Selecteer een pagina

Iets doen met je digitale foto’s

Met de komst van digitale fotografie maken steeds meer mensen steeds meer foto’s.  In het analoge tijdperk drukte je foto’s af en plakte die in een fotoboek. Tegenwoordig kun je digitaal een fotoboek maken, of je kunt een film maken van je vakantiefoto’s. Of je kunt ze op je PC laten staan en er niks mee doen. Maar dat is zonde. Dan is behalve bovenstaande opties een fotoblog een leuke manier om toch iets met je foto’s te doen en ze aan je familie, vrienden en de rest van de wereld te laten zien.

Wat is een fotoblog?

Een fotoblog is een speciaal soort weblog dat gericht is op het tonen van foto’s, eventueel met bijschrift. Dat is geen verrassende definitie. Een weblog is een persoonlijke website die regelmatig wordt geüpdatet met nieuwe berichten. Op een fotoblog kun je dus regelmatig je nieuwste foto’s plaatsen.

Waarom zou je dat doen?

  1. De belangrijkste reden kwam al voorbij. Dat is om iets met je foto’s te doen die anders op je PC zouden staan zonder dat er veel mee gebeurt. Het is leuk om ze aan anderen te laten zien. Een fotoblog kan een mooie manier zijn om je foto’s te presenteren.
  2. Een tweede reden is dat je middels een fotoblog kunt leren van de reacties van anderen die op het fotoblog reageren. Vaak krijg je bruikbare feedback en tips waarmee je je fotografie kunt verbeteren. Doordat mensen reacties plaatsen op elkaars fotoblogs ontstaat vaak een groep (een soort community) van fotobloggers.
  3. Een derde reden kan zijn dat je het leuk vind om door middel van foto’s te laten zien wat je hebt beleefd en gezien. Daarmee wordt het fotoblog een soort dagboek. Foto’s spreken vaak meer tot de verbeelding dan een dagboek met alleen tekst.
  4. Een vierde reden kan zijn dat je via je website foto’s wilt verkopen of anderszins jezelf in de kijker wilt spelen.
  5. De vijfde reden is voor mensen met een bestaande fotografie-website. Daarbij kan door een fotoblog eraan toe te voegen meer traffic (bezoekers) naar de website getrokken worden doordat de website regelmatig wordt geüpdatet met nieuwe berichten. Dit levert in de meeste gevallen meer bezoekers op dan een statische site (een website waarvan de inhoud niet verandert). Dat een weblog (of kort blog) meer bezoekers oplevert komt alleen al door het feit dat weblogs vaak goed scoren in Google, dus goed gevonden worden.

Ik vind het leuk om mijn mooiste foto’s van wat ik gezien heb te posten, zoals deze van een herfstwandeling in het Mensingebos.

Herfstwandeling Mensingebos

Herfstwandeling Mensingebos

Overweeg je na dit verhaal een fotoblog te gaan bijhouden? Goede keus, het is leuk om te doen! Nu ga ik uitleggen hoe je dat kunt doen.

Hoe maak je een fotoblog?

Allereerst moet je bij het maken van een website onderscheid maken tussen zogenaamde hosted en self-hosted websites. Een hosted website is de makkelijkste optie. Je maakt hierbij een account aan bij de hoster en je kunt je website maken. Bij een self-hosted website komt wat meer kijken. Je huurt hierbij een server (meestal een deel van een server) bij een webhoster. Op die server moet je zelf de blog-software installeren.

Voordelen hosted website: vaak gratis, makkelijk in gebruik.
Nadelen hosted website: minder mogelijkheden, minder flexibel, je krijgt een domeinnaam dat onderdeel (een subdomein) is van de bloghoster (bv. jenaam.wordpress.com, om maar wat te noemen).

Voordelen self-hosted website: je hebt alles in eigen hand, meer mogelijkheden, je kunt alles naar je wensen aanpassen, je krijgt je eigen domeinnaam (bv. jenaam.nl).
Nadelen self-hosted website: er gaat meer werk in zitten, het kan ingewikkeld zijn voor iemand die er weinig verstand van heeft, het kost een bedrag per maand of per jaar (maar dat hoeft niet duur te zijn, bv. €20,- per jaar).

Of je kiest voor hosted of self-hosted kun je op basis van bovenstaande voor- en nadelen zelf bepalen.

