Selecteer een pagina

Straatfotografie

Ter inleiding zal ik kort definieren wat straatfotografie is: het vastleggen van de mens in zijn omgeving, het vastleggen van spontane, alledaagse gebeurtenissen in de openbare ruimte. Met spontaan wordt bedoeld: niet in scene gezet, dus “candid”. Je kunt ook mensen vragen of je een foto van ze mag maken, maar dan is het spontane eraf en krijg je een ander soort foto, er wordt al snel geposeerd.

Mijn voorkeur gaat uit naar de spontane/candid straatfoto’s. Niet iedereen is er blij mee om op straat gefotografeerd te worden, maar de regels zijn duidelijk, het mag in de openbare ruimte. De regels worden hier op straatfotografie.nl duidelijk uitgelegd. Het is belangrijk om daarbij behalve de regels ook je eigen ethiek in gedachten te houden.

Lees verder voor mijn motivatie en verslag van de workshop.

Voorheen

Ik was al vaker met straatfotografie bezig geweest (blader door mijn eerdere foto’s in de categorie straatfotografie) en er zitten best een paar aardige bij, maar ik deed altijd maar wat. Zonder plan of strategie keek ik rond, zocht naar leuke momenten en mensen en knipte erop los. Vaak zoomde ik daarbij in. Dat is lekker onopvallend en dus veilig.

Maar in de straatfotografie wordt over vaak gesteld dat het beter is om niet (teveel) in te zoomen, maar dat het juist beter en mooier is om dichterbij de mensen te komen en ze in hun omgeving te laten zien. Bij inzoomen isoleer je de persoon van de omgeving en verlies je vaak  een deel van de omgeving waarin hij of zij zich bevind. Bovendien treed er een vervorming op: door in te zoomen haal je alles dichterbij, dus prop je voor- en achtergrond meer in elkaar. Voor veel straatfotografen is inzoomen uit den boze, voor anderen maakt het niet. Voor mij ook niet, ik pas beide vormen toe wanneer me dat goed lijkt.

Maar toch wilde ik straatfotografie ook graag leren zoals veel anderen dat doen, met een groothoek (in tegenstelling tot telelens) en mooie foto’s maken zoals de bekende straatfotografen. Ik wil niet zeggen dat dat al gelukt is, maar ik ben er weer een stapje dichterbij.

Workshop

Toen ik vernam dat naamgenoot Fokko Muller workshops gaf (o.a. in Groningen) wilde ik graag meedoen. Hij maakt prachtige foto’s die altijd boeiend zijn om naar te kijken. Hij heeft bovendien heel veel ervaring met straatfotografie. Ik wist dat ik veel van hem zou kunnen opsteken en ik wilde met de workshop mijn grenzen verleggen door minder in te zoomen.

Ik heb meegedaan aan zijn Workshop Straatfotografie Intensief. Dat is een workshop van ongeveer 4 uur lang en in een kleine groep (3-5 deelnemers). Vier uur lang op straat fotograferen is inderdaad best intensief, maar ook de begeleiding van Fokko is intensief. Omdat het met een kleine groep is is dat ook mogelijk.

Het regende die zaterdag, de 11e mei en het was kermis in Groningen. Fokko heeft ons geleerd dat regen ook voordelen heeft, zeker bij straatfotografie en de kermis zorgde voor de nodige activiteit op straat.

Opbouw

De workshop heeft een opbouw van veilig fotograferen en even inkomen, naar steeds wat meer techniek en steeds wat spannendere, minder comfortabele manieren van fotograferen. De middag bestaat uit een aantal foto-opdrachten. Gaandeweg leerden we zo de verschillende manieren om interessante straatfoto’s te maken en in een kleine groep is het wat makkelijker om je grenzen te verleggen dan in je eentje. In die 4 uur hebben we er flink op los geknipt. Dankzij Fokko’s tips en trucs ben ik anders naar dingen gaan kijken en heb andere foto’s gemaakt dan ik daarvoor deed.

En het was ook nog eens heel leuk om te doen, het was een leuke middag.

Na afloop

Thuis moet je dan de foto’s uitzoeken. Dat was een grote klus, ik heb nog nooit zoveel foto’s op één dag gemaakt. Gelukkig zitten er een aantal bij waar ik erg tevreden mee ben. Ik weet ook weer precies waarom ik straatfotografie leuk vind: het levert interessante en boeiende foto’s op en het is elke keer weer anders.

Na de foto-middag is de workshop nog niet helemaal over. In een besloten Facebook-groep kun je je beste foto’s van die dag uploaden en worden ze van commentaar voorzien door de andere deelnemers en ook door Fokko.

Ook ontvang je na afloop een uitgebreide ePaper met naast een overzicht van de opdrachten die je gedaan hebt tijdens de workshop ook algemene informatie over straatfotografie en tips en interessante links.

Al met al was het een leuke en heel goed verzorgde workshop, zeker  ook door de nabespreking van de foto’s en de ePaper. Ik heb ervan genoten en het heeft me nog wat enthousiaster voor straatfotografie gemaakt dan ik al was. Een aanrader dus voor wie met straatfotografie wil beginnen of er beter in wil worden.

Om af te sluiten en als teaser één foto die ik tijdens de workshop gemaakt heb. In een volgende post volgen er meer.

Regen