Selecteer een pagina

Een fotoblog kun je maken met verschillende systemen. In deze serie artikelen leg ik uit hoe je een fotoblog kunt maken met WordPress, het meest bekende en meest gebruikte CMS (Content Management Systeem). WordPress heb ik ook gebruikt voor deze website. Alles wat in deze artikelserie staat is overigens ook van toepassing op andere WordPress websites (dus niet per se alleen voor fotoblogs). In dit eerste artikel gaat het vooral over wat WordPress is en waarom WordPress een goede keuze is.

Twee jaar geleden schreef ik al een artikel over het hoe en waarom van een fotoblog. Deze serie artikelen is te lezen als een vervolg daarop.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

  1. wat is WordPress?
  2. wat is een CMS?
  3. welke andere systemen zijn er?
  4. waarom WordPress als blogsysteem/CMS?
  5. het verschil en de keuze tussen wordpress.com (hosted) en wordpress.org (self-hosted)
  6. de kosten van een WordPress website

In de volgende artikelen van deze serie wordt verder ingegaan op het maken van de website.

1. Wat is WordPress?

WordPress is een begonnen als een systeem waarmee je kunt bloggen, ontwikkeld door Matt Mullenweg. Het is inmiddels zover ontwikkeld dat het behalve als blogplatform ook kan dienen als een volwaardig CMS. WordPress is vrije software gepubliceerd onder de GNU General Public License (GPL), dit betekent dat je met de software mag doen wat je wilt en dat de (code van de) software mag worden gewijzigd, mits het onder dezelfde licentie weer wordt verspreid. Meer details over wat dat inhoudt is te lezen op de wikipedia-pagina’s waarnaar bovenstaande links verwijzen. Voor de gebruiker van de software komt het erop neer dat het gebruik ervan gratis is.

2. Wat is een CMS?

CMS staat voor Content Management Systeem, een beheers-systeem waarmee gebruikers gemakkelijk inhoud (content) op een website kunnen plaatsen en beheren, zonder dat daar technische kennis voor nodig is. De systemen zijn ontwikkeld met het oog op gebruiksgemak. Een website maken met HTML-code kan nog steeds, maar de content managementsystemen hebben het web naar een hoger plan getild. Teksten, foto’s en documenten publiceren op het web is veel gebruiksvriendelijker met een CMS. Een CMS bestaat uit een beheerdashboard, waar de websitebeheerder het werk doet, een database en de voorkant van de website, die de bezoeker te zien krijgt. Wanneer de bezoeker een pagina bekijkt wordt via de database de gevraagde inhoud gepresenteerd (de juiste pagina, eventueel met foto’s, tekst, etc.).

3. Welke andere content management systemen zijn er?

Naast WordPress zijn er verschillende andere CMS-en. Via de vorige link is een overzicht van systemen te zien, maar de drie groten zijn WordPress, Joomla! en Drupal. Hiervan is WordPress het gemakkelijkst te gebruiken en te leren, voor Joomla! zal wat meer tijd nodig zijn en Drupal heeft een nog steilere leercurve. Niet dat de laatste twee niet te doen zijn, maar het zal aanzienlijk meer tijd kosten om ze goed onder de knie te krijgen.

Maar het belangrijkste is, omdat ik het in dit artikel vooral over bloggen heb, dat WordPress, veel meer dan Joomla! en Drupal, geschikt is om mee te bloggen. Joomla! en Drupal zijn geschikter voor grotere websites met meer gebruikers en instellingen voor inhoud en gebruikersrechten. Als het puur om bloggen gaat zijn Joomla! en Drupal wat aan de zware kant, met een grote hoeveelheid aan opties en instellingen, waar je als beginnende gebruiker al snel de bomen door het bos niet meer ziet.

Wat niet betekent dat het niet kan. En ook WordPress breder inzetten dan als blogplatform, dus als een gebruiksvriendelijk CMS kan prima. De verschillende systemen kunnen in grote lijnen hetzelfde en zijn stuk voor stuk top-software.

