Selecteer een pagina

Je kunt mooie timelapse films maken met je Android telefoon. Voor iPhone bezitters is de app Hyperlapse van Instagram beschikbaar. Deze komt voorlopig waarschijnlijk niet naar Android telefoons. Maar voor Android telefoons zijn er goede alternatieven. Ik heb de apps Framelapse en Lapse It Pro getest. Van beide apps zijn gratis versies beschikbaar zodat je ze kunt testen en een betaalde versie voor als hij bevalt en je wat meer mogelijkheden wilt. Ik heb een aantal timelapse-filmpjes gemaakt, van zonsopkomst en zonsondergang, een autorit en een smeltend ijsblokje.

De apps

De beste apps die ik heb gevonden voor Android zijn Framelapse en Lapse It Pro. Beide apps werken prima en zijn handig in het gebruik. Ik gebruik het liefst Lapse It Pro. Het voordeel van Framelapse is dat deze de films niet na het fotograferen hoeft te renderen, maar dat deze app dat doet tijdens het fotograferen. Met Lapse It Pro moet je na het fotograferen het filmpje laten genereren (“renderen”). Voordeel bij deze app is dat je er muziek achter kunt zetten en de de film kunt “trimmen” (foto’s eraf knippen, aan het begin en eind).

De filmpjes die je met deze apps hebt gemaakt kun je delen op Instagram of andere media. Op Instagram wordt je film ingekort tot 15 seconden.

Instellingen

De belangrijkste instellingen zijn het interval van fotograferen en het aantal frames per seconde. Als interval heb ik 1, 2 of 4 seconden genomen. En ik heb gekozen voor 20, 30 of 40 frames per seconde. Als je een langer proces hebt kun je kiezen voor een groter interval.

De instellingen werken hetzelfde voor de telefoon als voor fotograferen met je DSLR-camera. Een goede korte tutorial kun je hier vinden, op digital-photography-school.com. Wellicht maak ik later nog eens timelapse films met mijn gewone camera.

Statief

Voor timelapse fotografie is het handig om een statief te hebben. Die heb ik niet voor mijn telefoon. Ik heb dat opgelost door een batterijoplader te nemen en daar de telefoon met een elastiek op vast te zetten. Dat werkt prima, al zijn er maar twee standen: rechtop en voorover leunend op de stekker. De telefoon kan er staand (portrait) of liggend (landscape) op.

Leuke ideeën voor timelapse

Erg geschikt voor timelapse filmpjes op je telefoon zijn korte veranderingsprocessen, zoals het weer, zonsopkomst, zonsondergang, verrotting, smeltened ijs, verkeer in een drukke straat, een autorit of een fietsrit. Meer langdurige processen zoals groeiend gras of groeidende bloemen zijn met je telefoon lastiger, tenzij je hem zo lang kunt missen.

Mijn timelapse filmpjes

Ik heb een aantal timelapse filmpjes met mijn telefoon gemaakt.

De eerste is een zonsopkomst, hij was helaas niet zo spectaculair. Ik liet de camera fotograferen om de 4 seconden. Achteraf bekeken had ik beter een keer per 2 seconden kunnen kiezen. Dan waren de zwarte vlekken die door het beeld vliegen waarschijnlijk beter herkenbaar geweest als vogels. De vliegtuigen schieten wel mooi door het beeld heen. Deze opname duurde ongeveer een uur. In de timelapse is dat tot 45 seconden teruggebracht.

Een zonsondergang waarbij de oranje kleurende wolken mooi door het beeld heen schuiven. Een opname van ongeveer 20 minuten.

Een smeltend ijsblokje, een opname van ongeveer een uur, teruggebracht tot 30 seconden.

Een autorit wordt een duizelingwekkende gebeurtenis als timelapse. Phew…

Maak jij timelapse films met je telefoon? Welke app gebruik je en heb je nog tips? Laat het weten.