Selecteer een pagina

Regelmatig zie je van die mooie foto’s waarbij licht vastgelegd wordt als lange strepen. In deze tutorial leg ik uit hoe je zulke foto’s maakt. Dit kun je gebruiken voor foto’s van auto’s op de snelweg, vuurwerk en op de kermis bijvoorbeeld.

Benodigdheden om bewegend licht te fotograferen

Beweging vastleggen is niet moeilijk. Wat je in ieder geval nodig hebt is een camera die de mogelijkheid heeft om lange sluitertijden in te stellen. Elke spiegelreflex camera heeft dat en sommige compactcamera’s ook. Verder heb je nodig:

afstandsbediening of timer-opname (zelfontspanner)

statief

Voorbereiding

Als je een lange sluitertijd gebruikt moet je ervoor zorgen dat de camera goed stil staat. Je hebt dus een statief nodig of op z’n minst een rijst- of bonenzak oid. om de camera op vast te zetten.

Om trilling van het indrukken van de ontspanknop te voorkomen moet je de camera laten fotograferen middels een afstandsbediening of automatisch dmv. de timer-opname (zelfontspanner). Ik gebruik meestal de laatste, dat werkt prima.

Zeer geschikte plekken en momenten voor deze nachtfoto’s zijn snelwegen, rotondes, kermissen en ook vuurwerk.

Werkwijze

Zoek een goede locatie. Installeer je camera op je statief en bepaal de compositie. Zet de camera op de M-stand (handmatig) of op de Tv- of S-stand (de sluitertijd-voorkeuze).

Om ruis tegen te gaan neem je een zo laag mogelijke ISO, bijvoorbeeld 100.

Om een zo lang mogelijke sluitertijd te kunnen instellen neem je zo’n klein mogelijk diafragma, dus een hoog diafragma-getal ( bijvoorbeeld f/22) of lager als dat nodig is voor de juiste belichting.

De sluitertijd stel je dan in op 2-30 seconden, afhankelijk van de hoeveelheid licht en het effect dat je wilt bereiken. Hoe langer de sluitertijd, hoe langer de strepen. Dat is een kwestie van proberen, een aantal opnames maken tot je de juiste belichting en de mooiste lichtstrepen hebt.

Je ziet, het is niet moeilijk. Veel plezier met het maken van je eigen lichtstrepen-foto’s! Je kunt dit morgen ook goed toepassen bij vuurwerk.

Hieronder zie je een paar van mijn foto’s die op deze manier zijn gemaakt.

Snelweg

Vuurwerk

Kermis

Dit artikel is (in iets andere vorm) eerder verschenen op Zoom.nl: Lichtstrepen vastleggen