Selecteer een pagina

Tegen de professionele foto software zoals Photoshop en Lightroom van Adobe kan niks op. Maar voor wie geen honderden euro’s wil uitgeven aan software zijn er gratis alternatieven waarmee ook veel mogelijk is. Deze gratis software kan ook handig zijn om op een laptop te installeren, zodat je ook onderweg of op reis je foto’s kunt bewerken en beheren.

In dit artikel staat een overzicht van de beste gratis foto software (fotobewerkingssoftware) die de moeite waard is. Apps voor smartphones en tablets zijn in dit overzicht niet meegenomen (een overzicht daarvan staat op de 20 beste foto apps voor Android 2013), wel een aantal online editors en apps voor Windows 8.
De software heb ik beoordeeld op mogelijkheden, gebruiksgemak en nadelen zoals reclame en upgrade pop-ups.
Een aantal van deze programma’s is ook verkrijgbaar als portable versie (zip-bestand), dus uitvoerbaar vanaf een USB-stick zonder installatie op de PC.

Inhoud beste gratis foto software:

  1. Fotobeheer en fotobewerkingssoftware
  2. Fotobewerkingssoftware
  3. RAW-editors
  4. Online editors
  5. Foto apps voor Windows 8
  6. Conclusie

Categorie fotobeheer- plus fotobewerkingssoftware:

Het voordeel van een fotobeheerder en fotobewerker in een is duidelijk. Je kunt je foto’s organiseren, makkelijk terugvinden en bewerken in één programma, zoals het gaat in Lightroom. Hieronder volgt een overzicht van de beste software in deze categorie.

Zoner Photo Studio
Zoner is naast een fotobewerkingsprogramma ook een fotobeheerder.
Wanneer je de nieuwste versie kiest kun je een gratis versie downloaden die je 30 dagen kunt gebruiken via de knop Free download. Maar je kunt ook kiezen voor een iets oudere versie die gratis te gebruiken blijft. Klik daarvoor op de knop Free download en scroll dan naar beneden en kies onder “Need an older version?” op deze pagina http://www.zoner.com/en/free-photo-editor-download bijvoorbeeld Zoner Photo Studio 16.
Ga in het programma zelf via Help naar License en kies onder “Choose a license activated earlier” voor Free en bevestig met Choose.
Het verschil met de pro-versie is dat je daarin meer mogelijkheden hebt zoals een RAW-editor en in de gratis versie niet. DNG-bestanden kun je in de gratis versie wel bewerken trouwens, maar waarschijnlijk niet met de kwaliteit waarmee de RAW-editor dat kan.
Met Zoner heb je een overzichtelijke fotobeheerder en editor, eigenlijk alles in een, compleet met Quick Filters voor vintage effecten zoals Cross process en Lomo, een rij filters/ effecten zoals in Photoshop en finetune-mogelijkheden zoals in Lightroom om je foto’s te verbeteren. Een van de beste programma’s in deze rij, misschien wel de beste gratis foto software voor als je alles in één zoekt.
Je kunt een tekstlaag toevoegen waarvan de doorzichtigheid in te stellen is. Dit is handig om een logo of je naam over de foto te zetten.
Het is even wennen waar je de juiste bewerkingen vind en wat de verschillende knoppen doen, maar dat is met dit programma niet heel lastig, de gebruiksvriendelijkheid is goed.

Zoner-Photo-Studio

Website: http://www.zoner.com/
Platform: Windows

Picasa
De bekende fotobeheer- en bewerkingssoftware van Google.
Uw foto’s beheren, bewerken en delen staat er op de download-pagina, niet voor niks. Naast een overzichtelijke fotobeheerder en handige fotobewerker is er in Picasa ook integratie met andere Google-programma’s zoals Google+, Gmail, Blogger, YouTube en Picasaweb om je foto’s te kunnen delen met anderen. Voor deze functies heb je wel een Google-account nodig.
Ook Googles gezichtsherkenningssoftware is in het programma verwerkt. Wanneer het programma eenmaal weet wie er op een foto staat (de eerste keer moet je dit nog zelf aangeven), vind het die persoon/ personen op alle andere foto’s terug.
Picasa bevat een groot aantal prima filters die met een aantal parameters naar wens zijn bij te stellen. Je kunt er handig collages mee maken van je foto’s en ook films en cadeau-CD’s.
Geocoderen kun je de foto’s met behulp van Google Earth. Je plaatst de foto’s op de kaart op de plek waar ze genomen zijn. Op een deelvenster van Google Maps zijn de foto’s dan zichtbaar op de kaart.
Picasa ondersteunt zelfs de meeste RAW-bestanden.
Je kunt je afvragen wat Picasa eigenlijk niet kan. Het is de ultieme gratis fotosoftware voor wie alle functies van de vele gekoppelde Google-programma’s voor zijn of haar foto’s wil gebruiken.

