Selecteer een pagina

Iedereen heeft wel eens van die adembenemende panorama’s gezien die een landschap of gebouw in beeld brengen op een manier die met 1 normale foto nooit zou kunnen.
In dit artikel vergelijk ik een aantal gratis panorama software pakketten voor Windows waarmee je zelf zulke panorama’s kunt maken. Ik kan meteen al verklappen dat er voor mij één is die met kop en schouders boven de rest uitsteekt.

De eisen die ik aan de software stel zijn gebruiksgemak en een goed resultaat. Daarnaast zijn ook de mogelijkheden en snelheid van het programma belangrijk.
Overigens zijn van een aantal van deze programma’s ook versies van andere besturingssystemen dan Windows beschikbaar.

Microsoft ICE (Image Composite Editor)

Microsoft ICE is een krachtig programma. Volgens het begeleidende fimpje op de downloadpagina kan ICE wel 200 foto’s samenvoegen tot een panorama. Ik heb het zelf geprobeerd met 13 grote bestanden (TIFF’s van ca. 100Mb per stuk). Het programma kreeg van mij dus 1,5 Gigabyte in één keer te verwerken. Dit ging zonder problemen en zelfs heel snel. Het gebruik van ICE is vanzelfsprekend. Je sleept de foto’s in het venster en met een druk op de knop wordt het panorama gemaakt. Kies daarna voor “automatic crop” en de randen worden netjes van het panorama afgeknipt.
Het resultaat was een bijna perfecte panorama zonder overgangen. Op twee kleine plekjes was een kleine verspringing in een hek te zien. Dat zijn foutjes die vrij makkelijk gecorrigeerd kunnen worden in fotobewerkingssoftware.
Als je wilt kun je via het kubus-icoon het perspectief van je panorama aanpassen.
Na het maken van het panorama kun je het bestand exporteren in verschillende formaten: jpg, tiff, png, psd (photoshop), deep zoom tileset en hd photo image Die laatste twee zijn voor het weergeven op webpagina’s in hoge kwaliteit en met de mogelijkheid tot inzoomen.
Download: ICE

ICE-printscreen

Hugin

Hugin is een opensource programma. Oorspronkelijk ontwikkeld voor linux, maar tegenwoordig ook beschikbaar voor Windows.
Hugin zit heel anders in elkaar dan ICE. Het is een programma dat je, om er goed mee te kunnen werken, echt zult moeten leren. In tegenstelling tot bij ICE, waar alles automatisch gaat na een druk op de knop, moet je bij Hugin alles handmatig doen.
Na het importeren van de foto’s moet je de verschillende tabbladen bijlangs waarbij je onder andere zelf moet geven wat de ijkpunten moeten zijn waar de foto’s aan elkaar “gestitched” moeten worden tot een panorama. Erg ingewikkeld en tijdrovend en met een grote kans op fouten.
Er zitten wel heel veel mogelijkheden in het programma om die fouten te herstellen.

Download: Hugin

Hugin-printscreen

The GIMP met Pandora plugin

Wie het gratis Photoshop-alternatief gebruikt weet dat er verschillende plugins voor te krijgen zijn om de mogelijkheden van het programma verder mee uit te breiden. Zo zijn er ook panorama-plugins. De meest bekende is Pandora van Shallowsky.
Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als voor Hugin. Erg veel mogelijkheden voor een gratis programma, maar je moet alles handmatig doen: stitchen en fouten herstellen.
Deze gratis opensource software is ontzettend knap ontwikkeld, zeker gezien het feit dat The GIMP veel van dezelfde dingen kan als het dure Photoshop. Maar als er gratis software is die panorama’s maakt met een druk op de knop, is dit voor mij geen logische keus.
Voor zowel Hugin als The GIMP + Pandora geldt dat je er waarschijnlijk een tutorial voor nodig zult hebben om ermee te leren werken.

Download: Pandora plugin
Download: The GIMP

GIMP-Pandora-printscreen

Serif Panorama Plus Starter Edition

Serif heeft verschillende versies van z’n panorama-software. Deze Starter edition is de gratis versie. Dit houdt helaas in dat na elke handeling een popup verschijnt met reclame voor hun betaalde software. Dat is erg storend. Als de reclame minder vaak voorbij zou komen zou ik er minder moeite mee hebben.
Wel is het zo dat de resultaten vaak goed zijn en het gebruik wijst zich vanzelf.
Toch heeft het programma ook moeite gehad met een van mijn panorama’s en maakte er potje van. Microsoft ICE had geen moeite met hetzelfde panorama.
Download: Serif Panorama Plus Starter Edition

Serif-printscreen

Canon Photostitch

Voor Canon-gebruikers is Canon photostitch beschikbaar. Dit programma is voor iedereen gratis te downloaden. Het gaf bij mij (Nikon-camera) geen goede resultaten. De overgangen tussen de foto’s waren niet netjes.
Ik kan hier dus geen eerlijke beoordeling van geven. Het zou goed kunnen zijn dat dit programma voor Canon-fotografen prima werkt. Daarom noem ik het hier.
Download: Canon Photostitch (kies een camera en klik door naar de juiste download)

Panomonkey

Panomonkey werkt volledig online, dus in de browser. Het programma voegt de foto’s goed samen. Een groot nadeel vind ik dat de download die je van je uiteindelijke panorama kunt krijgen erg klein is: 700Kb bij mij. Daar heb ik niet zoveel aan.
Wel handig is dat je ook kunt kiezen voor een embed-code waarmee je het panorama gemakkelijk op je website kunt plaatsen.
Website: Panomonkey

Google+ AutoAwesome

Sinds kort heeft Google+ een aantal nieuwe features voor foto’s onder de naam AutoAwesome. Hieronder zit ook het automatisch maken van panorama’s van overlappende foto’s. Helaas was download die ik kreeg was klein, net als bij Panomonkey.
Ook worden de foto’s niet elke keer vlekkeloss aan elkaar gestitched.
Op zich is het een leuke feature van Google+ en als het werkt kan het handig zijn wanneer je tevreden bent met alleen het plaatsen van je panorama op Google+. Wil je er meer mee doen, dan zijn de kleine bestanden die je kunt downloaden (700Kb bij mij) niet voldoende.
Website: Google+

Panorama als screensaver

Deze valt buiten deze vergelijking, maar is een aardig extra gratis panoramaprogramma. Met Wpanorama kun je je eigen panorama als screensaver over je scherm laten draaien. Dat is weer eens wat anders.

Conclusie

De conclusie is na het lezen van dit verhaal wel duidelijk.
Voor mij is het programma dat op alle fronten wint en dus met kop en schouders boven de rest uitsteekt ICE van Microsoft.
Van de overige programma’s zijn er een aantal die het goed doen, maar de nadelen daarvan zijn storende reclame (Serif), ingewikkeld en veel werk (Hugin en The GIMP+Pandora).
De online panorama-software van Google+ en Panomonkey zijn leuk voor online delen, maar niet meer dan dat.
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met panorama-software. Kom je tot dezelfde conclusies of heb je andere ervaringen? Of ken je misschien nog andere gratis panoramasoftware voor Windows die volgens jou in dit overzicht vermeld had moeten worden? Laat het weten in een reactie op dit artikel.

Dit artikel is ook verschenen op Zoom.nl: Test: 8 gratis panorama-softwarepakketten voor Windows