Selecteer een pagina

Jaarlijks verzorgt Vergelijk Canvas verschillende tests, zo zijn de foto’s op canvas en foto’s op aluminium vorig jaar nog getest. Dit jaar hebben ze de foto’s op hout aan een grondig test onderworpen. In deze test zijn acht aanbieders (BigFreddy, Foopla, Fotogeprint, Fotogeschenk, FotoOpHout, Photogifts, Ruchhout, en Timberprint) met elkaar vergeleken. Daarbij is er gekeken naar: de levering, het bestelproces, kwaliteit, invloed van het hout en de prijs. Na een uitgebreide vergelijking zijn de resultaten beschikbaar. Lees hieronder wie er ‘Beste getest’ is.

Best getestBest getest

Nadat alle aanbieders met elkaar zijn vergeleken is er een top 3 uitgekomen die als beste getest zijn (daarbij is de prijs buiten beschouwing gelaten).

De grote winnaar is FotoOpHout.nl geworden. De kwaliteit die zij hebben geleverd was enorm goed. De kleuren waren erg realistisch, scherp geprint en hadden een goed contrast. Daarnaast was het bestelproces overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. De rest van de top 3 bestond uit Timberprint en Photogifts.

Wil je meer weten over de andere aanbieders? Download dan hier de volledige Nationale Foto op Hout Test.

Meer uitleg over een foto op hout?

Een foto op hout heeft ondertussen veel verschillende definities. Het is een containerbegrip geworden voor alle bedrijven die een foto op hout printen. Juist daar zit ondertussen het probleem. Het zorgt namelijk voor veel onduidelijkheden, want: Op welke houtsoort wordt er geprint? Wordt er op losse planken geprint? En, in hoeverre is de houtstructuur zichtbaar/voelbaar? Allemaal zaken die verschillende zijn tussen alle aanbieders.

Voor Vergelijk Canvas is de definitie als volgt:
‘Een foto op hout is een foto die direct op hout (bv. vurenhout, berkenhout, of steigerhout) is geprint. Waarbij de houtstructuur subtiel zichtbaar is en het hout een beperkte invloed heeft op de kleuren van de foto’
Op basis van deze definitie hebben we de kwaliteit van de foto’s ook beoordeeld.

Het effect van de kwaliteit van het hout

Een van de factoren die de kwaliteit van het eindresultaat bepaalt, is de kwaliteit van het hout. Er zijn verschillende soorten klassen hout. Een bedrijf kan namelijk kiezen uit D, C, en B. Klasse D vurenhout heeft de laagste kwaliteit, wat vooral inhoudt dat er veel noesten in zitten. Daarbij kan het hout ook voorzien zijn van het FSC keurmerk zodat je zeker weet dat je met goed hout te maken hebt. Uit de test is goed naar voren gekomen wat de verschillen zijn tussen de houtsoorten die worden gekozen.

Grote verschillen tussen aanbieders

Sinds begin dit jaar wordt de foto op hout steeds populairder en kan je er bijna overal één bestellen. Aangezien voor de consument de ‘foto op hout’ herkenbaar is, wordt hierop gefocust, maar de verschillen zijn echt enorm. Bij de acht foto’s die voor dit onderzoek zijn besteld, zijn vijf verschillende manieren gevonden:

  1.  Foto op planken met kieren (houtstructuur subtiel zichtbaar)
  2.  Foto op planken met kieren (houtstructuur duidelijk zichtbaar)
  3.  Foto op schuin afgeronde planken (subtiele houtstructuur, glad hout)
  4.  Foto op schuin afgeronde planken (subtiele houtstructuur, duidelijk voelbaar hout)
  5.  Foto op ruw vurenhout (met horizontale planken)

Als consument zal je daar van te voren niet bij stil staan, maar het is wel belangrijk om een goede keuze te kunnen maken. Met deze test is dit juist goed inzichtelijk gemaakt.

Hoe realistisch wil je de kleuren?

Een gele waas over je foto of juist meer roze/rood door je foto dat is niet wat je wilt wanneer je een foto besteld. Ondanks dat het een foto op hout is, moet de foto wel gewoon goed worden geprint. Dat betekent dat de kleur misschien iets beïnvloed mag worden door het hout, maar het mag niet overheersend zijn. De meeste aanbieders kiezen ervoor om een realistische kleur aan te houden, maar niet iedereen.

Wat vindt een professionele fotograaf

Om de test een extra kwaliteitsimpuls te geven, is gediplomeerd vakfotograaf Paul van der Klei gevraagd om alle foto’s te beoordelen. In het volledige rapport is te lezen hoe hij over foto’s op hout denkt en wanneer hij een foto op hout goed geprint vindt.

Foto op hout top 5

Vergelijk Canvas ondersteunt consumenten bij het maken van een keuze voor een foto op hout. Daarvoor hebben ze op de website een foto op hout top 5 geplaatst waarbij ze aanvullende video’s plaatsen zodat bezoekers goed worden geïnformeerd.

FotoOpHoutTest_1
FotoOpHoutTest2
FotoOpHoutTest_3
FotoOpHoutTest_4