WordPress, Joomla! en Drupal is software die op een server geïnstalleerd wordt. Voor WordPress is er nog een andere optie, namelijk een voorgeïnstalleerd blogsysteem op wordpress.com (meer daarover straks). Een goed alternatief systeem hiervoor is Blogger van Google. Dit is ook een gebruiksvriendelijk en goed blogsysteem. De keuze voor WordPress of Blogger is een heel persoonlijke. Veel mensen zullen tevreden met Blogger zijn en blijven. Maar er kan een ander aspect meespelen, waarom het wellicht toch slim is om voor WordPress te kiezen.

Een ander gebruiksvriendelijk platform dat geschikt is om mee te fotobloggen is Tumblr.

4. Waarom WordPress? WordPress logo

Een voordeel van WordPress ten opzichte van Blogger is dat wanneer je ooit je website wilt verhuizen naar een server bij een hoster je alvast gewend bent aan een systeem dat je daar kunt installeren en het is makkelijker om je website over te zetten. Blogger kan namelijk niet geïnstalleerd worden op een server, maar is alleen beschikbaar op de blogger website. De mogelijkheid om de inhoud van je Blogger-website over te zetten naar een WordPress-website is er wel trouwens.

Het voordeel van WordPress voor het maken van een fotoblog of ander soort weblog ten opzichte van Joomla! en Drupal heb ik hierboven al aangegeven. WordPress is het meest gemakkelijk te leren van de drie en is het meest geschikt voor bloggen.

Een ander pluspunt van WordPress is dat er supportfora (zowel Engels als Nederlands) zijn en andere groepen waar je met vragen en problemen terecht kunt. Die zijn er voor de andere CMS-en ook, maar omdat WordPress het meest gebruikte systeem is, zijn de forums ook erg uitgebreid en blijft er zelden een vraag onbeantwoord.

Nog een groot pluspunt is dat WordPress kan worden uitgebreid met allerlei plugins, die de mogelijkheden van het systeem uitbreiden. Over die plugins vertel ik straks ook meer. Mocht je je fotoblog of blogwebsite willen uitbreiden met allerlei extra inhoud (zoals ik hier doe) en het meer als CMS gaan gebruiken, dan is het systeem daar klaar voor. Dat kan zonder problemen door er allerlei pagina’s aan toe te voegen.

Er zijn vast nog meer pluspunten van WordPress op te noemen, maar een laatste die ik wil noemen is dat WordPress en Google goed samengaan. WordPress websites worden door Google in het algemeen goed gevonden (“Google loves WordPress” is een bekende leus).

5. wordpress.com (hosted) of wordpress.org (self-hosted)

Zoals hierboven al even ter sprake kwam zijn er van WordPress twee soorten. Je hebt de keuze tussen WordPress installeren op een server die je huurt bij een hoster en een voorgeïnstalleerd systeem op wordpress.com.

Voor de beginner is een website bij wordpress.com heel geschikt. Het is helemaal gratis en je kunt meteen beginnen met het maken van je website. Je kiest het adres van je website en begint met het opzetten en bloggen. Hierin zit ook meteen de beperking. Je krijgt een installatie op een subdomein van wordpress.com, het adres eindigt altijd op wordpress.com. Je website wordt bijvoorbeeld wimpiesblog.wordpress.com (ik heb gecheckt, deze is nog vrij 😉  ). Je onderscheidt je met zo’n webadres (url) minder van andere sites dan wanneer je een eigen url hebt zoals wimpiesblog.nl. Het is bij wordpress.com wel om je gratis website te koppelen aan een eigen url, dat kost dan een aantal euro per jaar. Je koopt daarvoor een domeinnaam bij een hoster of bij WordPress (bij een Nederlandse hoster is dat goedkoper dan bij WordPress.com) en koppelt die aan je wordpress.com-website. Daarmee is het ene nadeel van een website bij wordpress.com getackled, maar dan blijft er een tweede over. Dat is dat je geen plugins kunt installeren op je website en keuze hebt uit een beperkter aantal thema’s.

