Selecteer een pagina

Voor Vanguard mag ik een review doen van een van hun nieuwste cameratassen, of eigenlijk een rugtas, The Heralder 46. Lees hieronder wat mijn bevindingen zijn.

Materiaal en draagcomfort

De eerste indruk is dat dit een mooie stoere rugzak is van degelijk materiaal, namelijk geweven polyester. De onderkant is voorzien van rubber zodat hij beschermd is tegen vocht wanneer je hem op een natte ondergrond neerzet. De afmetingen van de rugzak zijn 305×265×465mm. (LxBxH) en het gewicht is 1960 gram. Er past dus veel materiaal in. Je kunt er een DSLR met aangekoppelde telelens in meenemen. Daarnaast is er nog plaats voor 2 tot 3 extra lenzen en een flitser.

De schouderbanden zijn gevoerd, dus comfortabel  bij het dragen, ook als je veel gewicht meesleept. Wanneer ik de tas heb gevuld met alles wat ik wil meenemen weegt hij ongeveer 6,5 kilo. Dit is inclusief statief. Door de gevoerde schouderbanden is dit geen enkel probleem, het geheel hangt comfortabel op mijn schouders en rug. De schouderbanden zijn natuurlijk verstelbaar.

Aan de rugzijde zitten gevoerde kussens voor draaggemak.

Gebruiksgemak en flexibiliteit

De binnenkant van de rugzak is voorzien van meerdere vakken waarvan een aantal verstelbaar is in grootte door de tussenwanden te verplaatsen. Deze worden gemakkelijk vastgezet dmv. klittenband. Je kunt er dus voor zorgen dat de vakken precies groot genoeg zijn voor je materiaal zodat het niet door de tas heen en weer beweegt tijdens het gebruik.

De cameratas/ rugzak is voorzien van veel vakken, sommige daarvan met ritssluiting, andere van elastisch materiaal zonder sluiting (bijvoorbeeld voor een flesje water) en weer andere zijn voor zien van een klittenband-sluiting.

Er zijn vakken voor SD-kaarten, voor pennen, notitieblokken of andere kleine dingen die je mee wilt nemen. Ook is er een vak voor een laptop van 14″ en een vak voor een tablet. Ook zit er aan de draaglussen een klein tasje om je GSM (of GPS-apparaat) in mee te nemen. Die draag je dan handig op je borst. Je kunt dus alle apparatuur en accessoires die je wilt (misschien wel alles wat je hebt) meenemen, overal is een vak voor.

Aan de zijkant zit achter een rits een houder voor een statief weggewerkt. Haal je die eruit dan kun je gemakkelijk een statief aan de rugzak vastbinden. Ik neem zo een Vanguard Alta Pro 263AGH statief-balhoofdcombinatie mee.

Een aantal vakken wordt tegen openmaken beschermd door clip-sluitingen of een klein magnetisch riempje. Dit voorkomt dat anderen de sluitingen ongewenst open kunnen maken, dus helpt tegen diefstal.

Een paar vakken zijn van twee kanten bereikbaar: van binnen en van buiten. Je kunt zo zonder de tas neer te hoeven zetten en helemaal open te maken, via een zijvak handig bij je camera of je schoonmaakdoekje oid.

In het ruime bovenvak kun je accessoires kwijt of andere dingen. Ik vind het handig om daar een kleine paraplu en broodjes of andere dingen voor onderweg mee te nemen.

De rugzak heeft een band waarmee je hem aan je trolley of koffer kunt vastmaken. Handig voor als je op vakantie gaat. De afmetingen van de rugzak zijn net niet te groot om als handbagage te kunnen meenemen.

Bescherming tegen water

Zoals ik al zei is de onderkant voorzien van rubber zodat je de tas zonder problemen in het gras kunt zetten of op een andere vochtige ondergrond.

Boven over de tas heen zit een flap/ overslag die beschermt tegen regen.

De tas zelf is van geweven polyester, daar zal lichte regen niet doorheen komen. En voor wanneer er een stevige bui komt, zit er in een vakje dat tevens de onderste rugsteun is, een regenhoes weggewerkt die om de hele tas heen past. Het is dan overigens niet meer mogelijk om het statief aan de rugzak vast te hebben, tenzij het een klein statief is.

Conclusie

Het is duidelijk dat Vanguard kwaliteitsproducten maakt, dit was ook al te zien bij de review die ik deed van de Vanguard Alta Pro 263AGH statief-balhoofdcombinatie. Het materiaal is van hoge kwaliteit en er is goed nagedacht over het gebruik “in het veld”.

The Heralder 46 is een cameratas/ rugzak waarmee iedere fotograaf uit de voeten kan en van materiaal dat jarenlang, misschien wel een leven lang meegaat.

Bekijk The Heralder 46 op de website van Vanguard zelf.

Tot en met 31 december van dit jaar heeft Vanguard een aanbieding. Bij aankoop van een Abeo Pro Kit statief krijg je een The Heralder 46 (de hier besproken cameratas) of The Heralder 33 gratis: zie http://www.vanguardworld.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=276