Picasa

Website: http://picasa.google.nl/intl/nl/
Platform: Windows, Mac

IrfanView
Na installatie van IrfanView heb je twee programma’s: de fotobeheerder IrfanView Thumbnails en de fotobewerker IrfanView. De editor IrfanView kan apart opgestart worden en vanuit de fotobeheerder kun je de foto’s bewerken in een externe editor, waaronder IrfanView. Je kunt ook koppelingen maken naar andere foto-editors, dat is handig.
IrfanView kan alle belangrijke aanpassingen aan je foto’s prima doen. Het heeft niet de mooiste vormgeving, maar werkt goed. Het kan omgaan met bijna alle bestandsformaten.
Er is een set plugins beschikbaar om de functionalitiet van het programma mee uit te breiden. IrfanView kan panorama’s van je foto’s maken en er zit een aantal effecten in om je foto’s mee te bewerken. Ook kun je foto’s van een bepaald formaat omzetten naar een ander formaat, bijvoorbeeld van TIF of DNG naar JPEG. Dit kan ook met een serie foto’s in een keer.
Al met al is dit een veelzijdig en handig gratis fotobewerkingsprogramma.
Op de afbeelding zie je de editor- en beheervensters beide in beeld.

IrfanView

Website: http://www.irfanview.com/
Platform: Windows – een portable versie van (alleen) de editor is verkrijgbaar via http://www.irfanview.info/files/iview438.zip

XnView
Een handige en overzichtelijke fotoviewer en bewerker die meer dan 500 bestandsformaten ondersteunt. Wanneer je een foto opent om te bewerken in de editor blijft binnen het programma de verkenner in een tabblad staan, daardoor is het makkelijk navigeren tussen beide.
Alle basisbewerkingen kun je met het programma doen.
Een handige feature is het filteren op waardering, kleurlabel en categorieën. Net zoals in Lightroom helpt je dit om een selectie van je foto’s te maken.
XnView is nu ook voor andere platformen dan Windows beschikbaar en heet dan XnView MP. Deze is ook verkrijgbaar als portable versie.

XnView

Website: http://www.xnview.com/en/
Platform: Windows, Mac, Linux, mobiel en portable

FastStone Image Viewer
Vergelijkbaar met IrfanView en XnView. Handig, overzichtelijk. Deze software kan ook prima met DNG-bestanden omgaan en waarschijnlijk ook met andere RAW-bestanden. Het is handig om je foto’s mee te verbeteren, zelfs ruisonderdrukking en klonen en retoucheren is ermee mogelijk.

FastStone Viewer

Website: http://www.faststone.org/FSViewerDownload.htm
Platform: Windows, portable

Windows Photo Gallery
Een nette en overzichtelijke indeling, vergelijkbaar met de indeling van Office. De basis bewerkingen en een paar effecten zijn aanwezig. Je kunt personen taggen, foto’s geotaggen en een waardering geven. Er zit een panorama-mogelijkheid in en via de koppeling met Windows Movie Maker kun je films maken van je foto’s. Het delen van foto’s is makkelijk gemaakt.
Met de functie Photofuse kun je twee verschillend belichte foto’s samenvoegen om meer detail in je foto te krijgen of je kunt verschillende opnames samenvoegen om mensen of bewegende objecten uit je foto te halen, een handige functie. Voor uitleg daarover zie http://technograns.wordpress.com/2011/07/04/how-i-make-use-of-photo-fuse-in-windows-live-photo-gallery/ (Engels).

