Selecteer een pagina

Laten foto’s de werkelijkheid zien of niet? Bij de vele miljoenen foto’s die er dagelijks gemaakt en online gezet worden wordt er bij de een de werkelijkheid nog meer gemanipuleerd dan bij de ander. Hierover ging de korte cursus “fotoliegen” van Else Kramer de afgelopen weken. Aan de hand van een aantal opdrachten liet ze zien hoe foto’s de wereld heel anders kunnen laten zien dan die is.

Geen foto laat de werkelijkheid zien, want elke foto is een uitsnede uit de werkelijkheid. Je kadert een klein stukje van de wereld af en zet dat apart van de rest van de wereld in je foto. Als je een mooi gebouw fotografeert laat je al snel die vieze prullenbak buiten beeld. Zo laten foto’s op het journaal en in de kranten ook altijd maar een klein stuk van de werkelijkheid zien. Dat kan ook niet anders, maar je kunt je afvragen in hoeverre ze het juiste beeld geven van de gebeurtenissen. Er wordt altijd een deel van de context weggelaten.

En welke fotograaf liegt er niet, met filters en nabewerking en zoom bijvoorbeeld? Het is lastiger de waarheid weer te geven dan te liegen met foto’s. De waarheid benaderen zou een interessante opdracht op zich zijn.

Fotoliegen was een korte cursus van Else Kramer naar aanleiding van de fototentoonstelling Blikvangers in het Nationaal Archief. Else geeft regelmatig fotoworkshops en -cursussen, zoals “Synchroonkijken” of “Anders Kijken”.

De opdrachten waren deze, ik zet mijn resultaten erbij.

Opwarmopdracht: Fotografeer je mok en maak een kunstwerk van je mokfoto. Maak je mok nog mooier!

Fotoliegen (mokshop)

Mokshop

1. Alice in Wonderland – Perspectief: fotografeer iets heel groots zo dat het heel klein lijkt, of iets heel kleins zo dat het heel groot lijkt.

Reusachtige toren aan de Vaart in Assen

Reusachtige toren aan de Vaart in Assen

2. Heroïsch? of sneu? – Kader en context: fotografeer een openbaar gebouw. Maak twee foto’s van het gebouw. Een foto waarop het er schitterend, stralend, geweldig, indrukwekkend, heroïsch, imposant, inspirerend of glimmend uitziet. De tweede foto maak je sneu. Je zorgt dat het gebouw er op z’n slechtst op komt.

kerkje-Nieuw-Roden

Kerkje Nieuw-Roden: links heroïsch, rechts rijp voor de sloop?

 3. Filterfeest – Een filter is iets dat een aantal fotobewerkingshandelingen tegelijk doet (belichting, contrast, een effect, etc.). Fotografeer een deur en filter die deur.

deurfilter

Deur-filter

4. Titel Carrousel – Bijschriften. Een bijschrift kan de lading van een foto compleet veranderen. Uitgangspunt waren zes foto’s kiezen uit de Blikvangers-tentoonstelling. Verzin een creatieve titel waardoor we compleet anders naar de foto’s gaan kijken.

bijschrift

Titel-carrousel (bijschrift)

 En vanmorgen kwam ik nog een leuke fotoleugen tegen. Toen ik de TV op pauze zette zag ik dit.

nieuwsmanipulatie

Fotograaf Koninklijk Huis moet komende jaren 40 miljoen euro bezuinigingen

Arme man? Of is hij de best betaalde fotograaf ooit?

Deze korte fotocursus was weer leuk om te doen. Leuk bedacht en opgezet. Het was leuk om zo met foto’s en context te spelen. De cursus maakt goed duidelijk hoe met foto’s de werkelijkheid anders voorgedaan kan worden dan die is. Daardoor kijk je ook weer met een andere blik naar de foto’s die je voorgeschoteld krijgt op internet, in kranten of op TV.

Else bedankt!

De fototentoonstelling Blikvangers is te bezichtigen tot 12 juli 2015 in het Nationaal Archief.

Lieg jij met foto’s of juist niet? Heb je een link naar een leuke fotoleugen? Post hem in de reacties.