Selecteer een pagina

Instagram, wat is het precies?

Iedereen heeft er op zijn minst wel eens van gehoord: Instagram. Het is een sociale netwerksite, die in tegenstelling tot andere sociale media als Facebook en Twitter alleen op het delen van foto’s is gericht. De app werd gelanceerd in oktober 2010 voor het Apple platform (iPhone, iPad) en kwam in april 2012 beschikbaar voor smartphones en tablets met het Android-besturingssysteem. In diezelfde maand werd Instagram overgenomen door Facebook voor een bedrag van ongeveer 1 miljard dollar, het had tegen die tijd zo’n 40 miljoen gebruikers. Het aantal is daarna alleen nog maar verder gestegen en naar verluid heeft de app nu meer dan 100 miljoen gebruikers.

Het is duidelijk dat het delen van foto’s erg populair is. Onlangs (september 2012) heeft Google de Instagram-rivaal Snapseed overgenomen en Twitter heeft een paar dagen geleden aangekondigd dat het foto-effecten mogelijk gaat maken op haar mobiele app. Foto’s delen is hot!

Een paar weken geleden was Instagram alleen maar een app die je kon installeren op je smartphone, sinds deze week zijn de gebruikersprofielen ook op de website beschikbaar. Zo kun je al mijn Instagram foto’s nu zien op instagram.com/fokkionl.

Beautiful autumn

 

De Instagram app, hoe werkt het?

Instagram wordt gebruikt door deze miljoenen mensen om foto’s te delen met anderen. Meestal gaat het om foto’s die met hun mobiele telefoon gemaakt zijn. Ze laten dus foto’s zien van dagelijkse dingen, wat ze zien, wat ze beleven en wat ze leuk vinden. Met de Instagram app kan de foto bewerkt worden waarbij er gekozen kan worden uit een beperkt aantal effecten. Als de foto naar wens is kan hij gedeeld worden. Hij wordt dan verzonden naar de Instagram-app en als je wilt kun je hem tegelijk ook naar Twitter, Facebook, Tumblr, Flickr of Foursquare sturen.

Wil je laten zien waar de foto gemaakt is dan zet je geolocatie aan. Je foto’s worden dan gekoppeld aan je locatie en verschijnen op Google Maps. Deze optie kun je ook gemakkelijk uitzetten als je dat liever hebt, in verband met je privacy bijvoorbeeld.

Hoe de Instagram-app werkt laat ik hier zien met een voorbeeld. Je maakt een foto met je telefoon en opent hem met Instagram. Ik heb een foto van een mooie boom gemaakt met een holte waar water in zit. Handig voor vogels om uit te drinken. Dit is iets dat mij opviel en ik leuk vond om te delen. De mogelijkheden van Instagram zijn bewust beperkt en daarin schuilt ook de uitdaging, als je iets moois wilt maken moet je creatief zijn binnen die beperkingen. Allereerst móet je een vierkante selectie maken, andere vormen zijn binnen de app niet mogelijk. Op de foto hieronder zie je vier keer het scherm van de app waarin ik verschillende effecten op de foto probeer.

Instagram tutorial: stappen in het proces

Vierkante selectie          |               Effect Amaro            |              Effect Lo-Fi             |              Effect Earlybird

Als je een keuze hebt gemaakt voor een effect dat je het beste bevalt kun je de foto gaan delen. In de volgende vier screenshots zie je hoe het daarna met je foto gaat.

Instagram tutorial: posten van de foto op je timeline

   Mijn profielpagina      |     Titel, hashtags en delen    |    Likes komen al snel binnen   |   Activiteit op mijn profiel

Wat is nou eigenlijk het leuke aan het delen van je foto’s met Instagram? Voor mij is het zoals gezegd de uitdaging om met beperkte middelen (een smartphone, een vierkant formaat en een beperkt aantal filters) een zo mooi mogelijke foto te maken die leuk gevonden wordt. Het “liken” van een foto is doodsimpel. Je tikt twee keer snel achter elkaar op een foto die je leuk vind en de foto krijgt en hartje (like) extra. Dat foto’s leuk gevonden worden geeft hierdoor “instant gratification” (onmiddellijke voldoening), net als bij likes op Facebook en plussen op Google+ trouwens. Wie is daar niet gevoelig voor? Ik vind het daarbij leuk om foto’s te delen van dingen die ik zie en doe. Foto’s zeggen vaak meer dan woorden.