Windows Photo Gallery

Website: http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-live/photo-gallery
Platform: Windows

PhotoFiltre7
Een verrassend uitgebreid programma. Gratis indien niet voor commercieel gebruik. Onderin het scherm zit de verkenner en erboven vind je alle bewerkingsopties incusief lagen en filters. Lagen kunnen hun eige bewerkingen en doorzichtigheid (opacity) meekrijgen. Het programma is gebruiksvriendelijk en er is veel mee mogelijk. Er is een portable versie beschikbaar.
Geen heel bekende naam, wel een mooi en veelzijdig programma.

PhotoFiltre7

Website: http://www.photofiltre-studio.com/pf7-en.htm
Platform: Windows, portable

Serif Photo Plus Starter Edition
Bespreek ik heel kort. De gratis versie heeft een groot aantal van de mogelijkheden van Photoshop, inclusief de mogelijkheid tot werken met lagen, maar alle opties die roze zijn weergegeven in het programma (zie afbeelding) zijn opties die niet beschikbaar zijn. Erop klikken geeft een pop-up met een aanbod om over te stappen naar de betaalde versie.
Voor wie daar geen moeite mee heeft en de roze gemarkeerde opties makkelijk kan negeren kan dit een handig en gebruiksvriendelijk programma zijn. Ik haal hem snel weer van mijn PC af.

Serif Photo Starter Plus

Website: http://www.serif.com/int/nl/freedownloads/free-photo-editing-software/
Platform: Windows

Categorie fotobewerkingssoftware:

The GIMP (The GNU Image Manipulation Program)
Het bekende opensource alternatief voor Photoshop. Veel van de mogelijkheden die Photoshop heeft kun je gratis uitvoeren met dit programma, al zul je met The GIMP wat meer handelingen moeten verrichten en is het programma wat minder gebruiksvriendelijk. Je zult er dus mee moeten leren werken, maar dan heb je ook wat.
Voor The GIMP zijn veel tutorials op het internet beschikbaar.
Omdat het een gratis alternatief is voor Photoshop zitten zoveel mogelijk van de functies die Photoshop heeft ook in dit programma. Fotobewerking met lagen, kanalen, paden, penselen, filters etcetera, het kan allemaal. Wie gratis wil photoshoppen moet met dit programma aan de slag.
The GIMP is nog verder uitbreidbaar met allerlei plugins.

The GIMP

Website: http://www.gimp.org/
Platform: Windows, Mac, Linux

Gimpshop
Omdat The GIMP best lastig kan zijn om mee te werken is er een gebruiksvriendelijker alternatief bedacht: Gimpshop. Dat klinkt erg leuk en dat was het tot voor kort ook, maar op dit moment is er geen verschil meer tussen The GIMP en Gimpshop. In beide gevallen start The GIMP op.
Bovendien probeert dit programma maar liefst 4 verschillende extra programma’s mee te installeren.
Pas dus op! Dit programma is niet meer wat het was. Zelfs niet wanneer je vier keer “Decline offer” klikt.
Dit wordt ook bevestigd op de Engelse wikipedia pagina over Gimpshop http://en.wikipedia.org/wiki/GIMPshop. Iemand anders dan de maker van de originele Gimpshop heeft de domeinnaam gimpshop.com gekocht en er een nep-Gimpshop op gezet die software meeïnstalleert.
De maker van Gimpshop, Scott Moschella, zegt dit erover: “I originally created Gimpshop, but I’m not the jerk who owns that domain and added adware & spyware to the source. Sorry about that. I hate that this guy is out there making my fun little project into an abomination. ….
I don’t have a project site for it. I became discouraged after this whole ordeal and I let it slip away into obscurity. …. Gimpshop was a fun little ‘prank’ that got bigger than I ever expected. Sad what it has become, though.”

Gimpshop

Jammer. Niet installeren dus.

Paint.NET
Begonnen als een uitgebreide versie van MS Paint dat je bij Windows krijgt. Intussen is Paint.NET uitgegroeid tot een gebruiksvriendelijk Photoshop-alternatief met een varieteit aan bewerkingsmogelijkheden, effecten en de mogelijkheid om met lagen te werken.
Paint.NET werkt op het Microsoft .NET framework.
Het programma werkt soepeler op mijn Windows 7 PC dan The GIMP en is een stuk makkelijker om mee te werken. Een prima fotobewerkingsprogramma voor Windows dus.