Een website op een eigen of gehuurde server bij een hoster met een installatie van WordPress erop kun je meer naar je eigen hand zetten en inrichten zoals je zelf wilt. De software daarvoor blijft gratis. Die download je van wordpress.org en installeer je op de server. Bij deze vorm kun je je website uitbreiden met tal van plugins die de funcionaliteit van je website uitbreiden. Ook heb je keuze uit meer thema’s die het uiterlijk van je website bepalen. Deze self-hosted versie van WordPress brengt wel wat meer met zich mee. Je zult er wat meer voor moeten leren. Maar miljoenen mensen kunnen het, dus de kans dat jij het kunt is groot. En de processen zijn steeds gemakkelijker gemaakt. Meer daarover in het tweede deel van deze serie.

Deze artikelserie gaat met name over de self-hosted versie van WordPress, maar delen van deze serie zijn ook van toepassing op het gebruik van hosted sites op wordpress.com zijn

6. Kosten van een WordPress fotoblog of website

Het kan dus helemaal gratis wanneer je een blog aanmaakt op wordpress.com en het houdt bij een url die eruit ziet als websitenaam.wordpress.com. Daar kun je leuke blogs mee maken.

Wanneer je een eigen installatie wilt om de mogelijkheden daarvan te benutten heb je een domeinnaam en een server nodig. Daarvoor kun je bij een (Nederlandse) hoster terecht.

De kosten verschillen wat per hoster, maar een domeinnaam kun je kopen voor rond de €10,- per jaar.

De serverruimte die je nodig hebt om de inhoud van je website op te zetten verschilt meer per hoster. Dat kan vanaf ongeveer €10,- per jaar tot ver over de €100,- per jaar. Bij de keuze voor een hostingaanbieder kies je voor kwaliteit van de hosting en de hoeveelheid webruimte die je nodig hebt.  Vaak zul je voor een weblog voldoende hebben aan een server die je deelt met anderen (shared hosting).

Een vergelijking van webhosters voert voor dit artikel veel te ver. Maar goede hosting voor een beginnende website moet volgens mij voor minder dan €50,- per jaar prima kunnen.

Een hoster die ik uit ervaring kan aanbevelen is dehostdivisie.nl. Voor een fotoblog of andere WordPress website zul je goed uit de voeten kunnen met hun betaalbare, betrouwbare en snelle hosting op een van hun SSD-pakketten: de hostdivisie SSD-hostingpakketten.

Een WordPress theme hoeft niets te kosten. Je kunt kiezen voor een gratis thema via wordpress.org. Daar is een ruime keuze. Als je daar niet vind wat je zoekt kun je naar een betaald thema zoeken via andere aanbieders. De prijzen daarvan variëren, dat kan oplopen tot €55,-. Meer over WordPress themes in het volgende artikel.

Tot zover deze inleiding over het maken een fotoblog of andere website met WordPress. In het volgende artikel geef ik meer uitleg over hoe WordPress werkt en over het installeren en werken met WordPress.

In deze infographic die ik vond op http://websitesetup.org/cms-comparison-wordpress-vs-joomla-drupal/ staan de populariteit van en de verschillen tussen de 3 populaire CMS-en overzichtelijk gepresenteerd.

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel stel ze dan hieronder in het reactieformulier.

 

Inhoudsopgave van de tutorialserie Fotoblog maken met WordPress

  1. Fotoblog maken met WordPress deel 1 – Wat is WordPress/ Waarom voor WordPress kiezen/ Kosten (dit artikel)
  2. Fotoblog maken met WordPress deel 2 – Werken met WordPress (opzet, installatie, hosting, thema’s, plugins)
  3. Fotoblog maken met WordPress deel 3 – De beste plugins voor WordPress websites
  4. Fotoblog maken met WordPress deel 4 – Content (dit artikel)