Selecteer een pagina

In dit artikel beschrijf ik waarom photowalks zo leuk zijn en hoe je fotografie er beter van kan worden. Kortom: waarom het een goed idee is om aan photowalks mee te doen.

Wat is een photowalk?

Een photowalk is simpelweg samen met anderen ergens afspreken, gaan lopen en foto’s maken. Precies wat de naam zegt dus.

Vaak worden deze wandelingen georganiseerd via sociale media. Er zijn ook maandelijks of jaarlijks terugkerende photowalks. Meer daarover straks.

Waarom photowalks leuk zijn

Omdat photowalks vaak worden georganiseerd via sociale media is het een gelegenheid waarbij je de kans hebt om mensen te ontmoeten die je nog niet kent, of die je alleen via internet kent. Je hebt dezelfde hobby, fotograferen, dus het zal niet moeilijk zijn om contact te leggen.

Samen loop je door de stad. Je kunt van elkaar leren door te bekijken wat een ander doet, waar hij of zij op let en door te vragen naar de gebruikte instellingen. Je maakt dus nieuwe contacten en leert van elkaar.

Je komt vaak op plekken waar je anders niet zou komen, je zult dus al snel andere foto’s maken dan normaal.

Typsich Amsterdam

Vaak hebben de photowalks een bepaald thema. Dit “dwingt” je om op bepaalde dingen te letten. Hierdoor zul je ook vaak andere foto’s maken dan je anders had gedaan. Zo kunnen photowalks je fotografische horizon verbreden.

Wanneer een groep fotografen door een stad loopt ligt het wandeltempo erg laag. Iedereen is druk bezig met foto’s maken van van alles en nog wat. Je hebt dus ruim de tijd om over foto’s na te denken en met elkaar te praten. De sfeer is vaak gemoedelijk.

Na afloop van de photowalk worden de foto’s vaak met elkaar gedeeld in een (besloten) groep op Facebook, Flickr of Google+. Dan is het ook leuk om te zien hoe verschillend de foto’s zijn die iedereen gemaakt heeft. Je hebt dezelfde weg gelopen, maar iedereen bekijkt het op zijn eigen manier. Dus ook na de photowalk is het nog niet afgelopen en kun je van elkaars foto’s leren. Vaak blijf je contact houden met mensen die je tijdens zo’n wandeling hebt leren kennen.

Veel photowalks vinden plaats in steden, dat is een logische keus, er is veel te zien en de stad is makkelijk bereikbaar. Bovendien leent een stad zich voor allerlei soorten fotografie, van architectuur en straatfotografie tot details.

Broodbar

Ik heb zelf een keer een photowalk georganiseerd voor medebloggers in de bossen rond mijn woonplaats. Het is een ongebruikelijke plek voor een photowalk, maar het was een groot succes. Het weer zat mee en het was erg gezellig. Als je een groep mensen hebt die van natuurfotografie en landschappen houd, kun je heel goed een photowalk op het platteland houden.

Soorten photowalks

Er worden tegenwoordig heel veel photowalks gehouden.

Hele bekende zijn de WorldwidePhotowalks (link naar http://worldwidephotowalk.com/ ) van Scott Kelby. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij er op een bepaalde dag op vele plekken in de wereld een photowalk gehouden wordt. De vorige was in oktober 2012.

In Nederland hebben we de Urban Photo Collective (link naar http://urbanphotocollective.com/ ). Deze groep organiseert maandelijkse photowalks, met elke keer een nieuw thema. Het thema voor juni is bijvoorbeeld “At night”. De UPC photowalks worden georganiseerd in verschillende steden in Nederland. De UPC photowalks zijn trouwens al uitgebreid naar meer steden wereldwijd. Helaas is de groep op het moment in Groningen (mijn regio) niet meer actief. Ik hoop dat dat snel weer opgestart wordt.

The day after

Een nieuw soort photowalk is de Instawalk. Dit zijn photowalks die georganiseerd worden via Instagram, de foto-app. Bij deze photowalks speelt de telefoon-camera vaak de hoofdrol. Voor de liefhebber.

Meedoen

Als het je leuk lijkt om met een photowalk mee te gaan weet je nu dat je de websites van de worldwidephotowalk en de UPC in de gaten moet houden. Maar ook via sociale media zijn ze vaak wel te vinden. Je kunt ook naar photowalks zoeken via je favoriete zoekmachine. Er zijn er meerdere in Nederland.

Organiseren

Iedereen kan in principe z’n eigen photowalk organiseren. Stippel een interesante route uit, breng wat mensen bij elkaar en spreek een datum af. Bedenk ook van tevoren hoe je de gemaakt foto’s na afloop met elkaar wilt delen. Maak daarvoor bijvoorbeeld een groep op Facebook, Flickr of Zoom aan. Eventueel kun je een thema voor de photowalk bedenken.

Als het je leuk lijkt om photowalks te organiseren kun je je natuurlijk ook aansluiten bij bovengenoemde UPC of de worldwidephotowalks om organisator te worden in jouw stad.

 

Dit artikel is ook verschenen op Zoom.nl: http://zoom.nl/artikel/community/22040-photowalks-leuk–sociaal-en-leerzaam.html