Selecteer een pagina

Na het installeren van WordPress, plugins en het thema van je keuze kun je beginnen met waar het eigenlijk om gaat: de inhoud (oftewel content) van je fotoblog of andere WordPress website. Dit vierde artikel in de serie Fotoblog maken met WordPress gaat over deze content. Een aantal algemene dingen over content en een aantal specifieke zaken m.b.t. content voor foto websites, zoals het beschermen van je foto’s.


content

Content

Wat ga je publiceren op je verse website. Je kunt op een fotoblog voor verschillende opzetten kiezen. Dit zijn vier veel gebruikte opzetten. Ze zijn door elkaar te gebruiken en je bent natuurlijk vrij om het anders aan te pakken.

 • Je kunt het houden bij alleen foto’s, zonder commentaar.
 • Je kunt vertellen over jouw fotomoment. Hoe het maken van de foto was, hoe het was om op dat moment op die plek te zijn.
 • Je kunt vertellen hoe je de foto gemaakt hebt. Hoe heb je je voorbereid, wat waren de omstandigheden en wat waren de instellingen en apparatuur die je gebruikte.
 • Je kunt schrijven over fotografie.

Optimaliseer je website niet alleen voor Google, maar zorg dat je teksten goed leesbaar zijn en probeer je fotoblog zo interessant mogelijk te maken voor je lezer.
Ik doe ook mijn best om dat te doen, ik hoop dat dat gelukt is.

Google

Waarschijnlijk wil je dat je website wordt gevonden in Google. Meld daarvoor je XML-sitemap aan bij Google webmaster tools. Dan kan Google beginnen met het indexeren van je website. Dit hoeft niet per se. Wanneer je dit niet doet is de kans groot dat Google je website op een gegeven moment ook wel begint te crawlen. De plugin WordPress SEO van Yoast kan je helpen bij de vindbaarheid van je website in Google (zie deel 3 – over plugins). De plugin maakt een XML-sitemap voor je aan en helpt je bij het optimaliseren van je content voor Google: zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Om beter te worden gevonden in Google helpt het wanneer andere sites naar je linken. Je kunt daarom doen aan linkbuilding om dit voor elkaar te krijgen. Vraag anderen of ze een link naar je website willen opnemen op hun site.

Social media

Om mensen te laten weten dat je iets nieuws geplaatst hebt kun je je nieuwe berichten delen op Twitter, Facebook, Google+ en andere social media. Stel bij elk bericht op je WordPress-site een featured image in. Deze foto verschijnt bij Facebook en Google+ bij de link wanneer je die daar post.

Verklein je foto’s

Wanneer je foto’s upload van 4Mb is de ruimte op je hosting snel vol en wordt je site trager. Voor weergave op website kun je foto’s veel kleiner tonen. Het aantal dpi kan 72 zijn en ook de resolutie en het aantal kilobytes kun je flink naar beneden brengen. Het is een kwestie van proberen en uitvinden wat voor jou acceptabel is. Ik verklein de foto’s naar maximaal 200kb en maximaal 860 pixels aan de langste zijde. Dat is al 20 keer zo klein dan 4Mb. Deze verkleining maakt de foto’s ook ongeschikt om af te drukken.

Bescherm je content en foto’s

Foto’s zijn gewilde dingen op internet om te kopiëren en elders te gebruiken. Wil je jouw foto’s daartegen beschermen dan kun je een watermerk over je foto’s plaatsen.

Je kunt een copyright-melding op je website zetten. Dit niet noodzakelijk omdat ook zonder vermelding daarvan het copyright van een foto bij de maker ligt. Maar niet iedereen weet dat, daarom kan zo’n melding helpen.

Vermeld dat er voor gebruik van foto’s contact met je kan worden opgenomen. Dit biedt geïnteresseerden een andere (betere) mogelijkheid om iets met je foto’s te gaan doen.

Je kunt een copyright-/antitheft-plugin installeren waarmee het kopiëren van foto’s een stuk lastiger wordt, zoals WP Content Copy Protection.

Geef onder Instellingen > Lezen aan dat je voor elk artikel in de feed alleen de samenvatting wilt tonen. Als je de volledige tekst toont is jouw content gemakkelijk via een RSS-feed op andere sites over te nemen, inclusief foto’s.

In de plugin WordPress SEO van Yoast (zie deel 3 van deze serie over de beste WordPress plugins) kun je onder het kopje RSS aangeven dat je onder of boven je RSS-feed een melding kunt laten zien zoals dit:

Het bericht %%POSTLINK%% verscheen eerst op %%BLOGLINK%%.

