Selecteer een pagina

Vandaag een bespreking en review van een Vanguard Alta Pro 263AGH statief. Dit is een combinatie van een 263-AT statief en een GH-100 balhoofd.

Klik op de foto’s om te vergroten.

Waterpas, balhoofd handgreep en click-on

Waterpas, balhoofd handgreep en click-on

Eerste indruk

Bij het uitpakken van het statief uit de doos valt meteen op dat dit een veelzijdig en degelijk statief is, gemaakt van stevig materiaal. Hij is niet al te zwaar, ongeveer 2,5 kilo,  dat is prettig. Ik was geen statief gewend met zoveel knoppen en verstelmogelijkheden, dus dat was even wennen. Ik dacht dat het me veel tijd zou kosten om daarmee te leren werken, maar eigenlijk viel dat best mee. Gewoon beginnen en gaandeweg wijst het zich vanzelf. Ik heb de handleiding er nauwelijks bij nodig gehad.

Mogelijkheden

Het statief heeft voor de poten een stevig vastklik-systeem. De poten zijn in hoeken van 25, 50 en 80 graden vast te zetten, van solide rechtop (25 graden) tot plat (80 graden) voor een laag standpunt. Deze stand is bijvoorbeeld ook handig bij macrofotografie.

De middenkolom is verder omhoog te schuiven zodat het totale bereik van het statief tot 1.77 meter reikt. De middenkolom is makkelijk vast te klikken op de gewenste hoogte. Onderaan de middenkolom zit een veiligheidspal, zodat je hem niet per ongeluk uit het statief tilt.

Drie trappen plus middenstam omhoog

Maximale hoogte 1.77 meter

Flexibele handgreep

Flexibele handgreep (balhoofd)

Wanneer je de veiligheidspal zelf indrukt, is het mogelijk om de middenkolom uit de houder van het statief te tillen en hem ondersteboven er weer in te zetten. Hierdoor kun je de camera in een heel laag standpunt vastzetten, tot bij de grond. De camera bevind zich dan (ondersteboven) tussen de poten van het statief.

Ook is het mogelijk om de middenkolom te kantelen tot 180 graden naar beneden of naar opzij vast te zetten. Hiervoor hoef je alleen  (na het indrukken van de veiligheidspal) de middenkolom bijna helemaal omhoog te zetten, vast te klikken op het verste punt (op de plek waar STOP staat aangegeven) en dan de houder van de middenkolom te kantelen en vast te zetten op de gewenste stand.

De camera is gemakkelijk vast te klikken op het balhoofd. Op het balhoofd zit een lock/unlock-knop om de camera 360 graden rond te kunnen draaien op het statief. Handig voor panorama’s of om te filmen.

Ideaal is het balhoofd met pistoolgreep. Hij ligt goed in de hand en is door de handgreep in te drukken flexibel alle kanten op te richten (omhoog, omlaag, naar links en naar rechts) over het balhoofd. Door de handgreep los te laten zit de camera weer stevig vast in de gewenste richting.

Op de statief-balhoofdcombinatie zitten twee waterpassen om de camera goed in positie te krijgen: één op de plek waar de drie poten bij elkaar komen en één in de snelkoppeling op het balhoofd, de plek waar je de camera op het balhoofd vastklikt.

De pootjes zijn verstelbaar door te draaien. Onderaan zit een ijzeren punt waarmee je ze in zachte grond kunt vastzetten.

Laag POV (1)

Lage opstelling

Laag POV (2)

Middenkolom omgekeerd

Lock-unlock panorama

Lock-unlock voor 360 graden panorama

Laag POV en macro

Poten 80 graden gespreid en middenkolom gekanteld

 

 

 

 

 

 

 

 

De statief-balhoofdcombinatie in het gebruik

Hoewel ik eerst wat overweldigd was door de vele klik-, draai- en verstelmogelijkheden, blijkt het gebruik van deze statief-balhoofdcombinatie in de praktijk erg mee te vallen. Door gewoon alle mogelijkheden te proberen kom je er vanzelf achter hoe het werkt, het spreekt allemaal vanzelf. En als je er niet uitkomt biedt de handleiding dmv. duidelijke afbeeldingen uitkomst.

Draagtas

Draagtas

Om de poten zitten rubberen handgrepen om goed grip te hebben wanneer je het statief meetilt in de hand. Met het statief wordt een handige draagtas meegeleverd. Daarin kun je je het statief over je schouder hangend meedragen.

Door alle verstel- en draaimogelijkheden kun je de camera eigenlijk in elke gewenste positie krijgen. Hiermee is het statief geschikt voor allerlei soorten fotografie: van macrofotografie tot groothoek-landschapsfotografie (inclusief HDR- en panoramafotografie).

Het statief staat stevig op de grond en bezit ook schok- en trillingsbeheersing, dus de camera staat altijd goed stil voor het maken van de foto.

Onderaan de middenkolom zit trouwens een haak waaraan je eventueel een tegengewicht kunt hangen om de camera nog steviger te laten staan. Dit kan vooral handig zijn bij zwaardere camera’s en lenzen.

Het balhoofd waarmee je de camera door middel van de pistoolgreep heel makkelijk naar een ander punt kunt richten en op in die richting kunt vastzetten is ideaal. Je kunt hierdoor flexibel en snel wisselen van het te fotograferen onderwerp of een onderwerp volgen in een andere richting.

Conclusie

Wat me bij deze statief- balhoofdcombinatie positief opvalt zijn vooral de degelijkheid en de flexibiliteit.  Het relatief lage gewicht voor zo’n degelijke combinatie is positief en de statief-balhoofdcombinatie heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding, ook niet onbelangrijk. Ik ben dus erg blij met deze Vanguard Alta Pro 263AGH en de mogelijkheden die het biedt. Het is een gaaf ding en een goede aanvulling op mijn foto-apparatuur.

Tot slot: om een goed beeld te krijgen van het werken met de Vanguard Alta Pro 263AGH in de praktijk dit filmpje. Dat laat de flexibiliteit en het gebruiksgemak van deze combinatie (statief plus balhoofd) goed zien.