Selecteer een pagina

De CamFi is een draadloze afstandsbediening en live-viewer voor DSLR-camera’s met een bereik tot 50 meter. Ik mocht dit apparaat testen en reviewen.

Draadloze afstandsbediening voor je camera via je tablet, GSM of PC/laptop

De CamFi is een apparaatje van 9 cm breed dat je op de hotshoe van je camera bevestigt. Met een USB naar micro-USB kabel verbind je hem met je camera. Bij mijn Nikon D3200 moest ik hiervoor de originele kabel gebruiken die bij de camera zat in plaats van de bij de CamFi meegeleverde kabel.

Review van de Camfi (CamFi-bevestiging)

Wanneer je de CamFi aan zet verschijnt er in de wifi-accesspunten een extra wifi-kanaal met de naam “camfi”. Verbind daarmee en je tablet, GSM of laptop is een afstandsbediening en Liveviewer voor je camera.

Bij het CamFi-apparaat hoort een app die je kunt downloaden van http://www.cam-fi.com/en/download.html. Deze app is beschikbaar voor iOS (7.0 en hoger), Android (4.0 en hoger), Windows (XP en hoger) en Android TV.

De app staat niet in Google Play, de appstore van Android. Om hem te kunnen installeren moet je tijdelijk via Instellingen > Beveiliging > Onbekende bronnen aanvinken.

Via een Android TV stick of Android TV box kun je de Camfi app gebruiken met je TV als viewfinder en om foto’s te bekijken rechtstreeks vanaf je camera op je TV.

Specificaties:

 • Grootte: 9 cm x 4,4cm x 2,6cm
 • Bereik wifi: 50 meter
 • Accucapaciteit: 1800mAh
 • Accuduur: 6 uur (opladen via USB)
 • Ondersteunde camera’s:
  Canon 1Dx 5D II 5D III 5Ds 6D 7D 50D 60D 70D 100D 500D 550D 600D 700D 1100D 1200D …
  Nikon D3 D3s D4 D90 D300 D300s D600 D610 D700 D800 D3200 D5000 D5100 D5200 D7000 D7100 D810 …

Review CamFi – mijn bevindingen

De CamFi heb ik vooral getest met mijn telefoon of tablet als afstandsbediening.

Het is handig om het focuspunt en de instellingen zoals sluitertijd en diafragma te kunnen instellen via de app. Ook matrix-, centrumgerichte op spotmeting kun je via de app instellen. Via de timer-functie heb je de mogelijkheid om het interval en het aantal foto’s voor een timelapse-film in te stellen. Dit is een mooie toevoeging, een functie die niet beschikbaar was in mijn camera.

Ik kon de bediening via LAN-kabel met de CamFi software op een Windows PC testen. Dit werkt prima. Dat geeft een indruk van hoe de bediening zal gaan met een laptop “in het veld” of in de studio. Het beeld op een groot scherm is een ideale preview.

Dat je de foto’s meteen na het maken kunt beoordelen op een groter scherm is bijzonder handig. Bevalt een foto niet, dan kun je hem via de app verwijderen. Zo kun je tijdens het fotograferen al de voorselectie doen en bijstellen tot een foto goed is.

Voor mij is de grote afstand waarover je de camera kunt bedienen een groot voordeel. Ik vond het best bijzonder dat ik de camera hoorde klikken op een behoorlijke afstand (tot 50 meter) op het moment dat ik op de ontspan-button op mijn GSM drukte. Deze grote afstand is erg geschikt voor landschapsfoto’s of vakantiefoto’s waar je zelf bij op wilt staan.

Een ander groot pluspunt is dat je de foto’s in RAW-formaat naar je apparaat kunt downloaden (of als je wilt in kleiner formaat) om ze meteen te bewerken en delen op social media. Hiervoor heb je wel een andere app nodig zoals de RAW-editor Photo Mate R2 voor Android of de Adobe Photoshop Lightroor-app (beide zijn niet gratis).

