Selecteer een pagina

In dit tweede artikel van de serie een Fotoblog maken met WordPress gaat het vooral over het werken met WordPress, het installeren van WordPress en het opzetten van je fotoblog (of ander soort website). Ik bespreek de verschillende onderdelen van WordPress. Daarmee worden meteen de vele mogelijkheden ook duidelijk.

WordPress fotoblog maken (of andere website)

In dit artikel behandel ik de stappen van het opzetten van een website met WordPress op een server bij een hoster (dus de self-hosted versie van WordPress). Uitleg over het verschil tussen hosted en self-hosted WordPress en waarom WordPress een goede keuze is als platform om je fotoblog mee te maken kun je lezen in het eerste deel van deze artikelenserie: Fotoblog maken met WordPress deel 1.

Voor dit tweede deel ga ik ervan uit dat je een domeinnaam en hosting hebt aangeschaft. Heb je dat nog niet dan kun je een lokale WordPress-installatie doen op je PC met XAMPP. Met dat programma maak je een soort server van je PC zodat je de website offline kunt opzetten om hem als hij klaar is te verhuizen naar je eigen webdomein. XAMPP is ook ideaal om te oefenen met het maken van websites.

Dit tweede deel van de serie behandelt de volgende onderwerpen:

  • XAMPP (voor het lokaal installeren van WordPress)
  • de installatie van WordPress op een server
  • de verschillende onderdelen van WordPress
  • de opzet en indeling van je website bedenken
  • een thema kiezen
  • plugins

XAMPP (voor het lokaal installeren van WordPress)

Voordat we met de WordPress installatie beginnen een korte uitleg over de installatie en het gebruik van XAMPP.

De installatie van XAMPP gaat net als andere programma’s d.m.v. dubbelklikken. Zorg ervoor dat Apache en MySQL starten als service. Open in je browser de webpagina http://localhost/xampp. Van daar kun je databases en gebruikers aanmaken via PHPMy Admin en WordPress kun je uitpakken in de map htdocs binnen de XAMPP-map op je PC. Je WordPress-website open je door in je browser te gaan naar http://localhost/<mapnaam van je wordpress-installatie> (http://localhost/wordpress bijvoorbeeld). Daarna werkt alles hetzelfde als hieronder beschreven.

Belangrijke stappen bij het opzetten van je WordPress website:

Installeren van WordPress op een server

1) ga naar wordpress.org, download daar de nieuwste versie van WordPress en pak dat zip-bestand uit op je PC.

2) download FileZilla (client), een FTP (File Transfer Protocol) programma, waarmee je bestanden kunt overbrengen naar de server

3) ga in het server-beheersysteem dat je van je hoster hebt gekregen (DirectAdmin, Plesk, CPanel) naar MySQL management of PHPMyAdmin en maak daar een database aan. Koppel een gebruiker aan de database. Noteer natuurlijk de namen en wachtwoorden die je invult.

4) voeg je website toe in Filezilla via Bestand > Sitebeheer, vul de gegevens in die je van je hoster hebt gekregen en maak verbinding. In het deelvenster rechts zie je de inhoud van jouw domeinruimte op de server staan. Open de map public_html. Daarin komt je wordpress-installatie te staan. De uitgepakte WordPress-bestanden sleep je van je PC in die map public_html.

FileZilla

5) ga in je browser naar je nieuwe website en de WordPress installatie start. Doorloop alle stappen waarbij je in het eerste scherm de database-gegevens invult en in het volgende scherm de WordPress-beheerder aanmaakt (een gebruikersnaam en wachtwoord bedenkt, hiermee log je straks in op je website). Gebruik voor de veiligheid moeilijke wachtwoorden. Klik op de knop WordPress installeren en je ziet al snel de melding dat er niet meer stappen zijn.

