wil je zeker weten dat je data (foto’s) veilig zijn tegen brand, een PC-crash of diefstal, dan doe je zowel een backup op een externe harde schijf (eventueel meer dan één die je bewaart op verschillende locaties) als in de cloud.

Heb je wel eens per ongeluk foto’s verwijderd van je computer of van de SD-kaart van je camera? Het programma Recuva (alweer gratis) kan ze misschien nog voor je terughalen. Als je zo’n programma nog nooit gebruikt hebt zul je er versteld van staan hoeveel bestanden Recuva terug kan halen die al tijden uit je prullenbak verwijderd zijn.

Het zoeken kan lang duren op grote harde schijven. Als je alleen naar verloren foto’s zoekt vink dan alleen de zoekactie naar Pictures aan.

Maar ook voor andere verloren bestanden kan dit programma een uitkomst zijn.

Wanneer je computer niet meer wil opstarten kun je je PC opstarten via een opstartbare USB-stick met Linux. Vanuit Linux kun je vaak je harde schijven nog wel bekijken en je belangrijke bestanden en foto’s veiligstellen op een externe harde schijf.

Daarna zou je Windows opnieuw kunnen installeren en werkt alles weer als een zonnetje, hopelijk.

Linux is tegenwoordig erg gebruiksvriendelijk, dus dat is niet iets om tegenop te zien. Een opstartbare USB-stick met Linux maak je met een programmaatje als Rufus, Linux Live USB Creator of uNetbootin. Al deze programma’s zijn natuurlijk weer gratis en Linux is dat ook. Linux-distros hebben mij al verschillende keren gered bij PC-problemen.

Een gebruiksvriendelijke Linux distributie zoals Linux Mint kan je helpen om je data en foto’s te redden wanneer de harde schijf nog niet kapot is.

Ik heb deze keer eens een blog rondom een foto gebouwd. Het werd er een over dataverlies en recovery.
Heeft dit blog je geholpen bij het redden van je data of foto’s? Laat het weten in een reactie.