Selecteer een pagina

Aan de hand van screenshots beschrijf ik de verschillende mogelijkheden van Snapseed. Heb je de review nog niet gelezen, klik dan hier.
Eerst open je een foto in Snapseed of je sleept hem simpel naar het venster. Je ziet in het linkerpaneel de knoppen naar de verschillende mogelijkheden van de app. Ook zie je in het venster de mogelijkheid om te printen, op te slaan en te delen op Facebook en Flickr of via email. Bovenin staan de knoppen om in te zoomen en vergelijken. Linksonder is de knop Revert, daaarmee draai je alle bewerkingen terug. En onder Edit zit Undo en Redo (herstel de laatste bewerking en voer de laatste bewerking opnieuw uit). Wanneer we daarna de opties in het linkerpaneel bijlangs gaan zien we achtereenvolgens de volgende mogelijkheden voorbijkomen.


Tune image: hier vind je de basisbewerkingen om je foto te verbeteren zoals helderheid, contrast, verzadiging. Je kunt kiezen voor een van de presets (waaronder automatisch) en die eventueel aanpassen of je kunt zelf de aanpassingen doen. Ga gewoon met de slider heen en weer en kijk wat er gebeurt. Dubbelklikken op de slider brengt hem terug naar de beginstand.
In dit onderdeel heb je ook de mogelijkheid om delen van de foto te bewerken dmv. zogenaamde control points. Hiermee bewerkt je een deel van de foto en laat je andere delen ongemoeid. Dit geeft meer controle over je bewerkingen. Je kunt meerdere control points toevoegen. Ben je tevreden? Klik Apply. Zoniet: Cancel.

Onder de volgende knop vinden we Crop en straighten. Dat spreekt voor zich denk ik. Hier kun je de foto bijsnijden om de compositie te verbeteren en ongewenste dingen van de foto af te snijden of scheve horizons rechtzetten.


Met het onderdeel Details kun je structuur toevoegen om details naar voren te halen en de foto verscherpen.


Onder de optie Black and White zitten weer zes presets en de mogelijk om contrast, helderheid en korrel (grain) aan te passen. Met de laatste voeg je korrel toe aan je foto zodat je een “authentieke” oude zwart-wit foto krijgt. Ook kun je verschillende kleurfilters toepassen om je foto er zo goed mogelijk uit te laten zien. Een filter van een bepaalde kleur dempt de complementaire kleur (een geel filter dempt blauwe kleuren, maakt blauwe dingen op een zwart-wit foto donkerder).


Bij Center focus kun je de randen vervagen in de mate die jij wilt. De nadruk komt op het midden te liggen. Daar zou dan je onderwerp moeten zitten logischerwijs. Dit is een vorm van vignettering.


Het onderdeel Drama (“Better than Broadway” zegt de app met gevoel voor humor) geeft en levendig effect of als je het sterk aanzet bijna een HDR-achtig effect. Hoe dit precies werkt weet ik niet, maar je kunt je foto’s er wel die extra “touch” mee geven.


Tilt-shift kun je uitvoeren in een horizontale of elipsvorm. De grootte en de onscherpte (blur) kun je helemaal aanpassen. Tilt-shift geeft het effect van een miniatuurwereld. Dat kan grappig zijn. Ik heb het toegepast bij de foto van het Hauptbahnhof Hamburg.


Bij Grunge worden de effecten extremer. In verschillende stijlen en met texturen kun je de foto een ruig en verweerd uiterlijk geven.


Vintage doet ongeveer hetzelfde, maar geeft een jaren ’60 of ’70 look aan de foto’s eventueel met bijpassen vignette-effect.

Je kunt kiezen uit 10 frames. Zelfs die zijn volledig aanpasbaar. Wat wil je nog meer?


Klik op de knop Compare en je ziet het verschil met de originele foto. Hier zie je de originele foto dus weer.


Ben je tevreden met het resultaat dan wordt het tijd om hem op te slaan en te delen of printen. Ik kies meestal voor delen.


In het volgende screenshot laat ik zien hoe je een foto bewerkt met control points. Je ziet dat je links met de sliders het geheel bewerkt (Global adjustment). Nu heb ik boven en onder in de foto een control point ingevoegd (de dubbele cirkels). De grootte hiervan kun je aanpassen met de button die onder de BCS staat. B-C-S staat achtereenvolgens voor brightness, contrast en saturation (verzadiging). Ga op een van de letters staan en sleep naar links of rechts om meer of minder van het effect toe te voegen. Als de control points niet op de juiste plek staan kun je hem simpel verplaatsen door hem te slepen.


Als je een foto eerst omzet naar zwart-wit en daarna terug gaat naar Tune image kun je er een sepia-effect aan geven door Warmth toe te voegen. Schuif je Warmth naar links dan krijg je een blauwe kleur voor een koud effect.

Met de Navigator kun je inzoomen in je foto om te zien of alles er uitziet zoals het moet.


Zo, dat is het. Nu kun je alles zelf.
Hieronder staan de resultaten van de twee foto’s die ik in de voorbeelden hierboven met Snapseed heb bewerkt. Klik om te vergroten.