Dat is het leuke van zelf foto’s maken, bewerken en delen. Maar het is ook leuk om zo door de foto’s van anderen te browsen en te liken. Makkelijk en leuk tegelijk.

Voor mezelf vind ik dat Instagram foto’s ook echt mobiele foto’s moeten zijn. Ik vind het zonde als foto’s die met professionele camera’s gemaakt zijn op Instagram worden gedeeld, dan is voor mij de uitdaging weg. Maar dat is iets puur persoonlijks. Hoe een ander dat doet moet hij of zij zelf weten natuurlijk.

Sunrise through the trees

 

Hashtags

Op Instagram worden, net als op Twitter, hashtags gebruikt. Dat zijn woorden die de foto beschrijven en categoriseren. Hashtags zijn die woorden met een hekje ervoor, bijvoorbeeld #nature of #trees. Ze geven aan wat het onderwerp van de foto is en als mensen zoeken op een tag verschijnen alle foto’s met die tag in één overzicht. Door die tags te gebruiken worden je foto’s eerder gezien door mensen die ze anders niet zouden zien. Door Nederlanders veel gebruikte hashtags zijn #igholland, dat staat voor instagramholland en #igersholland, dat staat voor instagrammersholland. Door te zoeken op die hashtags krijg je een overzicht van wat Nederlanders hebben gepost met de tag #igersholland.

Een actueel overzicht van de 100 (of meer) meest populaire hashtags vind je op top-hashtags.com/instagram. Op die website staat ook een handige tool om een rij woorden om te zetten naar hashtags: text to hashtag converter. Zet hem bij je favorieten op je mobiel en voeg met kopieren en plakken de tags makkelijk toe aan je foto.

Zorg dat de hashtags beschrijvend zijn voor de foto en gebruik niet overdreven veel tags. Een mooi overzicht van de 20 meest populaire hashtags met uitleg wat ze betekenen en van elk een voorbeeld staat op Mashable: The 20 Most Popular Tags on Instagram.

Hashtags #mushrooms #nature

Hashtags #mushrooms #nature

 

Op Instagram gebaseerde websites

Op het succes van de Instagram-app zijn verschillende partijen ingesprongen. Via websites kun je inloggen met je Instagram-account en daar de foto-stream bekijken en likes uitdelen met een klik op de knop. Dit is vaak nog een stuk handiger dan op de Instagram-app zelf. Je kunt op zulke sites als Statigram, Ink361, WebstagramPictacular (voorheen Pinstagram, in Pinterest-stijl) en Followgram je Instagram-account handig beheren. Deze websites bieden vaak ook nog extra’s  zoals statistieken op Statigram, een Instagram achtergrond voor je Twitter of Facebook op Ink361 of een Instagram gallery voor je website bij Ink361 of Webstagram.

Een andere handige manier om je Instagram-stream te beheren op je PC is met Instagrille. Deze installeert een app op je PC die een icoontje plaatst in je werkbalk. Het aantal notificaties komt in de taakbalk te staan. Handig en niet hinderlijk terwijl je andere dingen op de computer aan het doen bent.

 

Instagram foto’s afdrukken en verkopen

Het is zelfs mogelijk om je Instagram foto’s te laten afdrukken op canvas en te verkopen! De bekendste aanbieder hiervan is Instacanvas. Deze kun je zo instellen dat hij automatisch al je foto’s in je “te koop” gallerij zet en een reactie onder je foto’s zet op Instagram dat ze te koop zijn. Ondanks het feit dat dit heel leuk lijkt, denk ik dat het in de praktijk niet veel zal opleveren. Het is leuk dat het kan. Ik heb er nog geen cent mee verdiend, maar misschien komt dat omdat ik alleen mobiele foto’s op Instagram zet? Ik weet het niet. Laat het me weten als je er wel wat mee verdiend hebt.