Nog een groot pluspunt is dat alleen de foto’s die je selecteert voor downloaden naar je apparaat overgezet worden wanneer je daar de opdracht voor geeft. Niet alle foto’s worden automatisch overgezet. Het SD-kaartje van je GSM of tablet raakt dus niet te snel vol met grote bestanden waarvan je er maar een paar gebruikt.

In Autoview kun je foto’s beoordelen en selecteren voor verwijdering of downloaden naar je GSM, tablet , PC of laptop. Je bekijkt de foto’s rechtstreeks vanaf de SD-kaart van je camera. Je hoeft ze niet eerst te downloaden naar de app in je apparaat.

Het opladen van de CamFi duurt een paar uur. De accu is vol wanneer het blauwe lampje uit is.
Het valt me wel op dat de accu van de camera een stuk sneller leeg gaat bij het gebruik van de CamFi. Dat is iets om rekening mee te houden.

Hieronder zie je een afbeelding van het bedieningsscherm in de Liveview van de app (excuses voor de vlekken op de foto).

Review van de Camfi (CamFi-app)

In onderstaand demonstratie-filmpje zie je hoe de draadloze bediening met de Camfi en de app in zijn werk gaat.

Ik zet de voor- en nadelen nog eens op een rij en een overzicht van wanneer de CamFi handig.

De CamFi draadloze camerabediening is handig voor:

 • zelfportretten (op afstand)
 • bij timelapse-fotografie
 • wanneer de camera in een positie staat dat je niet makkelijk door de zoeker of Liveview kunt kijken (erg handig bij camera’s zonder klapbaar scherm, zoals de Nikon D3200)
 • wanneer je direct foto’s wilt delen op sociale media (eventueel na bewerken in een app)

Voordelen:

 • bediening tot 50 meter afstand
 • handige afstandsbediening via je telefoon (die heb je toch altijd bij je)
 • grote liveview op het scherm van je tablet, laptop of PC
 • je kunt foto’s meteen bekijken en beoordelen in de app
 • verwijderen van foto’s die niet goed genoeg zijn via de app (per foto of met meerdere tegelijk)
 • van de camera naar je apparaat downloaden van originele foto’s (RAW) of kleinere versies (JPG) om ze daar te bewerken in een (RAW-)editor en meteen te delen op social media of je website
 • alleen downloaden van gekozen foto’s naar je apparaat in plaats van automatisch downloaden van alle foto’s
 • het tonen en downloaden van de gemaakte foto’s gaat snel, ook al gaat het bij RAW-foto’s om grote bestanden (ter vergelijking: dit gaat een stuk sneller dan via de WU-1a, de wifi-adapter van Nikon)

Nadelen:

 • de app is niet erg uitgebreid. Deze zou wat extra mogelijkheden mogen hebben, zoals op zijn minst een bracketing-functie (voor HDR foto’s)
 • de accu van de camera gaat sneller leeg bij gebruik van de CamFi

Conclusies:

Met de CamFi heb je een handige afstandsbediening en grote viewfinder voor je camera. Ondanks dat het om grote bestanden gaat (RAW-bestanden) worden deze snel overgezet. Ook het meteen kunnen beoordelen van foto’s op een groter scherm is erg handig en de instellingen van je camera aanpassen via de app werkt goed.

Vooral het feit dat je je camera op 50 meter afstand kunt bedienen is een groot pluspunt.

In de CamFi-app kun je de nodige instellingen aanpassen. Voor het bewerken en delen van RAW-bestanden heb je een externe app nodig, zoals Photo Mate R2 of Adobe Lightroom voor mobiel.

Ik ben blij dat ik de CamFi mocht testen en reviewen. In de toekomst ga ik nog veel plezier hebben van deze afstandsbediening.

De CamFi is te koop via http://www.fotodomus.nl/shop/product/camfi-draadloze-camera-bediening/
Prijs: t/m 12-11-2015 introductieprijs € 139,- , daarna €149,- (de prijs is inclusief verzendkosten, binnen Nederland)
Distributeur van de CamFi in Nederland is DigiTrading.nl