This post %%POSTLINK%% originates from %%BLOGLINK%%.

Als je mijn RSS-feed bekijkt (dan kun je je meteen abonneren om op de hoogte te blijven van de nieuwste berichten) zie je dat het er alleen een korte samenvatting van het artikel te lezen is, en een link naar het artikel en dat de bron mijn website is.
Mocht deze feed op andere sites geïmporteerd worden, dan is duidelijk van wie de content is en kan de lezer doorklikken naar de site om het hele artikel te lezen.

Extra tips

Een paar extra tips die van pas kunnen komen bij het beschermen van je content en het blokkeren van websites die je niet vertrouwt bespreek ik hieronder.

 1. Blokkeer het verschijnen van je foto’s in Google Afbeeldingen
 2. Blokkeer het pinnen op Pinterest
 3. Voorkom hotlinking
 4. Block referer spam

Blokkeer het verschijnen van je foto’s in Google Afbeeldingen

Foto’s worden vaak gepikt via Google Images, misschien is dat wel de plek waar ze het meest worden gepikt voor gebruik op andere sites of brochures o.i.d. Je kunt ervoor zorgen dat je foto’s daar niet (meer) verschijnen. Voeg daarvoor de volgende code toe aan het bestand robots.txt (te vinden in de hoofdmap van je WordPress installatie). De delen die tussen haakjes staan kun je weglaten.

User-agent: googlebot-image   (–> dit deel ontzegt de Google image bot de toegang)
Disallow: /

User-agent: psbot   (–> dit deel ontzegt de Picsearch bot de toegang)
Disallow: /

User-agent: Googlebot    (–> dit deel geeft aan dat de normale Google bot geen afbeeldingen mag indexeren)
Disallow: /*.gif$
Disallow: /*.jpg$
Disallow: /*.jpeg$
Disallow: /*.png$

User-agent: *   (–> dit deel is misschien wat dubbel, maar geeft aan dat geen enkele zoekmachine je afbeeldingen mag indexeren)
Disallow: /*.gif$
Disallow: /*.jpg$
Disallow: /*.jpeg$
Disallow: /*.png$

Heb je ook andere bestanden, bijvoorbeeld pdf’s die je niet wil laten indexeren, dan voeg je Disallow: /*.pdf$ toe aan dit bestand.

Blokkeer het pinnen op Pinterest

Pinterest is een vrij nieuw platform waarop foto’s van je website kunnen worden “gepind”op een soort online prikbord. Een kopie van de foto wordt op die site geplaatst en de verspreiding ervan heb je niet meer in de hand. Logisch dat hier bezwaren tegen kwamen toen Pinterest begon. Gelukkig biedt Pinterest hier daarom zelf een oplossing voor. Voeg deze code toe aan de <head>-sectie van je website: <meta name=”pinterest” content=”nopin” />. Je kunt de melding die je krijgt wanneer je toch probeert te pinnen ook aanpassen. Meer hierover staat op Prevent pinning from your site.

Lukt het je niet zelf om de code aan de head-sectie van je website toe te voegen, dan kun je dat door deze plugin laten doen: NoPIN voor WordPress.

Voorkom hotlinking

Hotlinking is het gebruiken van een afbeelding van jouw site op een andere site door de afbeeldingslink te gebruiken. Behalve dat jouw foto’s op een andere site verschijnen, wordt ook jouw bandbreedte gebruikt. De foto wordt geladen vanaf jouw site. Stel dat je foto’s geplaatst worden op druk bezochte sites, dan gaat het hard met de bandbreedte die je hebt gehuurd bij je hoster, waardoor je misschien tegen de grenzen van je pakket kunt aanlopen.

Plaats om hotlinking tegen te gaan deze code in je .htaccess bestand.

In eerste instantie staat dat bestand als htaccess.txt in je hoofdmap. Deze moet je hernoemen naar .htaccess (let op de punt ervoor en de extensie .txt wordt weggehaald; pas dan doet de htaccess zijn werk).

# BEGIN Prevent hotlinking
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?jouwsite.nl [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]
# END Prevent hotlinking

Vervang jouwsite.nl door je eigen website-url.
Je kunt de bestanden die niet ge-hotlinked mogen worden uitbreiden met wat je maar wilt door de bestandsextensie te vermelden in de laatste regel, bijvoorbeeld:
RewriteRule \.(jpg|jpeg|gif|jpg|jpeg|bmp|zip|rar|mp3|flv|swf|xml|php|png|css|pdf)$ – – [NC,F,L]

Stel dat er naar je afbeelding ge-hotlinked is, dan verschijnt na het plaatsen van deze code in je htaccess een broken-image icoontje op de plek waar je afbeelding stond.