Het installeren van WordPress is zoals je ziet niet erg moeilijk. Nu is het vaak nog makkelijker gemaakt omdat de meeste hosters Installatron hebben (of soortgelijke software) waarmee de stappen 1 t/m 5 met een muisklik voor je gedaan worden. Met de bovenstaande uitleg kun je alle stappen ook zelf doen (en zo werkt het ook met XAMPP).

De verschillende onderdelen van WordPress

Log in op je website via de link website.nl/wp-admin met de gebruikersgegevens die je net hebt aangemaakt. Deze mooie beheersomgeving verschijnt, het WordPress-dashboard. Hier gebeurt het allemaal.

WordPress dashboard

Ik heb voor dit voorbeeld de betaversie van WordPress 4.1 lokaal via XAMPP geïnstalleerd, dan is er voor mij ook nog wat nieuws te zien. Het installeren van betaversies is niet geschikt voor online websites, maar alleen voor testdoeleinden. De huidige versie van WordPress is 4.0.1, deze is op dit moment aanbevolen voor installaties.

In dit screenshot zijn meteen ook de belangrijkste onderdelen van WordPress te zien. In het rechterdeel kun je in één oogopslag de stand van zaken en de laatste activiteit op je website zien. Als er updates zijn wordt dat bovenin aangegeven met een oranje rondje en een cijfer erachter van het aantal te updaten zaken. In de linkerkolom is het menu te zien waarmee je alle onderdelen van WordPress snel kunt benaderen.

Je ziet hier dat je in WordPress Berichten en Pagina’s kunt aanmaken en dat de mogelijkheid om Reacties te krijgen op je gepubliceerde berichten ingebouwd zit in het systeem. De Berichten zijn de blogposts. Samen met de reactiemogelijkheid maakt dit WordPress erg geschikt om mee te bloggen. De Pagina’s samen met de Menu’s (die je kunt aanmaken onder Weergave) geven de mogelijkheid om WordPress meer uit te breiden tot een volwaardig CMS (Content Management Systeem – zie het eerste artikel in deze serie).

Onder Media beheer je je geüploade bestanden: dit zullen voornamelijk foto’s en andere afbeeldingen zijn.

WordPress kun je uitbreiden met Plugins om de functionaliteit ervan uit te breiden. Er zijn duizenden, maar installeer alleen wat je nodig hebt. Met teveel plugins wordt de website te zwaar en daardoor langzamer.

Je kunt meerdere Gebruikers toevoegen met verschillende rollen (Abonnee, Schrijver, Auteur, Redacteur en Beheerder).

Onder Weergave kun je het Thema van je website veranderen (een compleet andere look aan geven), Menu’s aanmaken voor de websitenavigatie, Widgets toevoegen (kleine onderdelen die verschijnen in de zijbalken van je website) en je kunt hier vaak de Header aanpassen en andere instellingen van je thema veranderen.

Onder Instellingen zitten de belangrijke basisinstellingen van je website, zoals de titel, de permalinks en wat de blogpagina en/of Homepagina van je website wordt.

Berichten worden onderverdeeld in Categorieën en deze berichten of blogposts kun je tags meegeven. Deze twee taxonomieën zijn belangrijke middelen om je content in te delen en vindbaar te maken. Ze verschijnen als links bij je artikelen zodat bezoekers gemakkelijk alle artikelen met hetzelfde trefwoord kunnen vinden.

Nadenken over de opzet en indeling van je website

Met zoveel mogelijkheden is het belangrijk om goed na te denken over de opzet van je website. Wat is het doel van je website? Wat ga je erop zetten? Hoe deel je de inhoud slim in in categorieën? Welke onderdelen maak je snel toegankelijk via het menu? Wordt de Homepagina een blogpagina of een mooie statische voorpagina? Welke pagina’s wil je nog meer op je website hebben?

Hoewel van alles later kan worden toegevoegd en aangepast kan worden is het handig om dit van tevoren goed te plannen.

