Selecteer een pagina

Een zogenaamde “little planet” of “tiny planet” is het resultaat van een fotobewerking waaruit een fotografisch planeetje ontstaat. De bewerking is niet moeilijk en kan zowel met Photoshop als The GIMP (gratis software) worden gedaan.
Ik leg in deze tutorial uit hoe je dat doet en geef een daaronder een aantal van mijn voorbeelden.

Een little planet maken

Stap 1: een foto kiezen en een uitsnede maken

  • De foto waarmee je start kan het beste breed zijn. Een panorama is dus geschikt of snij een deel van een foto af. (Voor de Little planet Bakkeveen heb ik een panorama gebruikt, voor de andere little planets heb ik foto’s uit mijn archief gebruikt). Een verhouding van 2:1 is goed, of breder.
  • Kies een foto waarmee je een leuk resultaat verwacht voor een little planet. Hierin kun je creatief zijn.

  • Kies een foto waarbij de horizon aan de linkerkant op gelijke hoogte is aan de horizon aan de rechterkant. Beide kanten komen namelijk tegen elkaar aan straks.
  • Het is gunstig als de linker- en rechterkant wat kleur en vorm betreft op elkaar aansluiten. Dit maakt het makkelijker de overgang tussen beide kanten goed weg te werken.
  • Maak indien nodig een uitsnede van het panorama of uit de normale foto die voldoet aan bovenstaande voorwaarden.

Voorbeeld 1: panorama Bakkeveen (lees hier met welk programma ik dit panorama gemaakt heb)

Panorama bloeiende heide bij Bakkeveen

Stap 2: maak de foto vierkant

Om een goede little planet te maken moet de foto vierkant gemaakt worden. De verhoudingen raken dus uit proportie, dat lijkt raar, maar dat is nodig.

Ga in The GIMP naar Afbeelding > Afbeelding schalen > Ontkoppel de lengte- en breedte-afmetingen van elkaar door het ketting-icoon uit te zetten (hierdoor kunnen lengte en breedte onafhankelijk van elkaar worden aangepast) >Kies een lengte en breedte die zo hoog mogelijk is vergeleken bij de originele afbeelding om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Ik heb hier gekozen voor 3000 pixels. Klik Schalen.

In Photoshop werkt het hetzelfde: ga naar Afbeelding > Afbeeldingsgrootte > Vink onderaan de vakjes Stijlen schalen en Verhoudingen behouden uit om de lengte en breedte onafhankelijk van elkaar te kunnen aanpassen > Kies een lengte en breedte die zo hoog mogelijk is vergeleken bij de originele afbeelding om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Klik OK.

Vierkant maken

Stap 3: roteer de foto 180 graden

Bij stap 4 wordt het filter poolcoördinaten gebruikt. Deze vervormt de foto rond een “poolcoördinaat” aan de bovenkant van de foto. Om ervoor te zorgen dat de onderkant van de foto (het  aarde-deel) de planeet vormt moeten we de foto dus verticaal omkeren.

In The GIMP kun je deze stap overslaan omdat er een extra optie is bij het filter Poolcoördinaten.

In Photoshop: Kies Afbeelding > Afbeelding roteren > 180 graden (of Canvas verticaal draaien)

Verticaal gedraaid

Stap 4: Filter Poolcoördinaten toepassen

Nu passen we het filter toe waarmee we de little planet-vervorming maken.

In The GIMP: Ga naar Filters > Vervormingen > Poolcoördinaten > Zorg dat Vanaf bovenkant projecteren uitgevinkt en Naar polair aangevinkt staan > Klik OK.

In Photoshop: Ga naar Filter > Vervorm > Poolcoördinaten > Zorg dat Rechthoekig naar polair staat aangevinkt > Klik OK.

Poolcoordinaten toepassen

Stap 5: Bijwerken, bijsnijden en roteren

Photoshop vult de omgeving buiten de cirkel op met passende kleuren. De uitkomst daarvan kan dicht bij het gewenste resultaat zitten. Misschien moet je de afbeelding nog wat bijsnijden en roteren tot je de beste stand hebt. Je kunt een opvallend gebouw bijvoorbeeld bovenaan zetten. Daarna kun je de foto bijwerken door oneffenheden weg te poetsen met het kloonstempel. Of je kunt het deel waar de linker- en rechterkant van de foto aan elkaar zitten meer aan elkar gelijk maken door Bewegingsvervaging toe te passen. Een goede video-tutorial daarover is deze.

Bij The GIMP hou je een cirkel over in een wit vlak. Dat witte vlak kun je opvullen met de kleur van de lucht. Om dat uit te leggen is wat lastiger. Onderstaande video is een goede tutorial over het maken van little planets met The GIMP met uitleg over hoe je de aansluiting van de linker- op de rechterkant zo netjes mogelijk kunt maken. Je ziet: je hoeft niet per se dure software te hebben om deze little planets te maken. Het kan ook heel goed met gratis software als The GIMP.

 

Voorbeeld 2:  reguliere foto (geen panorama): Groninger Museum

Dat het maken van een little planet ook prima met een gewone foto (dus geen panorama) kan bewijst deze foto van het Groninger Museum. Dit is de uitsnede die ik heb gemaakt. Van deze foto heb ik de little planet “Planet Mendini” gemaakt, naar de naam van de architect. De stappen om van deze uitsnede naar de little planet te komen zijn dezelfde als hierboven beschreven.

Gewone-foto

Ook met je smartphone kun je tegenwoordig (heel gemakkelijk) little planets maken. Ik heb alleen gratis apps getest (ik vind het nou ook weer niet zo bijzonder dat ik er geld voor over heb). Met de Android-app Planet Camera haal ik goede resultaten, bijvoorbeeld deze van het Hoornse Meer.

Planet Hoornse Meer

Een aantal little planets die ik gemaakt heb zie je hier. Er zijn een paar aardige bij, maar het kan nog veel mooier. Ik ben met name niet zo goed in het wegwerken van de overgangen 🙂

 

Bij het zoeken naar mooie voorbeelden kwam ik bijvoorbeeld deze serie van Frank van Tol tegen: Groningen in little planets. Of bekijk deze little planets op Flickr. En op Zoom.nl is de Little planets-groep waar je je eigen little planets kunt delen.

En ik daag jullie uit om ook nog mooiere te maken! Deel de link naar jouw mooiste little planet hier.
Je kunt ook jouw mooiste resultaat uploaden in een reactie. Gebruik daarvoor het afbeelding-icoon in het reactieveld.