Je kunt testen of het bij jou goed is ingesteld via deze hotlinkchecker door de afbeeldingsurl in te voeren.

Gaat er iets fout? Is je website niet meer te zien of krijg je een of andere foutmelding? Dan is de code waarschijnlijk niet helemaal goed ingevoerd in je htaccess of is er een conflict met andere code in de htaccess. Verwijder dan de code die je als laatste hebt ingevoerd of zet voor elke regel daarvan een # zodat de regel niet meer wordt uitgevoerd. Dan zou alles weer moeten werken.

Block referer spam

Een tip die eigenlijk buiten het bereik van deze tutorial serie valt, maar die ik toch wil noemen houdt verband met zogenaamde referer spam. Er kunnen in de statistieken van je website links opduiken van bijvoorbeeld semalt.com of andere websites waardoor het lijkt alsof er een link naar jouw site op die sites staan. Wat het doel van deze sites is is onduidelijk, maar men is het er wel over eens dat het niet veel goeds kan zijn.

Om de referer spam van semalt te blokkeren voeg je deze code toe aan het htaccess-bestand.

# Block semalt
SetEnvIfNoCase Referer semalt.com spammer=yes

Order allow,deny
Allow from all
Deny from env=spammer

Duikt er in de toekomst een andere site op die je niet vertrouwt, dan voeg je gewoon een regel toe onder SetEnvIfNoCase Referer <website-url> spammer=yes, waarbij je <website-url> vervangt door het domein dat je wilt blokkeren.

Controleren of je foto’s gebruikt zijn door anderen

Via de zoekmachines Tineye en Google Afbeeldingen kun je controleren waar jouw foto’s gebruikt worden op het internet. Bij Tineye kun je dat doen door een foto te uploaden, door de afbeeldingslink te gebruiken of door de afbeelding te slepen naar het Tineye venster. Bij Google Afbeeldingen klik je in de zoekbalk op het camera-icoontje en upload je foto of gebruikt de afbeeldingslink. Bij testen van beide valt het mij op dat Google het beter doet trouwens. Bij zoeken op een van mijn foto’s vind Tineye de foto op geen andere site, terwijl Google de foto terug vind op vijf andere sites, waarvan twee commerciële… Dat was overigens geen foto die beschermd werd door alle bovengenoemde maatregelen, maar desalniettemin mijn foto.

Google Afbeeldingen

Google Afbeeldingen – zoeken naar je foto’s op internet

Tineye

Tineye – zoeken naar je foto’s op internet

Er zijn voor beide zoekmachines browserplugins beschikbaar waarmee je via rechtsklikken op een foto makkelijk kunt zoeken: Google Images browserplugin (voor Chrome) en Tineye browserplugin (alle browsers)

Foto’s van anderen rechtmatig gebruiken

Wil je foto’s van anderen gebruiken, dan kun je ze vragen of je ze mag gebruiken, eventueel tegen betaling, je kunt op (betaalde) stocksites zoeken of je kunt zoeken op sites als morguefile of rgbstock voor gratis foto’s die je rechtenvrij kunt gebruiken. Ook kun je bijvoorbeeld foto’s met een creative commons licentie gebruiken zoals ik met de featured image in dit artikel gedaan heb. Die zijn niet altijd helemaal vrij. Er zitten ook beperkingen van het gebruik van de foto, bijvoorbeeld naamsvermelding en licentievermelding. Een vermelding kun je doen zoals dit:

Featured image by David Joyner – CC 2.0 – some rights reserved

Ik hoop dat je iets aan deze tutorial serie hebt gehad. Heb je nog vragen: stel ze hieronder via het reactieformulier.

 

Inhoudsopgave van de tutorialserie Fotoblog maken met WordPress

 1. Fotoblog maken met WordPress deel 1 – Wat is WordPress/ Waarom voor WordPress kiezen/ Kosten
 2. Fotoblog maken met WordPress deel 2 – Werken met WordPress (opzet, installatie, hosting, thema’s, plugins)
 3. Fotoblog maken met WordPress deel 3 – De beste plugins voor WordPress websites
 4. Fotoblog maken met WordPress deel 4 – Content (dit artikel)