Als we uitgaan van een Fotoblog als voorbeeld, kun je als categorieën de verschillende soorten fotografie die je beoefent kiezen: landschapsfotografie, portretfotografie, enzovoort. Deze categorieën kun je in een of meer van de menu’s weergeven. Voor een fotoblog of ander weblog is de keuze om op de blogberichten op de Homepagina weer te geven een goede. Wat niet mag ontbreken op een website is een Over/ About-pagina en een Contactpagina.

Als tags kun je bij de berichten dan de trefwoorden zetten die bij het bericht passen. Probeer niet teveel tags bij berichten te zetten. Na verloop van tijd zit je met veel tags die maar bij één bericht horen. Ik ben hierbij ook wel eens uit de bocht gevlogen. Ook met de categorieën-indeling zou het beter kunnen. Het is work in progress zeg maar, wanneer de indeling duidelijker is, kan ik dat alsnog aanpassen.

Een thema kiezen

Weet je wat je wilt publiceren en hoe je dat wilt presenteren, dan kom je bij het uitzoeken van een geschikt thema. Je kunt kiezen uit meer dan 2800 thema’s op wordpress.org. De meeste zijn gratis, van sommige thema’s zijn een gratis en een betaalde versie met meer mogelijkheden beschikbaar. WordPress wordt geleverd met een aantal standaardthema’s: Twenty Ten tot en met Twenty Fifteen straks in de 4.1 versie. Elk jaar komt er een nieuwe bij. Bij deze standaardthema’s kun je ervan op aan dat het kwaliteitsthema’s zijn. Nadeel is dat veel mensen er gebruik van maken, dus dat je geen uniek uiterlijk van je website hebt. Tenzij je je thema zelf aan kunt passen door een childtheme te maken. Hiervoor heb je op zijn minst kennis van HTML, CSS nodig. Uitleg daarvan valt buiten het onderwerp van deze serie artikelen, maar er is genoeg over te vinden op internet.

WordPress themes

Zoals gezegd kun je een thema uitzoeken op de wordpress.org website. Je kunt er ook op zoeken binnen je dashboard. Ga naar Weergave > Thema’s > Nieuwe Toevoegen. Hier zie je een overzicht van thema’s gesorteerd in de categorieën Uitgelicht, Populair en Nieuwste. Ook kun je thema’s zoeken door gebruik te maken van het Eigenschappenfilter. Je kunt hier bijvoorbeeld filteren op thema’s die bij uitstek geschikt zijn voor Fotobloggen. Voor een fotoblog hoef je niet per se een thema uit de categorie fotoblog te kiezen. Ook andere thema’s kunnen heel goed gebruikt worden voor een fotoblog.

Thema zoeken eigenschappenfilter

Wanneer je de muisknop boven de afbeelding van een thema houdt verschijnen de knoppen om een thema te installeren en om een voorbeeld te bekijken. De laatste is handig om een indruk te krijgen van hoe je website eruit zal zien met dat thema zonder dat je dat hoeft te installeren. Heb je een mooi thema gevonden, dan kun je hem installeren.

Vind je het niet erg om geld uit te geven aan een thema, dan kun je dat doen bij professionele aanbieders zoals Elegant Themes (Dit is een affiliate link. Wanneer je iets bestelt via deze link ontvang ik een commissie). Dit is een goede aanbieders van thema’s. Voor ca. €55,- per jaar krijg je bij Elegant Themes toegang tot alle themes. Voor wat meer geld krijg je ook toegang tot al hun plugins.

Veel aanbieders van gratis thema’s op wordpress.org geven trouwens ook ondersteuning. Sommige thema’s zijn van professionele aanbieders die naast hun betaalde thema’s ook een gratis thema aanbieden.

Wanneer je zoekt via Google naar een geschikt thema vink dan in Google onder zoekhulpmiddelen aan dat alleen resultaten van het afgelopen jaar weergegeven mogen worden. Dit voorkomt dat je thema’s installeert die niet meer up-to-date zijn. Ik heb op deze manier een recent overzicht (mei 2014) gevonden van geschikte fotoblog-thema’s: 20 Best Free Photography WordPress Themes.