Paint.NET

Website: http://www.getpaint.net/
Platform: Windows

PhotoScape
Hoewel het startscherm er veelbelovend uitziet ben ik niet onder de indruk van de fotobewerkingsmogelijkheden van dit programma, die zijn wel erg beperkt.
Bovendien probeert het programma waarschijnlijk software mee te installeren. Omdat ik naar aanleiding van het Gimpshop-verhaal mijn PC aan het scannen was op eventuele meegeïnstalleerde malware, ontdekte malware Antibytes een potentiële bedreiging. Laat maar zitten dus. Ik had nog een oudere versie van PhotoScape op mijn PC staan, die heb ik gebruikt om het programma te beoordelen.
Geen aanrader wat mij betreft. Er zijn veel betere alternatieven.

PhotoScape

Website: http://www.photoscape.org/ps/main/index.php
Platform: Windows, Mac

Chasys Draw IE
Een programma dat ik nog maar kort ken, maar verbazingwekkend vol van mogelijkheden zit.
Het is, zoals de naam al zegt, een tekenprogramma, maar heeft ook een overvloed aan fotobewerkingsopties van de bekende bewerkingen en werken met lagen tot en met onder meer focus stacking en HDR aan toe.
Door de vele opties is het programma zelfs wat overweldigend, maar zeker een aanrader om eens te proberen en te kijken wat je ermee kunt.
Vanuit het programma zelf kun je een portable installatie maken op een USB-stick.

Chasys Draw IES

Website: http://www.jpchacha.com/chasysdraw/
Platform: Windows, portable

Categorie RAW-editors:

Scarab Darkroom 2 Lite
Een goede, maar niet heel uitgebreide RAW-editor. Een aantal belichtings-, contrast- en kleurregelaars, die via schuiven werken als in Lightroom, zijn aanwezig. De jpg die uit het programma komt na converteren is goed.

Scarab Darkroom 2 Lite

Website: http://www.scarablabs.com/scarab-darkroom
Platform: Windows

RAW Therapee
Een hele goede en meer uitgebreide bewerker voor RAW-bestanden, in het Nederlands mét een Nederlandse handleiding.
Zoeken naar de foto’s gaat handig via de bestandsnavigator. Het bewerkvenster is in tabbladen ingericht in het rechterdeel van het scherm.
Onder het eerste tabblad Belichting zitten de verschillende opties die onder belichting, schaduw-/hooglichten, tonemapping, vignettering- en grijsverloopfilter vallen.
De tweede tab Detail bevat onder andere verscherpmogelijkheden en ruisonderdrukking.
Onder het derde tabblad Kleur zitten uitgebreide mogelijkheden met betrekking tot kleur, zoals witbalans, levendigheid, kleurkanalen, zwart-wit, color-toning.
Het vierde tabblad Transformatie is voor bijsnijden en perspectief- en lenscorrectie en om chromatische aberratie tegen te corrigeren.
Voldoende mogelijkheden dus om je RAW-foto’s naar wens aan te passen. Een mooi stukje opensource software.

RawTherapee

Website: http://rawtherapee.com/
Platform: Windows, Mac, Linux

Photivo
Een erg uitgebreide RAW-editor. Heel veel opties, die net wat anders werken dan in de meeste andere progrmma’s. De layout is anders, de tabbladen zitten links. Onder elk tabblad zitten weer verschillende uitklapbare opties. Veel daarvan hebben termen die ik nog nooit gehoord had.
Dat de manual-sectie op de website nog niet goed gevuld is, helpt ook niet mee.
Voor wie er geen moeite mee heeft om er diep in te duiken waarschijnlijk een prima programma, voor mij iets teveel van het goede.

Photivo

Website: http://photivo.org/
Platform: Windows, Mac, Linux, portable

Darktable
Een goede en mooie RAW-editor, de Linux-tegenhanger voor Lightroom, ook voor de Mac beschikbaar. Alle nodige mogelijkheden zitten in het programma en meer. Ook tethering is mogelijk.
Het programma is redelijk gebruiksvriendelijk. Het is even zoeken naar de juiste bewerkingen en leren wat de verschillende schuiven doen.
Erg handig zijn de historie van bewerkingen waarin je een aantal stappen terug kunt gaan en de momentopnames waarmee je met een muisklik verschillende versies van je bewerkingen kunt terughalen.