Welke blog-software je het beste kunt kiezen kun je bepalen aan de hand van onderstaande uitleg. Ik noem hierbij alleen de software die het meest geschikt is voor fotoblogs en andere weblogs. Deze software is ook het meest gebruikt en dat is niet voor niks.
Er zijn veel meer blogsystemen zoals weblog.nl (hosted), PivotX en Movable Type (beide self-hosted) die ook prima kunnen dienen als fotoblog, maar ik zou toch de voorkeur geven aan WordPress of Blogger. Zelfs CMS-en (Content Management Systemen), zoals Joomla, Drupal en andere zouden als je wilt als blogsoftware kunnen dienen, maar dat is geen logische keus. De CMS software is meer geschikt voor uitgebreidere websites en heeft veel te veel mogelijkheden voor een gewoon fotoblog.

Als je kiest voor een hosted weblog, dan zijn WordPress.com en Blogger.com (van Google) de beste systemen. Je kunt er gemakkelijk mooie websites mee maken, waarbij je kunt kiezen uit allerlei verschillende layouts (templates), zodat je je met je eigen look kunt onderscheiden van andere fotoblogs. Bij deze sites maak je een account aan en kun je snel beginnen met het plaatsen van de eerste foto’s. Bij Blogger.com kun je je Google/Gmail-acount gebruiken als je die al hebt. Ook Aminus3 is erg geschikt voor een mooie fotoblog. Twee andere systemen die ook het overwegen waard zijn zijn Tumblr en Posterous.

Screenshot blogger hosted

Screenshot blogger hosted

Screenshot wordpress hosted

Screenshot wordpress hosted

Kies je voor een self-hosted weblog dan is WordPress de beste keuze. De website waar je nu aan het lezen bent is ook gemaakt op basis van WordPress. Je zoekt een hoster via bijvoorbeeld hosting-vergelijk.nl. Google altijd even naar ervaringen van anderen met de hosters, je wilt wel een betrouwbare met een goed service. Dan kies je een domeinnaam zoals jenaam.nl. Dat kun je doen op het moment dat je de bestelling plaatst bij de hoster. Daarna download de blogsoftware van WordPress.org. De software is gratis en is in het Nederlands beschikbaar. Van de hoster krijg je de inloggegevens waarna je kunt beginnen met installeren, kiezen van een thema (layout), eventueel het aanpassen van je thema en dan kun je gaan (foto-)bloggen.

Screenshot wordpress self-hosted

Screenshot wordpress self-hosted

Zoals je ziet heeft WordPress zowel een hosted als een self-hosted versie. Ze zien er ook hetzelfde uit en zijn beide gebruiksvriendelijk, alleen de self-hosted versie heeft meer mogelijkheden zoals ik al zei.

Moblog

Een speciaal soort fotoblog is een zogenaamde moblog, een afkorting van mobile blog. Hierbij worden foto’s gemaakt met een mobiele telefoon. Als je wilt kun je ze bewerken door ze met allerlei apps een leuk effect mee te geven. Daarna worden ze via de internetverbinding van de mobiele telefoon geupload naar de website, vaak meteen na het maken. Ik denk dat deze vorm van bloggen steeds meer gebruikt zal worden. Mobiel is de toekomst. Ik gebruikte Tumblr voor mijn mobiele fotoblog Fototumblr.

Conclusie

Het maken en bijhouden van een fotoblog is leuk. Het laten zien van je mooiste foto’s is leuk. Een fotoblog maken en bijhouden hoeft niet moeilijk te zijn. De beste blogsystemen ken je nu en de eerste stappen kun je nu zetten. Wel grappig en en eer vind ik dat ik bij het googelen naar soorten weblogs terechtkwam op de site Digitale didactiek waar mijn site (deze fleest.nl Fotoblog) genoemd wordt als voorbeeld van een fotoblog :-).

Wil je voorbeelden van andere fotoblogs zien, kijk dan op mijn linkpagina met andere bloggers, kijk rond op mijn website zelf (het is een wat uitgebreide fotoblog, maar het is er wel degelijk een) of google op fotoblog.

Verder

Eind 2014 verschijnt er op deze website een artikelserie over het maken van een fotoblog met WordPress (ook toepasbaar voor niet-fotoblogs).

Wil je meer weten over blogsoftware zoals WordPress en Blogger of wil je meer weten over fotobloggen in het algemeen? Stel je vraag onder dit bericht in de reacties.

Heb ik een blogsysteem niet genoemd dat ik volgens jou absoluut had moeten noemen? Geef je tip dan ook onder in het reactieformulier.