Een Nederlandse aanbieder van Instagram-prints is Printagreat die foto’s afdrukken op canvas of fotopapier. Hier zie ik meer in: je eigen mooiste instagram foto aan de muur.

Via Instaport kun je al je Instagram foto’s downloaden in een zip-bestand, zodat je er een backup van hebt op je PC. En met Wallgram kun je een bureaubladachtergrond maken van je IG-foto’s.

 

Een beetje vals spelen

Voor Android smartphones en de iPhone zijn natuurlijk veel meer foto-apps te krijgen. Je kunt foto’s natuurlijk ook eerst met een of meerdere andere apps bewerken om ze daarna via Instagram te delen.

Het vierkante formaat van de Instagram-foto’s is aan de ene kant een uitdaging, maar is ook wel eens vervelend. Sommige foto’s komen in een ander formaat gewoon beter uit, bijvoorbeeld landschapsfoto’s. Dan kun je een beetje vals spelen en Instafitit! gebruiken. Dit is een app voor Android, maar er is vast iets vergelijkbaars voor de iPhone.

Niet-vierkant landschap dmv Instafitit

Niet-vierkant landschap via Instafitit!

 

Tips voor mooie foto’s

Mooie foto’s maken met beperkte middelen is vooral creatief zijn en anders kijken naar dingen. Al eerder schreef ik een artikel met 10 tips om betere foto’s te maken met je (Android) telefoon. Op de Instagram-blog staan ook een aantal interessante tips.

 

Mooi landschap bij Leek, met de kerk van Midwolde

Mooi landschap bij Leek, met de kerk van Midwolde

 

Nederlandse Instagram-toppers vinden met Instagids

Tot vandaag had ik er nog nooit van gehoord. Er bestaat een gids voor de 100 Nederlandse Instagrammers met de meeste volgers: Instagids. Wellicht staan hier een aantal tussen die interessant voor je zijn om te volgen.

 

Instawalk/ Instameet

Wereldwijd worden er steeds meer Instawalks of Instameets gehouden. Het is hetzelfde als een reguliere photowalk, maar dan met alleen smartphones en de foto’s worden gedeeld op Instagram, net zo leuk dus. Het gaat om het ontmoeten van mensen met dezelfde interesse en samen je hobby uitoefenen. Het is leuk om mensen die je via een sociaal netwerk kent eens in het echt te ontmoeten. De Nederlandse website hiervoor is Instawalk en voor wereldwijde instawalks is het Meetup.

Katten worden veel gedeeld, en terecht. Ze blijven leuk.

Katten worden veel gedeeld, en terecht. Ze blijven leuk.

 

Zakelijk inzetten

Net zoals alle andere sociale media door bedrijven ingezet worden om meert naamsbekendheid te krijgen en hun producten aan de man te krijgen, gebeurt dat ook steeds vaker via Instagram.

Manieren waarop het platform door bedrijven ingezet kan worden is door hun producten te laten zien, te laten zien hoe het product gemaakt wordt en wat je ermee kunt doen. Ook kunnen ze via foto’s een kijkje in het bedrijf geven door foto’s van de binnenkant van hun gebouwen te laten zien en hun medewerkers voor te stellen.

 

10 bedrijven die Instagram zakelijk inzetten

 

Feiten en cijfers (facts and figures)

Om af te sluiten nog wat indrukwekkende cijfers die duidelijk de populariteit van Instagram aantonen (bron kissmetrics.com).

Instagram By The Numbers
Source: Instagram By The Numbers – Infographic

 

Vond je dit artikel interessant? Geef het een plus, like of deel het op Twitter.
En als je wilt volg me (fokkionl) op Instagram.
Heb je nog toevoegingen of vragen? Plaats ze hieronder in het reactieveld.