Selecteer een pagina

Spiegelreflexcamera’s hebben al veel mogelijkheden. Maar soms ontbreekt er iets, vooral bij de instapmodellen. Neem als voorbeeld mijn Nikon D3200. Deze heeft geen kantelbaar of opklapbaar scherm, een automatische bracketing functie en focusstacking zitten er niet op en interval-fotograferen zoals voor timelapse films nodig is zit er ook niet op. En ik had er nog geen afstandsbediening voor. Met de app DSLR Dashboard op mijn Android telefoon in combinatie met een Nikon wireless adapter heb ik die functies allemaal aan mijn camera kunnen toevoegen.

Mijn scherm is niet kantelbaar geworden natuurlijk, maar ik heb een extra scherm in mijn handen op mijn Android smartphone (of tablet). Wanneer ik vanuit een hoek wil fotograferen waarbij ik anders op de grond zou moeten liggen om te zien wat ik fotografeer, kan ik dat nu vanaf mijn telefoon zien. De bediening gaat ook met mijn telefoon.

Het eerste dat je nodig hebt is de app DSLR Dashboard. Deze is gratis. Die installeer je op je Android telefoon vanuit de Playstore of voor je iPhone/ iPad via de iTunes Store: qDSLRDashboard. Let goed op of je GSM wel geschikt is voor deze app: “Not all phones/tablets are compatible. You need at least 4.x Android or higher with USB host support.”

Update: “DslrDashboard for Android is not maintained anymore, there is a new cross platform qDslrDashboard application at http://dslrdashboard.info“. Hier kun je nu dus heen om DSLR Dashboard te downloaden, voor Android en andere besturingssystemen.
Update 5-3-2016: DSLR Dashboard is helaas niet meer gratis. De Android versie kost nu €9,63. Voor de iPhone is hij nu €9,99.

Het tweede dat je nodig hebt, als je camera geen interne wifi heeft, is een wireless adapter om een verbinding te leggen tussen je camera en je telefoon. Voor Nikon camera’s zijn deze twee beschikbaar afhankelijk van je type camera: Nikon WU-1a Wifi Adapter en Nikon WU-1b Wifi Adapter. De WU-1a is voor o.a. de Nikon D3200, D5200 en D7100, S2, A, P7800, P530, P520, P330. De WU-1b is er voor de Nikon D600, D610, 1 AW1, 1J3, 1 V2, 1 S1. Ook voor een aantal Nikon 1 en Coolpix camera’s zijn ze dus beschikbaar.

Zonder wifi kan het ook, dan gebruik je een USB-kabel om je camera met je smartphone of tablet te verbinden.

Met bepaalde Canon camera’s (met wifi) werkt de app DSLR Dashboard ook. En misschien wel meer merken die wifi hebben, dat weet ik zo niet.

De wifi adapter kan in het mini-USB-poortje van je camera. Wanneer hij aan staat heb je een nieuw wifi-punt in je telefoon of tablet. Maak daarmee verbinding en je kunt fotograferen vanaf je telefoon. Je kunt de instellingen op je camera doen en de GSM alleen als afstandsbediening gebruiken, maar handiger vind ik het om alles vanaf de telefoon te doen. Daarvoor tik ik de button Lv (Liveview) aan. Op het scherm is dan dit te zien.

LiveView DSLR Dashboard afstandsbediening

Via de buttons kun je de instellingen van je camera aanpassen, dat werkt ideaal. Als je wilt kun je de jpg foto naar je camera halen om te beoordelen of om hem meteen te delen op sociale media.

Hieronder zie je de instellingen voor automatische bracketing, het maken van meerdere foto’s achter elkaar in verschillende belichtingstrappen (onderbelicht, normaal en overbelicht) om die later samen te voegen tot een HDR-foto of om de beste foto te kiezen uit de verschillende belichtingen.

Automatische bracketing

 Hier zie je de instellingsmogelijkheden voor een timelapse film.

TimeLapse DSLR Dashboard (2)

Deze mooie app maakt samen met de wifi-adapters dus veel mogelijk. Het geeft je naast een afstandsbediening ook veel extra functies. Een aanrader.