Darktable

Website: http://www.darktable.org/
Platform: Linux, Mac

Polarr
Dan is er nog Polarr, een online RAW editor (scroll iets verder naar beneden om daarover te lezen; ik heb Polarr in de categorie Online editors gezet).

Categorie Online editors:

Online editors zijn de laatste jaren erg in opkomst. Deze doen hun werk volledig in de browser (zoals Chrome, Firefox of Internet Explorer), dus via het internet. Voordeel is dat je hiervoor niets hoeft te installeren en dat je met deze programma’s overal fotobewerkingssoftware bij de hand hebt waar je maar internet ter beschikking hebt.

Polarr
Deze heb ik op 4 maart 2015 toegevoegd. Dit is een online editor die ook met RAW bestanden overweg kan. Polarr past dus ook in de bovenstaande categorie (RAW editors). In de linkerzijbalk staan wat effecten, die je ook zelf kunt samenstellen. Het rechtermenu lijkt op dat van Lightroom, met voor een groot deel dezelfde opties. Een interessante editor dus, om in de gaten te houden. Ik schreef er ook een blogje over: Polarr – Online RAW bestanden bewerken

Website: https://www.polarr.co/

Polarr (beta v2)

Adobe Photoshop Express
Een aardige online foto-editor van Adobe zelf. Een paar standaardbewerkingen en een aantal effecten.
http://www.photoshop.com/tools?wf=editor

Adobe Photoshop Express

Pixlr 
Een veel uitgebreidere webapp. Een hele serie bewerkingsopties en filters zijn aanwezig. Je kunt zelfs met lagen werken met deze editor.
Het eindresultaat kun je opslaan in JPEG, PNG, TIF of Pixlr’s eigen gelaagde PXD-formaat. Pixlr is een ideale online editor.
Naast de editor heb je op https://pixlr.com/ ook webversies van de mobiele apps Pixlr Express en Pixlr-o-Matic.
http://apps.pixlr.com/editor/

Pixlr

Fotor 
Ook al zo’n uitgebreide webapp. Makkelijk in het gebruik en met een ruime hoeveelheid bewerkingsopties, effecten en frames etc. Opslaan kan in JPEG of PNG formaat.
Met Fotor is het ook mogelijk om 3 foto’s van verschillende belichting samen te voegen tot een HDR-foto of om een collage of slideshow te maken.
Ook leuk is het tabblad waar je cover foto’s kunt maken voor je Facebook, Twitter of andere social media acounts.
http://www.fotor.com/

Fotor

PicMonkey
Deze online editor doet nog meer dan de vorige twee denken aan Picasa. Een paar standaardbewerkingen, veel effecten, frames, textures en andere gekkigheid. Ik heb me hier even laten gaan, kon het niet laten. Leuk speelgoed. Maar minder geschikt voor het serieuze werk dan Pixlr en Fotor.
http://www.picmonkey.com/

PicMonkey

Categorie gratis foto-apps voor Windows 8:

Adobe Photoshop Express
Handig, maar erg beperkt in mogelijkheden. Bijsnijden, belichtings- en kleurcorrecties en een aantal effecten. Opslaan of delen op Facebook of Adobe Revel. Veel meer is er niet.
Gelukkig heeft Adobe op 22 september 2014 aangekondigd dat het de volgende app, Aviary, overgenomen heeft.

http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/adobe-photoshop-express/c08a0d72-28a1-465a-9e70-6a5b80b44d60
PhotoShop Express - Windows 8

Aviary (Photo Editor by Aviary)
Overzichtelijk. Ongeveer dezelfde mogelijkheden als Photoshop Express, maar dan anders ingedeeld. Hopelijk wordt de app verder ontwikkeld met meer mogelijkheden.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/photo-editor/cdd22d88-c0c4-4fff-a741-fe5ea3692b22

Aviary - Windows 8

Fotor
Deze app heeft al wat meer mogelijkheden, al is het nog steeds spielerei-materiaal om de foto’s op te leuken, net zoals bij de meeste foto-apps voor de GSM.
Met Fotor kun je ook collages maken.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/fotor/6f797ba2-500d-4dee-9c5a-13c2d818c958

