Selecteer een pagina

De donkere, maar gezellige en vooral sfeervolle decembermaand is weer begonnen. Hét moment om vakantie te vieren en terug te kijken op het afgelopen jaar. Maar zeker ook het moment om samen te zijn met de mensen die je dierbaar zijn.

December is ook de maand om je familie en vrienden wenskaarten te sturen waarmee je ze prettige feestdagen en het allerbeste wenst voor het nieuwe jaar.

Nu zijn er in de winkels heel veel wenskaarten voor dit doel te koop. Maar veel leuker is het om een van je eigen foto’s op een kaart te laten afdrukken met een kerst- en nieuwjaarswens. Daarmee maak je een echt persoonlijke wenskaart.

Bovendien kun je je creativiteit erin kwijt en hebben de ontvangers straks één van jouw mooiste foto’s aan de muur. Je hebt hiermee zelf helemaal het uiterlijk van de wenskaart in de hand. Misschien wordt hij wel mooier dan een standaard wenskaart uit de winkel. In ieder geval gaat die van jou eruit springen.

Je kunt een mooie winterfoto uit je foto-archief kiezen of een nieuw idee bedenken voor een kaart en dat uitvoeren. Foto’s van kerststukjes, kerstballen of kerstbomen zijn erg geschikt. Helemaal mooi wordt het als je hierbij zorgt voor een sfeervol kleurrijk bokeh. Dit doe je door bewust te zorgen voor onscherpte van de lichtjes in de foto, die dan verschijnen als sfeervolle gekleurde cirkels.

Maar ook een mooie foto van een winterlandschap zal heel goed staan op een kaart.

Bij een zelfgemaakte fotowenskaart kun je ook de boodschap erop invullen zoals jij dat wilt. Je hoeft het niet te doen met een standaardtekst, maar je kunt de tekst zo persoonlijk of origineel maken als je zelf wilt.

De laatste jaren maak ik de wenskaarten die ik verstuur al steeds van mijn eigen foto’s. Dat is leuk om te doen en voor de ontvangers is het leuk om te zien dat je er aandacht aan hebt besteed en moeite hebt gedaan om een mooie en persoonlijke wenskaart te maken.

Kerstgroet-2011

Kerstkaart met winterbeeld

2012-fotowenskaart

Fotowenskaart met persoonlijke tekst

Sfeervolle-feestdagen-gewenst

Sfeervolle kaart met bokeh van de lichtjes in de kerstboom

Dit is dus dat sfeervolle bokeh waar ik het over had. Het kan nog veel mooier, deze is eigenlijk helemaal niet zo goed geslaagd. Maar het idee is duidelijk. Dit is een foto van onze kerstboom met de nodige onscherpte voor een mooi bokeh.

Je kunt bij een aanbieder van fotowenskaarten middels hun eigen gebruiksvriendelijke software de kaart maken zoals jij hem wilt hebben. Je kunt ook met fotobewerkingssoftware de kaart op je computer al helemaal maken zoals jij hem wilt hebben (zowel de voor- als achterkant) en hem daarna laten afdrukken op een kaart via de software van het bedrijf dat de fotowenskaart-service aanbiedt.

Ik kies er altijd voor om de kaart op mijn PC te maken zoals ik hem wil hebben. Om dit te doen heb je fotobewerkingssoftware nodig die met lagen kan werken. Om tekst over de foto heen te krijgen moet je namelijk een extra laag aan de foto toevoegen. Iemand die Photoshop heeft kan het daarmee uitstekend doen, maar wie dit dure programma niet heeft kan hetzelfde resultaat bereiken met gratis software las The GIMP of Paint.NET. Van deze twee is The GIMP waarschijnlijk iets veelzijdiger. Dit programma wordt vaak genoemd als hét gratis alternatief voor Photoshop. Maar Paint.NET is wat makkelijker in het gebruik.

Paint.NET

Fotowenskaart maken met Paint.NET

Zo maak je je wenskaart helemaal zelf met fotobewerkingssoftware zoals het gratis Paint.NET. Je moet er even mee leren werken. Eerst open je de foto in het programma. Daarna voeg je zoveel lagen toe als je wilt om tekst of andere dingen, zoals figuren, over de afbeelding te plaatsen.

Wanneer december afgelopen is begint het nieuwe jaar (niks nieuws onder de zon). Ook hiervoor kun je iets leuks doen met je eigen foto’s. Maak van je mooiste foto’s eens een fotokalender. Wat is er leuker dan in 2014 elke keer dat je op de kalender kijkt jouw mooie foto erop te zien. Je hebt vast wel foto’s die passen bij de verschillende seizoenen en maanden.

Ook bij de visite zal deze fotokalender vast in de smaak vallen.

Zo’n fotokalender is ook erg leuk om cadeau te geven. Dus als je nog een cadeau-idee zocht… hier heb je er één.

Ik hoop dat jullie met dit artikel wat ideeen opgedaan hebben en dat ik jullie er misschien wel van heb overtuigd dat je eigen fotowenskaarten erg leuk zijn om te doen. Ik zie jullie resultaten graag verschijnen op sociale media of in mijn brievenbus 😉