Installeer altijd een thema van een website die te vertrouwen is. Installeer geen thema van een vage website en al zeker geen illegaal gedownloade thema’s. De code van zulke thema’s kan slecht zijn of er kan zelfs malware in zitten, waardoor je vroeg of laat problemen zult krijgen. Wanneer je de links op de website met de 20 beste gratis fotografie thema’s bekijkt zul je zien dat die allemaal van wordpress.org zijn, dit is dus een goed overzicht.

Te vertrouwen zijn, naast alle thema’s die te vinden zijn op wordpress.org en het eerder genoemd Elegant Themes. Er zijn meer goede aanbieders. Met gezond verstand moet je een verstandige keuze kunnen maken. Ervaringen van anderen lezen over de aanbieder of het thema kan ook helpen.

Om je website een eigen look te geven is het toevoegen van een header-afbeelding, boven aan de pagina en/of een logo een volgende stap. Die header-afbeelding en logo kun je vaak in de instellingen van het thema of onder Weergave toevoegen.

Plugins

Ben je eenmaal zo ver gekomen dat je website is opgezet, dan kun je de functionaliteit uitbreiden met plugins. Op het moment van schrijven is er op wordpress.org een keuze uit bijna 35.000 plugins. Dit geeft een wat vertekend beeld, want als je oude plugins buiten beschouwing laat en alleen kijkt naar plugins die geschikt zijn voor de nieuwste versie van WordPress, dan vallen er een groot aantal af. Het is belangrijk hierop te letten en zowel WordPress als de thema’s en de plugins up-to-date te houden om een veilige WordPress-installatie te houden.

Er blijven voldoende plugins over om uit te kiezen. Ook wanneer je kijkt naar een bepaalde functionaliteit zoals een contactformulier, bescherming tegen spam of caching, kun je nog kiezen uit verschillende plugins die die functionaliteit bieden en degene kiezen die het beste bij je wensen aansluit.

Net zoals bij het installeren van een thema kun je dat met plugins doen via wordpress.org of via het dashboard bij Plugins > Nieuwe Plugin.

Let bij het kiezen van een plugin op de met pijl gemarkeerde gebieden op de plugin-pagina op wordpress.org. Deze zeggen iets over de kwaliteit van de plugin en of hij geschikt is voor jouw versie van WordPress. Bovenaan staat “compatible up to” (daar moet liefst de laatste versie van WordPress staan). Bij de tweede pijl staat hoeveel supportvragen er opgelost zijn in de afgelopen 2 maand. Bij de onderste pijl staat hoe vaak deze plugin als werkend of niet-werkend is gemeld door gebruikers met de huidige (of eventueel andere gekozen) versie van WordPress. Natuurlijk zeggen het aantal downloads en het aantal sterren ook veel over de kwaliteit van een plugin. In dit voorbeeld heb ik de pagina van Updraft Plus laten zien, deze scoort op alle fronten goed.

Plugin kwaliteit

In het volgende artikel van deze serie noem ik een aantal van de beste WordPress plugins op. Met deze uitbreidingen kun je ervoor zorgen dat je website beter wordt gevonden in Google, kun je je website beveiligen tegen hackers, etcetera.

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel stel ze dan hieronder in het reactieformulier.

 

Inhoudsopgave van de tutorialserie Fotoblog maken met WordPress

  1. Fotoblog maken met WordPress deel 1 – Wat is WordPress/ Waarom voor WordPress kiezen/ Kosten
  2. Fotoblog maken met WordPress deel 2 – Werken met WordPress (opzet, installatie, hosting, thema’s, plugins)  (dit artikel)
  3. Fotoblog maken met WordPress deel 3 – De beste plugins voor WordPress websites
  4. Fotoblog maken met WordPress deel 4 – Content