Fotor - Windows 8

KVADPhoto+
Vrij veel opties, vooral effecten en frames, waarvan voor een deel geupgrade zal moeten worden naar de pro-versie van het programma.
Weinig mogelijkheden voor serieuzere fotobewerking, waardoor je al gauw uitkomt bij zoiets…

KVADPhoto+ - Windows 8

Wel handig is de knop Activity, waarmee je stappen terug kunt gaan in de bewerkingen, net zoals de historie in andere programma’s. Met KVADPhoto+ kun je ook collages maken.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/d37ce228-636c-4835-9d44-2db3a4090028

Fhotoroom
Dit begint er meer op te lijken. Onder Exposure en Color zitten veel schuifregelaars waarmee je foto’s verbeterd kunnen worden, zoals helderheid, schaduwen en hooglichten en mogelijkheden voor het finetunen van de kleuren en het contrast.
Een verademing vergeleken bij de vorige apps.
Een aantal effecten (Styles) en frames zitten in het programma.
Via de knop Pro Tools zijn tiltshift en vignette toe te passen en zijn er een aantal opties waarvoor geupgrade moet worden naar de betaalde versie.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/4d91298a-07cb-40fb-aecc-4cb5615d53c1

Fhotoroom - Windows 8

PicsArt – Photo Studio
Ook een app die bekend is van de GSM-apps. Deze Windows 8 app is ongeveer een kopie van de Android app en dat is niet erg, want die is best goed. De app zit boordevol effecten en aardigheidjes.
Naast veel leuke effecten zijn er ook redelijke (maar beperkte) mogelijkheden voor het verbeteren van je foto’s.
Met het Draw-gedeelte kun je tekenen op je foto. Ook kan PicsArt collages voor je maken.
PicsArt is ook erg handig voor het maken van collages.
Een leuke en goede app voor het opleuken van je foto’s, maar minder voor de serieuzere verbeteringen aan je foto’s. Wil je collages maken, bijvoorbeeld voor je Facebook-headerafbeelding, dan is de app ook handig.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/109e8ce6-65e9-4f52-b1b6-3942a9851cd8

PicsArt - Windows 8

Pencil Sketch Collage
Geinige app, meer niet. Veel verschillende presets om een sketch-effect aan je foto te geven.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/3210ce88-78a6-4b3a-bad8-a226a7271685

PhotoSketch - Windows 8

Super Photo Free
App met veel bijzondere effecten. Leuk, maar ik zou niet weten wat ik ermee moet. “Nice work!” zeggen ze erbij… ik heb weinig invloed op het resultaat gehad.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/0f7cb44b-c8cf-48b4-901c-9d381385b77c

SuperPhoto - Windows 8

Conclusie:

Voor wie geen professionele fotobewerkingssoftware zoals Photoshop of Lightroom bij de hand heeft of er het geld niet voor uit wil geven zijn er voldoende gratis alternatieven beschikbaar. Handig in deze vaak financieel wat mindere tijd.

Van een aantal van de genoemde programma’s zijn portable versies beschikbaar, ideaal om mee te nemen of zonder installatie te laten werken op je PC.

De apps voor Windows 8 springen er nog niet uit wat mogelijkheden betreft, maar op Windows 8 kun je natuurlijk ook de erboven genoemde software voor Windows installeren.

Van de fotobeheerders zijn vooral Zoner Photo Studio en Picasa interessant.
Bij de editors zijn de beste programma’s The GIMP, Paint.NET en Chasys Draw.
Van de RAW-editors is voor Windows RAW Therapee de beste en voor Linux is dat Darktable.
Van de online fotosoftware springen Fotor en Pixlr eruit en bij de Windows 8 de app met de vreemd spelling: Fhotoroom.

Dat zijn in ieder geval mijn bevindingen. Het is natuurlijk heel persoonlijk welk programma voor iemand het beste werkt.
Hopelijk helpt dit artikel om de geschikte software uit te zoeken.

Heb je wat aan dit artikel gehad? Welke gratis fotosoftware gebruik jij?
Laat het weten in een reactie.