Selecteer een pagina

In deze tutorial ga ik uitleggen hoe je met je Android telefoon hele mooie foto’s kunt maken. De meeste tips zijn ook bruikbaar voor de iphone alleen zul je dan vaak met andere apps werken.

Het handige en leuke van fotograferen met je telefoon is dat je hem altijd bij je hebt, je kunt er snel foto’s mee maken, het is leuk tijdverdrijf voor als je in de trein zit of op de bus staat te wachten. Het allermooist is dat je smartphone alles in één is. Je kunt er foto’s mee maken, bewerken en uploaden naar verschillende sites om ze te delen met anderen.

  • Tip 1 – Wees creatief

Omdat je de telefoon altijd bij je hebt, kun je altijd en overal fotograferen. Gebruik je creativiteit en kijk anders naar dingen. Probeer “foto’s” te zien in de dingen om je heen. Bedenk hoe iets eruit zou zien als het binnen het kader van een foto geplaatst zou worden. Tip twee hangt hiermee samen.

  • Tip 2 – Compositie

Probeer zoals altijd te letten op de compositie. Een handige leidraad hierbij is de regel van derden. Verdeel je scherm denkbeeldig in 3 keer 3 gelijke vakken en plaats onderwepen op een of meer kruispunten van de lijnen. Door deze regel van derden te volgen zorg je eigenlijk altijd voor mooie composities, zoals in onderstaande foto de horizon op ongeveer 1/3 staat en de huizen van Groesbeek op een kruispunt van lijnen.

Rule of thirds

 

  • Tip 3 – Apps

Zorg dat je meerdere apps op je telefoon geïnstalleerd hebt waarvan je de effecten en mogelijkheden leuk vind, dan kun je daar alle kanten mee op. Dit overzicht van de 15 beste foto apps voor Android kan je helpen de juiste apps te vinden.

  • Tip 4 – Bewerken

Als je van een foto het contrast en de verzadiging wilt bijwerken en andere standaardbewerkingen zoals bijsnijden wilt doen, kun je de foto het beste eerst openen in een app die die mogelijkheid heeft. Veel apps kunnen dat niet namelijk maar Photoshop Express is één die dat prima kan.
Wanneer je de standaardbewerkingen hebt gedaan kun je verdergaan met effecten en randen toevoegen in Photoshop Express, maar wat dat betreft is die app vrij beperkt. In plaats daarvan kun je de foto ook opslaan en hem openen in een andere app die de effecten heeft die je wilt.

  • Tip 5 – Workflow

Maak de foto met de standaardcamera van de telefoon, dus niet met een app als dat even kan. Zo heb je de mogelijkheid om het origineel te bewaren en te openen in elke willekeurige foto app. Je kunt als je wilt een foto met meerdere apps achter elkaar bewerken. Het kan zijn dat er iets moois uit komt dat niets meer heeft van het origineel, maar wel bijzonder is.

  • Tip 6 – Onderwerp en je eigen stijl ontwikkelen

Je kunt lukraak fotograferen wat je tegenkomt, maar het is ook leuk om van tevoren te bedenken wat je wilt fotograferen. Je zou bijvoorbeeld op pad kunnen gaan om aan straatfotografie te doen met je telefoon. Of je kunt jezelf voornemen om alleen abstracte dingen te fotograferen.
Je kunt er ook voor kiezen om je telefooncamera te gebruiken als een soort dagboek door steeds vast te leggen wat je doet en waar je bent.
Het is mooi als je een eigen stijl kunt ontwikkelen zodat je foto’s herkenbaar zijn en bij elkaar passen. Je kunt dit doen door een bepaalde sfeer vast te leggen of een bepaalde kleurstelling te gebruiken en het kan ook door te kiezen voor een vaste vorm, bijvoorbeeld vierkant of polaroid.

  • Tip 7 – Delen

Als je foto is zoals je hem wilt hebben kun je hem uploaden naar sociale media sites als twitter en facebook of naar de community sites van sommige apps, zoals Picplz en Streamzoo. Daar kun je ze aan anderen laten zien en er feedback op krijgen.

  • Tip 8 – Projecten

Om een eigen stijl te ontwikkelen zijn zogenaamde 365-dagen projecten handig. Je neemt je dan een jaar lang voor om elke dag een foto te maken (en te uploaden).
Een andere leuke manier om foto’s te maken is in series. Series met een bepaald onderwerp, rond een thema of series in een bepaalde stijl. Om een paar voorbeelden van thema’s te noemen die ik erg leuk vind om te doen: rood (foto’s waarin rood een belangrijke plaats inneemt), 3 (foto’s van steeds 3 dingen, bv. 3 fietsen, 3 vogels, etc.), verval, straatfotografie, transport, enzovoort. Er valt van alles te bedenken.
Een stijl voor je project zou zwart-wit kunnen zijn of lomo of Polaroid.

  • Tip 9 – Leer door te doen en leer van anderen

Een voor de hand liggende tip, maar het beste leer je het door te doen. En leer van anderen door te kijken naar hun foto’s.

  • Tip 10 – Je eigen mobiele fotoblog

Begin je eigen mobiele fotoblog waar je je foto’s naar upload. Dat kan gratis bij bijvoorbeeld Tumblr. Installeer de Tumblr-app op je telefoon en binnen een paar seconden staat je foto online op je eigen site en is er automatisch een tweet verstuurd dat je een nieuwe foto geplaatst hebt. Je hebt zo een mooi overzicht van je foto’s.
Ik heb zelf een mobiele fotoblog bij Tumblr, ik noem hem Fototumblr (inmiddels opgeheven). Daar kun je zien dat ik ook nog het een en ander te leren heb wat betreft het ontwikkelen van een eigen stijl, het is eigenlijk een allegaartje van effecten en onderwerpen. Maar als ik de richtlijnen uit deze tutorials volg, dan komt dat vanzelf goed.