Selecteer een pagina

Webprint heeft een onderzoek gedaan naar het gebruik van spiegelreflexcamera’s. Door te kijken met welke camera’s de uploads werden gedaan voor hun artikelen kregen ze een goed beeld van wat de meest gebruikte spiegelreflexcamera’s zijn. Het onderzoek konden ze doen uit de 8,3 miljoen uploads die ze hadden op hun site. Met zulke grote aantallen kun je spreken van een representatief onderzoek. De resultaten zijn gepresenteerd in deze infographic.

Er zijn 8 merken spiegelreflexcamera’s gebruikt voor de uploads. De 5 meest gebruikte merken zijn Nikon, Canon, Sony, Pentax en Olympus. De twee grote namen Nikon en Canon scoren het hoogst.

Onderverdeeld in type camera’s per merk scoort Nikon het hoogst met 41 types, gevolgd door Canon met 38 verschillende types camera’s.

Maar Canon scoort hoger met het aantal uploads (48%) en is daarmee het meest gebruikte merk.
Nikon volgt met 37% van de uploads. Samen zijn ze dus goed voor maar liefst 85% van de uploads met spiegelreflexcamera’s. Sony staat op de derde plaats.

De twee grote merken worden in deze infographic verder onderzocht op een onderverdeling per segment (professioneel, hoog, midden en instap-segment).

Canon doet het het best in het instapsegment, 36% tegen 14% voor Nikon, terwijl Nikon hoger scoort in de segmenten daarboven (behalve in het aantal uploads in het hoge segment). Wanneer je alles boven het instapsegment tegen elkaar afzet is de score 22,7% voor Nikon tegen 12,4% voor Canon.

Hoewel Canon het het best doet in het instapsegment en het merk Canon goed is voor bijna de helft van de uploads van foto’s die gemaakt zijn met een spiegelreflexcamera, is het type camera die het hoogst scoort een instapmodel van Nikon, de D3100. Daarna volgen vier Canon-instapmodellen, o.a. de 1100D, daarna weer een paar Nikon-modellen.

Als laatste wordt gekeken naar de winnaars per segment. Daar komt 3 van de 4 keren een Nikon-camera als winnaar uit de bus. Canon scoort het hoogst in het hoge segment met de Canon EOS 5D Mark II.

De resultaten van dit uitgebreide onderzoek staan overzichtelijk gepresenteerd in deze mooie infographic.

We kunnen dus concluderen dat zowel Canon als Nikon het erg goed doen en elk van deze merken wint op een aantal fronten. Conclusies over welke camera beter is en of Canon en Nikon voor betere afdrukken zorgen dan bijvoorbeeld Sony, Pentax, Olympus en de anderen zijn op basis van dit onderzoek niet te trekken. Wel geeft het een interessant beeld van de populariteit van camera’s.

Wat verder nog opvalt is dat van de 8,3 miljoen uploads er 23% gemaakt is met spiegelreflex camera’s. Een groot aantal (77%) is dus gedaan met compactcamera’s of andere camera’s (smartphone). Onderzoek daarnaar zou ook interessant zijn.

Een extra conclusie die je daaruit alvast zou kunnen trekken is dat de kwaliteit van de afdrukken van foto’s die niet met een spiegelreflex camera gemaakt zijn ook goed zijn, anders was het percentage van die camera’s niet zo hoog.

Ik heb in het verleden afdrukken laten maken van foto’s die met een compactcamera gemaakt zijn met prima resultaten. Tegenwoordig gebruik ik de Nikon D3200. Ja, ook ik ben Nikon 😉

Met welk type camera maak jij de foto’s die je laat afdrukken? Met een instap spiegelreflexcamera of een uit het hogere segment? Of laat je ook foto’s afdrukken die met je compactcamera zijn gemaakt? Of zelfs met je smartphone?
Ben je tevreden met de kwaliteit van de afdruk?

Laat het weten in een reactie.

Infographic: dankzij Webprint.nl